Na de Ramp met het kruitmagazijn besloot men een nieuw kruithuis te bouwen. Dat werd gerealiseerd ver buiten de bebouwing en omgeven door water. (Foto: J.W. Stolk, 2015)
Na de Ramp met het kruitmagazijn besloot men een nieuw kruithuis te bouwen. Dat werd gerealiseerd ver buiten de bebouwing en omgeven door water. (Foto: J.W. Stolk, 2015)

Carel Fabritius (5)

Algemeen

Door Jeroen Stolk

De trouwe lezers van Delft op Zondag weten het inmiddels al: het is 400 jaar geleden dat kunstschilder Carel Pieterszoon Fabritius werd geboren. Fabritius, die een belangrijk deel van zijn oeuvre in Delft vervaardigde was een buurman van Egbert Lievensz. Van der Poel, eveneens kunstschilder. Egbert en Carel waren niet alleen collegae en buren, maar ook goede vrienden van elkaar. De Delftse Donderslag in 1654 (de ontploffing van het Delftse kruitmagazijn, die een groot deel van Delft verwoestte) trof ook van der Poel. Hoewel hij zelf de “donderslag” overleefde, stierf wel zijn dochtertje. Bovendien verloor hij zijn huis en al zijn spullen. Van der Poel was diep getroffen door het gebeuren want zeer veel mensen om hem heen waren weggevallen. Niet alleen zijn eigen kind verloor het leven, maar ook veel van zijn buren, kennissen en vrienden, waaronder dus Carel Fabritius. Getraumatiseerd heeft Egbert de catastrofe op meerdere doeken vastgelegd. Vermoedelijk was deze ramp voor Egbert reden zich in Rotterdam te vestigen. Ook Sijmon Decker, zelf telg uit een schildergeslacht, liet het leven bij de ramp. Net als Carels vader, was Sijmon koster. Graag liet hij zich portretteren door Fabritius, die bij niemand minder dan Rembrandt van Rijn in de leer was geweest. Het zou Decker fataal worden. Bron: Scijlder tot Dellf, uitgever: mijnbestseller.nl, ISBN 9789463428576