Loes van der Holst met 'Dé Hugo' (Foto: Koos Bommelé)
Loes van der Holst met 'Dé Hugo' (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het lijf: Loes van der Holst

Algemeen

Loes van der Holst (66) is de maker van ‘De Hugo’, het beeldje dat elk jaar wordt uitgereikt aan Dé Delftenaar van het Jaar.

Waarom hier op de foto?
“Ik zit hier op een plek die mij erg dierbaar is, mijn werkplek.”

Waarom is uw werkplek dierbaar voor u?
“Ik schilder hier en geef er ook teken- schilderlessen. Sinds de coronatijd was de vaart uit al mijn werkzaamheden. Ik heb van die stilte gebruik gemaakt om een oude fascinatie naar voren te halen, ‘Kinderen en hoe het zo kan groeien’.”

Waarom is dit een fascinatie voor u?
“Ik heb vroeger ‘ortho’pedagogiek gestudeerd. Ik heb in de coronatijd een studie kindercoaching gevolgd en dat heb ik vorig jaar afgerond. Ik ga kijken hoe ik dit naast mijn andere werkzaamheden kan gaan doen. Overigens heb ik nooit mijn teken- en schilderlessen als behandelmethode ingezet.”  

Waar haalt u inspiratie vandaan?
“Het heeft altijd te maken met je eigen kijk op het leven en wat je zelf meemaakt, wat je ziet gebeuren en nieuwsgierigheden. En ja, dat gaat eigenlijk vanzelf.”

Hoe is het idee van ‘De Hugo’ ontstaan? 
“Ik schreef van 2001 tot 2004 columns voor Delft op Zondag. Destijds waren er al verkiezingen voor Dé Delftenaar van het Jaar, alleen toen heette het ‘Dé bekendste Delftenaar van het Jaar’. Er werd nagedacht over een prijs. Al pratend kwam de redactie op het idee dat er een soort ‘Oscar’ voor de Delftenaar moest komen. Naast het schilderen maakte ik al beeldjes, dus ik ben ermee aan de slag gegaan.”

Waarop is het ontwerp gebaseerd?
“Hugo de Groot is een bekende Delftenaar. Ik ben gaan kijken naar de kenmerken van Hugo en hoe ik die kon gaan verwerken in het beeldje. Hugo heeft een grote neus dus dat heb ik er zeker in verwerkt. Hugo komt met zijn hoofd uit een boek en als je goed kijkt zie je ook pauwenveren achter het beeldje. Dit is een knipoog naar ‘Zo trots als een Pauw’.”

Heeft u nog plannen voor in de toekomst?
“Ik heb het gevoel dat ik de draad weer kan oppakken na een stille periode. Ik ga weer cursussen geven in kleinere groepen en kijken hoe ik de kinderchoachinging erbij kan vormgeven.”

Wat zou u doen als burgemeester van Delft?
“Ik zou meer kruisbestuivingen stimuleren van techniek, wetenschap en kunst. Jaren geleden heb ik een pitch gehouden over windbomen. Dat zijn windturbines in de vorm van een boom. Delft kan zich met zoiets herkenbaar en duurzaam profileren.”