Ronald Roepman: "Aantal geflipte woningen in Delft minimaal"
Ronald Roepman: "Aantal geflipte woningen in Delft minimaal"

Roepman: “Delft te compact voor “geflipte” woningen”

Algemeen

Door Rianne Dekker

DELFT- “Geflipte” woningen zijn huizen, die worden aangekocht en meteen verbouwd om daarna te worden doorverkocht voor een hogere prijs. Ook in deze categorie is de overspannen huizenmarkt goed voelbaar. Ten opzichte van vorig jaar zijn deze woningen een ton duurder geworden, zo meldt makelaarsvereniging NVM.

In 2021 werd een dergelijke woning voor gemiddeld 111.000 euro meer verkocht dan het aankoopbedrag. Geflipte huizen hebben bij herverkoop ook gemiddeld 6m2 meer woonoppervlak dan voor de verbouwing. Vorig jaar werden bijna tweeduizend woningen her-verkocht. Daarvan waren er 560 “geflipt”. 

Uit een lange termijn onderzoek van de NVM blijkt, dat bij ruim 3,2 miljoen woningtransacties sinds 2001 bijna 50.000 verkochte huizen opnieuw werden verkocht.  

Weinig geflipt in Delft
Volgens makelaar Ronald Roepman loopt Delft niet in de pas met de landelijke statistieken van geflipte huizen. “Het aantal geflipte woningen in Delft is minimaal geweest. Wellicht rond de tien afgelopen jaar. De statistieken zijn meer van toepassing op in die zin breder vertakte steden als Den Haag en Rotterdam. Het fenomeen is in Delft wel bekend, maar onze stad is er in deze overspannen markt te compact en courant voor. De opbrengsten liggen, ook al zijn de woningen oud, erg hoog. Er wordt weinig voor de markt uit verkocht. Het gebeurde vroeger wel meer dat bij het overlijden van de bewoner diens woning in een zeer gedateerde staat werd aangekocht door een belegger, die de woning dan helemaal moderniseerde en voor een aanzienlijk bedrag meer doorverkocht. Mijn ervaring is dat tussen de 95 en 98 procent van dit soort huizen gewoon de weg naar de makelaar volgen. Deze worden dan voor veel geld gekocht door particulieren, voor eigen bewoning. Kortom: de belegger in de running voor snel geld zit er dan naast”.

Ook emotionele reden voor keuze makelaar
Volgens Roepman ligt er ook nog een emotioneel aspect aan ten grondslag dat een nabestaande het huis van een overleden familielid via de reguliere markt wil verkopen. “Het is vaak de wens van een nabestaande dat het huis niet in handen van een belegger valt. Deze gaat over het algemeen toch voor het snelle geld en deze vrij onpersoonlijke werkwijze past dan niet bij de band die een bewoner met diens huis heeft gehad”.    

Nog geen opkoopbescherming
Hoe zit dat overigens met beleggers? Worden die niet aan banden gelegd door de opkoopbescherming? Roepman: “In Delft is nog niet beslist daarover en geldt dus nog geen opkoopbescherming. Ik verwacht overigens wel dat Delft snel zal volgen. Vanuit de makelaardij hebben wij in ieder geval aangegeven: “Gemeente, neem nou eens een standpunt in””. De makelaar ziet in ieder geval wel dat het de belegger in het algemeen door de Belastingdienst niet al te makkelijk wordt gemaakt. “Als die een woning opkoopt en deze niet in een half jaar klaar heeft, is hij acht procent overdrachtsbelasting kwijt”.

Roepman Makelaardij
Molslaan 43
2611 RJ Delft
015-2134134
www.roepman.nl