Huizenbezitters tot 35 jaar investeren door de extreem hoge huizenprijzen liever in hun bestaande woning.
Huizenbezitters tot 35 jaar investeren door de extreem hoge huizenprijzen liever in hun bestaande woning.

Starters ambiëren aflossingsvrij investeren in bestaande woning

Algemeen

DELFT/PIJNACKER/NOOTDORP- Vanuit hypotheekadviseur De Hypotheker is geconcludeerd dat de aflossingsvrije hypotheek vooral onder jonge huizenkopers snel aan populariteit wint. De lage hypotheekrente en almaar stijgende huizenprijzen zijn hier debet aan. De populaire hypotheek vorm geldt voor zowel de aankoop van een woning als voor het verhogen van de huidige hypotheek.

Maandlasten 
doorslaggevend
Door een deel van hun hypotheek aflossingsvrij af te sluiten, kunnen jonge huizenkopers hun maandlasten aanzienlijk verlagen. Het aantal in deze categorie, dat in 2021 voor deze hypotheekvorm koos, is met ruim een kwart gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Hoewel starters over het aflossingsvrije deel niet kunnen profiteren van de hypotheekrente aftrek, wegen lagere maandlasten, mede door de lage rente, hier tegen op, aldus De hypotheker.

Liever verbouwen
Onder jonge huizenbezitters tot 35 jaar is het aantal aflossingsvrije hypotheken dat zij hebben aangevraagd voor oversluiten of verbeteren van de woning zelfs gegroeid met ruim 115%. Deze explosie komt vooral voort uit de wens de bestaande woning te verbouwen of verduurzamen. Door de extreem hoge huizenprijzen kiest deze categorie er liever voor te investeren in hun bestaande huis, eventueel door gebruik te maken van de overwaarde op de huidige woning. Ook oudere leeftijdsgroepen kiezen ervoor de aflossingsvrije hypotheek op een vergelijkbare manier in te zetten. In de leeftijdscategorie 35-45 jaar bijvoorbeeld, is deze optie met 26% gegroeid.

Aflossingsvrij kopen 
minder populair
Bij de hypotheekaanvraag voor de aankoop van een woning met aflossingsvrije component is in deze categorie sprake van een daling van 23%. Dit valt te verklaren door de oververhitte woningmarkt. Ook bij 45- tot 55-jarigen en 55-plussers is er sprake van een vergelijkbare trend.

Niet geheel zonder 
risico
Bij een aflossingsvrije hypotheek ben je niet verplicht af te lossen, maar betaal je alleen hypotheekrente en los je op de einddatum in één keer de lening af. Dit is echter niet zonder risico. Bij onverwachte verkoop is mogelijk te weinig afgelost en blijft een grote hypotheekschuld over. Daarnaast moet aan het einde van de looptijd voldoende vermogen beschikbaar zijn voor het doen van de aflossing, wat niet altijd vanzelfsprekend is.

Hypotheekrente 
stijgende
Dat de hypotheekrente de afgelopen jaren maar bleef dalen was gunstig voor huizenkopers. Maar eind 2021 is de daling gestagneerd. Sinds eind vorig jaar steeg de rente van de top 5 hypotheken voor 20 jaar rentevast gemiddeld met 0,15%. Dit komt onder andere door het afbouwen van de Corona-steunpakketten door de Europese Centrale Bank (ECB). Ook berichten van de Amerikaanse Centrale Bank (FED) zorgen voor onrust op de hypotheekmarkt.

Concreet houdt een stijging van de rente een hoger bruto bedrag per maand in, maar omdat je ook iets meer hypotheek rente aftrek krijgt valt de netto verhoging van de maandlasten mee. Als je maximaal wilt lenen gooit de verhoogde rente ook roet in het eten.