Judith Frinking en Michaja van Capel
Judith Frinking en Michaja van Capel

Oranjedames spelen rugbyinterland tegen Spanje

Algemeen

DELFT - De Oranjedames spelen zaterdag 19 februari een interland tegen Spanje op het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam. Enkele weken later, op 12 maart, speelt het team tegen Rusland in het Yug Sport Stadium in Sochi. Rugby Club Delft is goed vertegenwoordigd met drie leden in de selectie: Judith Frinking, Michaja van Capel en Shereza Pool. Wij spraken Judith.

Door Cheyenne Toetenel

De nu 23-jarige Judith begon op haar dertiende met rugby. “Destijds woonde ik in Frankrijk en wilde een klasgenootje op de middelbare school graag deze sport beoefenen”, vertelt ze. “We zijn toen samen begonnen. Op mijn vijftiende heb ik mij officieel laten inschrijven bij een club en speelde ik mijn eerste echte wedstrijd. De sport beviel goed, vooral omdat het teamelement mij aansprak, waardoor ik besloot naar een speciale academie te gaan om elke dag te kunnen rugbyen. Het is een uitdagende sport en er is voor iedereen wel een plekje. Dus of je nu groot bent of klein, sterk of minder sterk. Je kan er altijd bijhoren.” Op haar achttiende verliet zij Frankrijk en verhuisde ze naar Nederland. “Ik ging studeren in Delft en zocht naar een club die uitkomt in de Ereklasse. Die vond ik dichtbij; bij Rugby Club Delft.”

Oranje
Net na haar komst in Nederland deed Judith mee aan een open training. “Ik mocht blijven en deed vanaf dat moment mee met de trainingsselectie van de Oranjedames. In 2019 heb ik mijn eerste cap behaald, dus ben ik officieel geselecteerd voor de selectie van Oranjedames XV.” Zo’n plek in de selectie brengt aardig wat extra trainingsuren met zich mee. “Ter voorbereiding van wedstrijden trainen we in het weekend; meestal zaterdag en als we zondag geen wedstrijden hebben ook op zondag. Daarnaast krijgen we een schema opgestuurd om individueel te trainen. Voorafgaand aan een wedstrijd trainen we ook twee keer doordeweeks.” Judith heeft het er graag voor over. “De sfeer is heel goed binnen het team dus je wil graag voor elkaar werken en met elkaar een goede prestatie neerzetten.” In de selectie traint Judith samen met clubgenoten Shereza Pool en Michaja van Capel. “Dat zie ik echt als een voordeel. Wij weten heel goed wat we aan elkaar hebben. Dat zorgt toch voor zekerheid.”

Interland
Dit weekend heeft het Nederlandse damesrugbyteam een interland tegen Spanje op de planning staan. Dat zal een zware wedstrijd worden, verwacht Judith. “Verleden jaar hebben we ook tegen Spanje gespeeld, dat was een lastige pot. Dit jaar verwacht ik niet anders. Zij hebben veel snelheid en zijn ook heel fysiek, dus wij gaan veel verdedigen denk ik. Het wordt zwaar, maar uitdagingen zijn belangrijk in het leven!” Volgende maand, op 12 maart, is de volgende interland tegen Rusland. “De Russen en wij zijn aan elkaar gewaagd, dus ik verwacht dat het een spannende wedstrijd wordt.” Het uiteindelijke doel van de Oranjedames is plaatsing voor het WK in 2025. Met hun team bij Rugby Club Delft hebben de dames uiteraard ook een doel. “Dit seizoen in de Ereklasse afsluiten met een plek in de finale!”

Shereza Pool