Lotte Schutje (tweede van links) Nederlands Kampioen judo.
Lotte Schutje (tweede van links) Nederlands Kampioen judo.

Lotte Schutjes is Nederlands Kampioen in judo

Algemeen

DELFT - Lotte Schutjes is nog maar 19 jaar en is afgelopen weekend Nederlands Kampioen judo geworden. Zij werd kampioen in de klasse -21/-70 kg.

Door Sara Tholenaars

Op zaterdag 19 februari vonden de Nederlandse kampioenschappen voor judoka’s onder 21 jaar plaats. Het kampioenschap werd in de Optisport Sportboulevard in Dordrecht georganiseerd. In totaal streden er 250 judoka’s in 13 verschillende klasse, om de titel ‘Nederlands Kampioen’. 

Lange dag
Op de dag zelf was Lotte vroeg op locatie. “Ik ging er redelijk vroeg naar toe, omdat je je vooraf nog moet wegen. Daarna heb ik op mijn beurt gewacht en in de tussentijd heb ik wat vrienden opgezocht die ook aanwezig waren, wat ook erg leuk was. Ik heb die dag vier tegenstanders gehad, dus vier partijen. Die vier partijen waren over een paar uur verspreid”, vertelt Lotte. Op die vier partijen kwam het allemaal aan. “Het is allemaal extreem goed gegaan en ik kijk er ook met een goed gevoel naar terug!”

Lotte kampte de weken voor het kampioenschap nog met blessures, waardoor zij de laatste twee weken nog keihard moest gaan trainen. Ondanks haar blessures heeft zij toch de gouden medialle weten te bemachtigen.

Spanningen
“De spanningen liepen erg op, meer dan normaal kan ik wel zeggen. Dit kwam ook, omdat er door corona zoveel wedstrijden waren uitgevallen. Dit was wel een wedstrijd waar veel van af hing. Er zaten zulke goeie meiden in mijn categorie, dus ik wist zeker dat het lastig zou gaan worden.” Lotte vindt dat zij goed met de spanningen om kan gaan als het erop aankomt en weet ook goed wat ze tegen de spanningen kan doen. Toen er bekend werd gemaakt dat Lotte Nederlands Kampioen was in haar klasse, viel er veel spanning van haar af.

Snelle worpen
In judo kan een wedstrijd vier minuten duren als je geen volle score maakt, maar als je wel een volle ippon (score) maakt dan is de wedstrijd gelijk afgelopen, dus kan de strijd een stuk korter duren. “Verspreid over vier partijen heb ik minder dan drie minuten gejudood. Ik heb alle partijen met een ippon gewonnen.”

Achtjarig meisje
Lotte begon op haar achtste met judo. “Als achtjarig meisje ben ik begonnen bij Gouweleeuw in Delft. Ik heb gejudood onder Joop Gouweleeuw. Hij was een van de mannen waar je tegenop keek.”
Van jongs af aan vond Lotte judo helemaal geweldig. Het stoeien en het uiten van je energie vond ze zo prachtig dat ze er nooit mee is gestopt. “Ik begon met een keer in de week trainen en dat is inmiddels flink opgelopen.”
Lotte traint nu gemiddeld vijf keer per week om op niveau te blijven.

Of Lotte later van judo haar beroep wilt maken, weet zij nog niet.
Zij studeert momenteel Psychologie aan de Universiteit van Leiden en zij kijkt alles stap voor stap aan, maar ze hoopt met judo wel ver te komen.