Gast Sjaak van der Velden (Foto: Claudia Kamergorodski)
Gast Sjaak van der Velden (Foto: Claudia Kamergorodski)

De Stoel 11

Algemeen

DELFT - Zondag 27 februari vindt bij Het Prinsenkwartier (Sint Agathaplein 4) het evenement ‘DE STOEL' plaats, georganiseerd door Museum van Marken. In deze aflevering zijn de gasten Teun van Staveren en Sjaak van der Velden. Extra is dat de middag begint met Bouwkunde-docent Geert Coumans, die vertelt over het project waarbij masterstudenten een ontwerp voor een Museum Van Marken hebben gemaakt.

Teun van Staveren is beeldend kunstenaar. Hij woont op Nieuwe Plantage 48, het pand waar Hugo Tutein Nolthenius, directeur Calvé tot zijn dood in 1944 heeft gewoond. Hij heeft samen met zijn huisgenoten de tuin zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht en veel research gedaan naar het erfgoed van Tutein Nolthenius. Zo heeft Teun onder meer het sterrenraam van Thorn Prikker teruggevonden, evenals het zeshoekige blauwe glas-in-loodraam dat deze kunstenaar maakte voor het trapportaal van Hugo's statige woonhuis. Ook heeft hij de volledige documentatie van Hugo's kunstcollectie en historisch materiaal van de Springer-tuin gevonden.

Sjaak van der Velden is historicus. Vanaf zijn studiejaren richtte Van der Velden zich vooral op de geschiedenis van de arbeidersbeweging, stakingen en arbeidsconflicten in het algemeen. In 2000 promoveerde hij op Stakingen in Nederland 1830-1995. Daarnaast realiseerde hij zich al snel dat ook de rol van ondernemers in het ontstaan van betere arbeids- en levensomstandigheden van groot belang is. Daarom bestudeerde hij in de jaren zeventig leven en werk van de bekendste sociale ondernemer, Van Marken, en schreef daar een uitgebreide scriptie over.
Schrijver Jan van der Mast is de interviewer. De bijeenkomst, die om 14.00 uur begint, is gratis toegankelijk. De expositie van de beste ontwerpen voor Museum Van Marken duurt tot en met zondag 13 maart. Van dinsdag t/m vrijdag te bezoeken: 11-17.30 uur. Op zaterdag en zondag: 11-17 uur.