Het protest trok vanuit het Poptapark richting het centrum (Foto: Koos Bommelé)
Het protest trok vanuit het Poptapark richting het centrum (Foto: Koos Bommelé)

Boodschap Woonactie Delft: ‘Mensen boven markt!’

Algemeen

DELFT - Zondag vond in het Poptapark de Woonactie Delft plaats. Nadat diverse sprekers hun persoonlijke verhaal hadden gedeeld, trok het woonprotest in een stoet richting de Markt. De organiserende ‘apolitieke coalitie’ zoals de groep zichzelf noemt, kijkt positief terug op de actie.

Door Cheyenne Toetenel

“We staan hier vandaag omdat er in heel Nederland een crisis aan de gang is; de wooncrisis”, aldus Jim Jansen van Woonactie. “En de wooncrisis is niet een ongelukje. Het is het gevolg van bewuste politieke keuzes. We laten wonen, een primaire levensbehoefte, afhangen van een markt. Deze crisis wordt kunstmatig in stand gehouden door lobbyisten die het grootkapitaal dienen. Opnieuw zijn het de mensen die altijd al systematisch buitenspel worden gezet die het meeste lijden. Mensen met een niet-witte huidskleur, mensen met lage inkomens, mensen met een beperking, maar ook ouderen en studenten.” Sluiten zich aan bij het woonmanifest en de vier Delftse eisen. Net als andere woonprotesten, steunt ook Woonactie Delft de eisen van het woonmanifest. Daar zijn een aantal specifiek Delftse eisen aan toegevoegd: “Stop gentrificatie en leg de focus op de huidige demografie van Delft en de tekorten van woningen die nu in Delft spelen, laat studenten niet stikken en zorg dat iedereen die hier komt studeren hier ook kan wonen, bescherm de sociale huur en verbeter de toegankelijkheid voor mensen die door de huidige maatschappij worden beperkt in het vinden van passende woonruimte.”

Normaal?
Jeroen vertelt zijn persoonlijke verhaal. Zes jaar geleden scheidden zijn moeder en stiefvader, met een verhuizing als gevolg. Hij kwam als 15-jarige samen met zijn moeder in een sociale huurwoning terecht, waar ze vier jaar later uit moesten omdat ze de huur niet konden betalen. “Dan ga je op zoek naar een huisje voor jezelf. Geen paleis, gewoon een huisje. Talloze afwijzingen en onrealistische opties verder denk je; wat moet ik? Er is niks betaalbaars. Niet voor mij en niet voor zo’n 835.000 andere woningzoekenden in dit land.” Kapitalisme is hiervan de oorzaak, stelt Jeroen. “De rijken vinden het nodig om ons uit te melken tot het maximum, omdat ze anders hun investering zouden kwijtraken. Dat is wat wij zijn: een investering, geen mens. Vinden wij dat normaal? Met of zonder uitkering, met kleur of zonder, met of zonder beperking, als gevluchte Syriër of arbeidsmigrant. Vinden wij het normaal dat we geen huis kunnen vinden dat betaalbaar is? En dat als we het wel kunnen vinden we ons scheel betalen aan een huisjesmelker, terwijl we met lekkage en schimmel zitten? Mensen met een minimumloon zijn er de afgelopen twintig jaar al twintig procent op achteruitgegaan. Koopwoningen zijn gemiddeld zo’n 400.000 euro gaan kosten terwijl we met een tekort van ruim 335.000 woningen zitten. In de afgelopen tien jaar zijn er dertig procent meer twintigers bijgekomen die geen eigen huis hebben. In diezelfde tijd zijn er 39.000 daklozen bijgekomen. Vinden we dát normaal?”

Solidariteit
Nina groeide op in een gezin dat leefde onder de armoedegrens, maar woont inmiddels in een koophuis ‘dankzij’ haar man die opgroeide in een rijk gezin. Ze roept mensen die het net als zij nu wél goed hebben op om solidair te zijn. “Ook dan kun je helpen. Stuur de huurcommissie af op panden van buren en vrienden waarvan je ziet dat er echt te veel betaald wordt. Bel de pandjesbrigade van de gemeente als je achterstallig onderhoud ziet. Alleen samen komen we hier uit, maar er is wel actie nodig van de overheid. Totdat zij actie ondernemen, laten wij dan de winst van die huisjesmelkers stelen door solidair te zijn naar buren en vrienden.

Sprekers
Verder vertelde transvrouw Hannah over personen die door de wooncrisis gewelddadige thuissituaties niet kunnen ontvluchten. Zeno, directeur van de Woonbond ging in op zijn constatering dat het grondrecht om te wonen elke dag wordt verbroken in Nederland door te weinig  en te dure woningen. Jeannette Chedda focuste namens Feminists Against Ableism op het gebrek aan toegankelijke woningen voor mensen met een handicap. Cock van de stichting Wij Weigeren De Huurverhoging legde de nadruk op ‘oneerlijke huurverhogingen’ en student Precious vertelde over het feit dat zij noodgedwongen thuis bij haar ouders woont, terwijl ze graag in haar studiestad Delft zou willen wonen. Woonactie Delft kijkt positief terug op het protest, vertelt Jim. “Hoewel de dag grauw begon, hebben we het in de middag droog gehouden. Wat mij betreft is dat een teken dat het zo had moeten zijn. De boodschap was duidelijk, de energie hoog en het draagvlak groot.” De politieke partijen die aanwezig waren roept hij op om te blijven luisteren en er vooral ook wat mee te doen na de verkiezing. “Nu gebeurt er helaas nog te weinig, ondanks dat de partijen uit de coalitie hun ‘betrokkenheid’ tonen. Laat daar vooral verandering in komen na de gemeenteraadsverkiezingen.”

Fotograaf Koos Bommelé was aanwezig bij het protest. Kijk voor zijn foto’s op onze website:
www.delftopzondag.nl.