Oedeem kan op verschillende manieren behandeld worden, waaronder met tape. (Foto: PR)
Oedeem kan op verschillende manieren behandeld worden, waaronder met tape. (Foto: PR) Foto: Rudolph Froger

Oedeemtherapie bij Fys’Optima Delft

Algemeen

DELFT – Bij de praktijk voor fysiotherapie Fys’Optima Delft kunt u naast fysiotherapie, manuele therapie en training ook terecht voor oedeemtherapie. Fysiotherapeute Daniela Cordaro is hierin gespecialiseerd.

Oedeem is een abnormale vochtophoping in het lichaam, bijvoorbeeld als gevolg van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen met vochtophopingen als gevolg. Zwelling, pijn, tintelen en een zwaar gevoel. Bij welke klachten kan oedeemtherapie verlichting geven? Bijvoorbeeld bij verstoringen in de normale lymfecirculatie die kunnen ontstaan na behandelingen en operaties, zoals verwijderen van de lymfeklieren, bij littekenvorming, bestraling en chemotherapie bij behandeling tegen kanker of bij acute en chronische aandoeningen, ongevallen zoals kneuzingen of spierletsel of bij stress gerelateerde klachten, darmklachten (denk aan obstipatie) of huidproblemen (zoals psoriasis)

De behandeling
Oedeemtherapie kan de vochtopname bevorderen door de lymfevaten te stimuleren. In de meeste gevallen wordt de behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering. De therapie kan bestaan uit één of meer van de volgende technieken:
Manuele lymfedrainage: een zachte massagevorm die kan worden toegepast op het hele lichaam. Ritmisch oefent de oedeemtherapeut een zachte spiraalvormige druk uit op de lymfeklieren en -banen om zo de afvoer van het lymfevocht te stimuleren en de waterhuishouding van het lichaam te herstellen tot een optimaal evenwicht. Als het oedeem afneemt kan het beschadigde weefstel beter herstellen.
Compressietherapie: Letterlijk: ‘drukbehandeling’, waarbij gebruik wordt gemaakt van elastische zwachtels om het vocht in je arm of been terug te dringen. De zwachtels geven continu druk die het uittreden van het vocht tegengaat en ondersteuning geeft bij de afvoer van lymfe. Hierbij is lichaamsbeweging erg belangrijk.
Oefentherapie: Deze vorm van therapie wordt ingezet voor het verbeteren van de vochtafvoer, beweeglijkheid en voor het verhogen van de spierkracht.
Voorlichting: Informatie over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp waarmee je thuis aan de slag kunt gaan.
Omdat iedere klacht anders vindt altijd eerst een intakegesprek plaats waarin u samen met de therapeute een behandelplan opstelt, afgestemd op uw persoonlijke situatie en doelen. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 015-2565900 of info@fysoptimadelft.nl.