'De tarieven voor parkeervergunningen moeten omlaag in Delft.'
'De tarieven voor parkeervergunningen moeten omlaag in Delft.'

Gemeenteraadsverkiezingen 2022: Stelling van de Week

Algemeen

DELFT - Op 16 maart 2022 gaan we weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeenteraad is het hoogste orgaan van de gemeente. Inwoners van Delft kiezen elke vier jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe gemeenteraad. Delft telt 39 raadsleden. De raadsleden doen hun werk namens de kiezers. Om u een goed beeld te geven van de Delftse politieke partijen en hun standpunten, komen wij in Delft op Zondag tot aan de verkiezingen met vragen en stellingen. De vraag van deze week luidt als volgt:

‘De tarieven voor parkeervergunningen moeten omlaag in Delft.’

PvdA Delft
“Geparkeerde auto’s nemen eigenlijk heel veel ruimte in. En die is schaars in Delft. Dus dat op die plekken waar er nu te veel auto’s staan parkeergeld gevraagd wordt, is vooral bedoeld om de stad niet vol te zetten met stilstaande auto’s. Dat regelen we zorgvuldig en realistisch. De PvdA vindt daarbij dat voor jou als inwoner je portemonnee niet bepalend mag zijn voor een parkeerplaats. Het vergunningenstelsel voor bewoners is voor de gemeente geen verdienmodel. De PvdA wil dat winkelende bezoekers van de (binnen)stad of campus alleen in de daarvoor bedoelde parkeergarages parkeren. Daar is plaats genoeg, ook voor bewoners tegen een gereduceerd tarief. Tegen wildparkeren en langdurig stilstaande auto’s treden we op. Groen, spelen voor kinderen, fietsen en wandelen kan in veel straten zo meer de ruimte krijgen. Vergunninghouders kunnen op loopafstand parkeren. Ook moeten er overal in de stad meer goede fietsparkeerplaatsen komen. Nieuwe bedrijven met veel fietsverkeer (zoals bezorgdiensten of fietsverhuur) moeten de fietsen parkeren op eigen terrein. Zo houden we Delft mooi en toegankelijk!

CDA Delft
“De invoering van het nieuwe parkeerbeleid is wat het CDA betreft het politieke dieptepunt van de afgelopen vier jaar. Het is veel te gehaast ingevoerd waardoor veel mensen overvallen werden. Er is veel te weinig rekening gehouden met wensen en zorgen van inwoners en ondernemers. Een oplossing voor een probleem in enkele buurten werd over grote delen van de stad uitgesmeerd. Natuurlijk zijn er in sommige buurten parkeerproblemen. Op plekken waar openbare ruimte schaars is, is het ook helemaal niet gek dat er betaald moet worden om een auto op straat te parkeren. Maar het CDA wil maatwerk per buurt waarbij inwoners goed worden betrokken. Waar gereguleerd parkeren nodig is willen wij tarieven die eerlijk en redelijk zijn. Dus geen parkeervergunning in buurten waar mensen (nog) geen parkeerprobleem ervaren. Geen onnodig hoge tarieven waarmee autobezitters ‘uitgemolken’ worden. In de gemeenteraad heeft het CDA (vergeefs) gepleit om mensen die een parkeervergunning aanschaffen een aantal jaren prijszekerheid te bieden, zodat ze weten waar ze de komende jaren aan toe zijn. Ook dat hoort bij een betrouwbare overheid.”

ChristenUnie Delft
“Eens. 9 juli 2020 heeft de raad de bevoegdheid om betaald parkeren aan te wijzen overgedragen aan het college. Coalitiepartijen en oppositiepartijen stonden lijnrecht tegenover elkaar t/m een motie van afkeuring over de werkwijze van het college. Het college heeft laten zien dat ze de Delftse bevolking wel kan informeren (achteraf), niet raadplegen (vooraf). Het college heeft het vertrouwen van inwoners en de oppositie in dezen volledig verspeeld. Vijftien pogingen van de oppositiepartijen om de overheveling van deze bevoegdheid via moties en een amendement te verbeteren zijn in de stemmingen door de coalitiepartijen gesneuveld. Vervolgens verklaart het college op basis van een 200 meter criterium 1,5 km Wippolder tot betaald parkeren. Ongehoord! We moeten niet spreken van betaald parkeren, wel van vergunning parkeren voor bewoners, bedrijven en (zorg)organisaties. Een parkeervergunning in eigen buurt kan best bijna gratis en reguleert toch. Zelfs zou in de hele gemeente een parkeervergunning voor een eerste auto standaard bijna gratis kunnen zijn. Een parkeervergunning voor een tweede auto op hetzelfde adres hoeft juist niet gratis.”

VVD Delft
De VVD zet zich in voor het met respect behandelen van de autobezitter, net zoals we dat doen bij de fietser en voetganger. Delftenaren moeten zoveel mogelijk in de buurt van hun huis kunnen parkeren. Een auto is tenslotte vaak geen keuze, maar nodig om op je werk te komen of te kunnen mantelzorgen. We willen dat de garages daar beter voor worden benut, door zowel bewoners als bezoekers. Daarnaast is maatwerk per wijk belangrijk: bereikbaarheid brengt in elke wijk andere vraagstukken met zich mee, dus ook andere oplossingen. Het is dus geen vanzelfsprekendheid om in steeds meer wijken vergunningparkeren in te voeren. De parkeertarieven voor bezoekers en bewoners gaan wat de VVD betreft omlaag. Voor parkeren betaal je per minuut, zodat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Het parkeren in de parkeergarages wordt gestimuleerd met een aantrekkelijk tarief. Parkeren moet eenvoudig zijn voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Daarom willen wij het systeem van parkeervergunningen versimpelen. De opbrengsten van parkeren moeten worden gebruikt voor een betere bereikbaarheid van de stad.

Hart voor Delft
“Inderdaad, maar niet omlaag, gewoon gratis voor de bewoners! Hoe kun je als college zeggen dat bewoners in een bepaalde wijk maar een parkeervergunning moeten kopen vanwege overlast die wordt veroorzaakt door derden? Gemeentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de drukke bezetting van de parkeerplaatsen, vooral komt door bezoekers. Hart voor Delft vindt dat het parkeerbeleid in de wijken herzien moet wordenDe bewoners zorgen niet voor overlast, zij zijn niet de veroorzakers. Bezoekers en niet-wijkbewoners veroorzaken de parkeerdrukte. De coalitiepartijen Groen Links, D’66, PvdA, Stip en VVD willen geld verdienen aan de inwoners van de wijk en hen laten betalen voor iets dat anderen veroorzaken. Bewoners dienen een gratis parkeervergunning te krijgen en de bezoekers c.q. ‘wildparkeerders’ gaan betalen. Maatwerk dient geleverd te worden voor ondernemingen en winkels gevestigd in de wijk, zodat zij niet de dupe worden en hun klanten kunnen vrijstellen. Ondanks beloften van de gemeenten is er niet naar bewoners geluisterd. Samenspraak en burgerparticipatie is niet toegepast.”

GroenLinks Delft
“GroenLinks wil dat Delft een groene stad is, waar het fijn is om te verblijven. Waar de straten niet gedomineerd worden door geparkeerde auto’s en brede rijbanen. Waar het aangenaam is ingericht voor voetgangers en fietsers. Ook het openbaar vervoer is goed op orde. In de Mobiliteitsvisie voor Delft zijn dit ook de prioriteiten die zijn vastgelegd voor de komende jaren. Hier zullen we scherp op blijven. Als dat nodig is voeren we op meer plekken vergunningparkeren in. Een gratis plek op straat is niet vanzelfsprekend en de huidige tarieven zijn okay. We stimuleren deelauto-gebruik. Iedere wijk krijgt minimaal één mobiliteitshub met deelauto’s. Voor mensen met een gratis Delftpas is deelmobiliteit voordeliger. In nieuwe wijken is autodelen de norm. Daar komen weinig parkeerplaatsen. Door parkeerplekken beter te benutten creëren we meer ruimte voor groen. Parkeerplekken in de TU-wijk staan ’s nachts en in het weekend leeg. Parkeergarages rond de stad staan op doordeweekse dagen leeg. Met gunstige tarieven verleiden we bewoners om deze plekken te benutten.”

SP Delft
“Wat er rondom de TU gebeurt is ronduit vreemd. Op het gebied van de universiteit wordt betaald parkeren ingevoerd en plotseling moeten de mensen in de buurt extra gaan betalen als ze hun auto voor de deur willen zetten. Zo gebeurt het overal in de stad: in het centrum of een ‘belangrijke plaats’ wordt betaald parkeren ingevoerd, en de mensen die daar niet wonen maar slechts in de buurt moeten ervoor betalen. Het legt ook een ander probleem in Delft bloot: alle aandacht van de gemeente gaat uit naar het centrum en de universiteit en de rest van de stad ‘hangt er een beetje bij’. Maar moet wel betalen. Parkeervergunningen moeten vrijwel gratis zijn voor de eerste auto. Betaald parkeren moet er niet zijn om bewoners te pesten, maar om automobilisten van elders te weren en naar de parkeergarages te lokken. Die zullen dus ook de kosten moeten betalen.

Delft BIJ1
“Eens. BIJ1 vindt het belangrijk dat het verkeer en vervoer voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en comfortabel is. Delft is een van de duurste plekken in Nederland om een parkeervergunning te kopen, en sommige mensen hebben nou eenmaal een auto nodig. Met het oog op de klimaatcrisis pleiten wij in eerste instantie voor een sterke afname van autoverkeer. Fietsers en voetgangers krijgen meer prioriteit door bijvoorbeeld meer fietsparkeerplekken te creëren. Mensen met geen of een laag inkomen mogen niet de dupe worden van dit duurzaamheidsbeleid. We zien daarom graag meer betaalbare parkeermogelijkheden, vooral in buurten waar veel sociale huur is en waar een hoog percentage van de bewoners in de bijstand leeft. Feit blijft dat op dit moment de auto pakken vaak toegankelijker is dan het openbaar vervoer. BIJ1 pleit daarom bijvoorbeeld ook voor meer gehandicapte parkeermogelijkheden (met name in de binnenstad). Door te investeren in openbaar vervoer dat toegankelijk, betaalbaar en comfortabel is, én door de kosten voor parkeervergunningen laag te houden zorgen we ervoor dat iedereen zich op een prettige en waar mogelijk klimaatvriendelijke manier kan vervoeren.”

Volt Delft
“Volt wil dat Delft leefbaar en bereikbaar blijft, voor de inwoners van nu en die gaan komen met de groei van de stad. Met deze ambities staat de openbare ruimte enorm onder druk. Qua mobiliteit is de auto het vervoermiddel dat per persoon verreweg de meeste ruimte nodig heeft, zowel rijdend als stilstaand. Daarom wil Volt het autogebruik en autobezit terugdringen. Niet als doel, maar als middel om de leefbaarheid van de stad te verbeteren, om zo ruimte te creëren voor meer groen, meer terrassen en meer ruimte voor lopen, fietsen en spelen. Vergunningen duurder maken kan pas eerlijk als het alternatief op orde is, zoals betere en betaalbare ov-verbindingen en het stimuleren van deelmobiliteit. Dat is nu nog niet altijd het geval. Volt wil dat de gemeente actief met buurten en wijken onderzoekt welke maatregelen er kunnen worden ingezet om de ruimte op een andere manier in te richten. Samen en op een transparante manier moet er op buurt/wijkniveau een toekomstgerichte parkeervisie worden ontwikkeld.”

D66 Delft
“Openbare ruimte is van ons allemaal en het gebruik ervan mag best iets kosten. Parkeerplaatsen leggen, zeker in de binnenstad, een groot beslag op de openbare ruimte. D66 wil de openbare ruimte meer inzetten voor een leefbare buitenruimte, met plek voor ontspanning, spel en groen. We stimuleren bewoners en bezoekers om meer de fiets of het OV te pakken in plaats van de auto. Tegelijkertijd willen we de stad wel bereikbaar houden met de auto. Parkeergarages worden nog niet optimaal benut. D66 wil daarom dat bewoners en bezoekers zoveel mogelijk in de parkeergarages parkeren. De tarieven van de garages moeten aantrekkelijker worden dan de tarieven op straat. Daarom moeten tarieven voor bewonersvergunningen in de garages omlaag.”

Onafhankelijk Delft
“Onafhankelijk Delft, met hart voor de inwoners van onze stad, vind dat de parkeervergunningen sowieso aangepast moeten worden. Sterker nog, wat Onafhankelijk Delft betreft, mag het hele huidige parkeersysteem op de schop. Laten wij maar opnieuw om de tafel met alle fracties en het college, om te bespreken hoe wij deze ellende gaan herzien. De ene na de andere burgerbrief vol ergernis en mensen echt boos en gestrest omdat zij vergeten zijn aan te melden. Gewoon per ongeluk! Iets wat gewoon niet in je systeem zit. Hup een fikse boete. Ben je beperkt met spraak en of heb je geen telefoon met internet, dan ben je in de gemeente Delft, flink in de aap gelogeerd. Dan kun jij dus niet meedoen met die zogenaamde inclusieve samenleving van Delft!!! Wij vinden het een schande dat mensen zo in de moeilijkheden worden gebracht met die boetes en waar zij zelf niet meer uitkomen. Het hele systeem is gericht op geld incasseren in plaats van parkeren in de wijk in goede banen te leiden. Bewoners zouden gewoon niet moeten hoeven betalen voor een parkeervergunning en wel voor een bezoekerskaart, dit vinden wij prima, mits voor iedereen toegankelijk. Dit zou al schelen, zeker voor de kleine beurs! Daarnaast betalen wij ook al wegenbelasting! Is een straat in een wijk geen weg? Het is wat Onafhankelijk Delft betreft, gewoon een melkkoe, omdat genomen besluiten door dit en vorige colleges en hun aanhang, geleid hebben tot grote schulden. Daar is de Delftenaar/Delvenaar, de dupe van en daar boeten wij voor.”

STIP
“Ruimte is schaars in Delft, terwijl auto’s veel ruimte innemen. In veel wijken is de parkeerdruk hoog en zijn bewoners ontevreden omdat ze geen plekje kunnen vinden. Daarom wil STIP in die wijken parkeren op straat reguleren met vergunningen. Daarbij vindt STIP het niet vreemd dat je betaalt om een stuk openbare ruimte te gebruiken voor jouw auto. Wij vinden de huidige parkeertarieven passen bij de ruimte die de geparkeerde auto inneemt. Voor STIP is het doel een openbare ruimte met voorrang voor fietser en voetganger en ruimte voor groen en ontmoetingsplekken. Hierbij geven we minder ruimte aan de auto. Parkeervergunningen zijn hierin een deel van de oplossing. Inkomsten uit parkeren zijn natuurlijk niet het doel en de gevolgen voor bewoners met minder geld moeten we in de gaten houden. We gaan in gesprek met bewoners over het nut en noodzaak van parkeervergunningen en de gevolgen voor hen. Zo voorkomen we dat bewoners door parkeertarieven in financiële problemen komen.”

Welke onderwerpen vindt u belangrijk bij de gemeenteraadsverkiezingen? Mail uw vraag of stelling naar redactie@delftopzondag.nl en wellicht leggen wij deze de komende periode voor aan de Delftse partijen.