Een rookmelder kan je leven redden. (Foto: PR)
Een rookmelder kan je leven redden. (Foto: PR)

Rookmelders in huis straks verplicht: een veilig gevoel

Algemeen

DELFT – In veel huizen vind je ze al, maar vanaf 1 juli van dit jaar is het verplicht: een rookmelder op iedere verdieping van je huis. 

“Dat is goed nieuws”, vindt Cor Groenewegen van Groenewegen Elektrotechniek aan de Kalfjeslaan. En dat is niet omdat het zijn handel is: “Rookmelders kunnen je leven redden.”
Jaarlijks zijn er meer dan 40.000 woningbranden in Nederland. De kans op brand is tegenwoordig iets groter omdat we veel elektrische apparaten (en bijbehorende opladers en dergelijke) in huis hebben. Veel slachtoffers vallen echter niet door de brand zelf, maar door de rookontwikkeling. Een onderschat gevaar. Een goede reden dus om een rookmelder in huis te hebben. Die reageren snel op rookontwikkeling, waardoor ook de grootte van de brand vaak beperkt kan worden.

Gecertificeerd
Welke rookmelder moet je dan hebben? “In ieder geval één met het EN14604 certificaat”, is het antwoord van Cor Groenewegen. “Als de rookmelder op netspanning wordt aangesloten is ook het NEN2555 certificaat nodig en moet het apparaat een CE-markering hebben. Een belangrijke optionele functie is dat de rookmelders gekoppeld kunnen worden. Bij brand op zolder wordt u ook direct via de rookmelder beneden gewaarschuwd als deze gekoppeld zijn, om zo snel mogelijk in veiligheid te komen. De rookmelders kunnen gevoed worden via een batterij (zonder dat hiervoor een vaste aansluiting noodzakelijk is) of op het vaste lichtnet met een backupbatterij.” De brandweer adviseert om je rookmelder maandelijks te testen, bijvoorbeeld op de eerste maandag van de maand, als ook de sirene klinkt. “Voor een rookmelder op het lichtnet is het bijmaken van een aansluiting noodzakelijk.”

Groepenkast
Als je toch je elektriciteitssituatie aan het bekijken bent: hoe lang gaat je groepenkast al mee? Problemen met de groepenkast zijn veel voorkomend, weet Cor: “Vervang je groepenkast dus op tijd. Los van dat het serieus gevaarlijk kan zijn, wil je gewoon geen storing hebben. Die komt altijd op een ongelegen moment. Natuurlijk komen we u bij een storing acuut helpen, maar dat voorkom je toch liever. Preventief vervangen is dus verstandig. Maar het is bijvoorbeeld ook verstandig je aardlekschakelaar maandelijks te testen met de testknop.” Als de monteurs van Groenewegen op locatie bezig zijn voeren ze zelf ook zo’n test uit. “Dan merken we dat de aardlekschakelaar niet werkt. En dan ben je eigenlijk al te laat. Zorg dus dat je bij de tijd blijft.” Voor het plannen van de vervanging bel je met Groenewegen. “Meestal kunnen we u binnen een paar dagen helpen. Het vervangen zelf duurt een ochtendje. En dan ben je er zeker van dat je er weer goed en veilig bij zit!”

Kijk op www.groenewegendelft.nl/kijkopdewijk voor meer informatie.