Tetske Thoen
Tetske Thoen

Passie met een Gouden Rand: Tetske Thoen

Algemeen

Tetske Thoen is al ruim 2,5 jaar vrijwilliger bij Humanitas Delft, Rijwijk, Pijnacker-Nootdorp. Zij is hier werkzaam als secretaris van het bestuur.

Door Sara Tholenaars

Tetske heeft gestudeerd aan de Vrije Universiteit. “Ik heb in eerste instantie een bestuurlijke opleiding gevolgd. Vervolgens heb ik rechten gestudeerd. Hierin heb ik ook mijn diploma behaald.” Tetske is gespecialiseerd in fiscaal recht. Na haar studie is zij begonnen als fiscalist. “Het was een keiharde, zakelijke en commerciële wereld. Vanaf dat moment ben ik in mijn vrije tijd de sociale kant opgegaan.” Tetske heeft sindsdien vrijwilligerswerk gedaan in Amsterdam, Rotterdam en dan nu bij Humanitas Delft. Naast haar werk als vrijwilliger bij Humanitas is zij ook vrijwilliger in een hospice in Rotterdam. “Dit is voor mij altijd al een fijne balans geweest tussen het werkende leven en het feit dat ik iets kan betekenen voor de samenleving.”

Samenleving helpen
Tijdens haar bestuurlijke opleiding kreeg Tetske een vak dat de organisatie van de Stichting Humanitas Rotterdam behandelde. Stichting Humanitas staat los van de vereniging Humanitas. “Tijdens dat vak werd er uitgelegd welke kijk Humanitas heeft op het helpen en ondersteunen van mensen. Dat pakte mij best wel, daarom ben ik sindsdien altijd al geïnteresseerd geweest in Humanitas.” Toen Tetske 2,5 jaar geleden terug kwam uit Nieuw-Zeeland wilde zij het vrijwilligerswerk weer gaan oppakken. Zij is toen gaan rondkijken en kwam een vacature tegen van Humanitas, zij waren opzoek naar mensen in het bestuur.

Rol als secretaris
Als secretaris zit Tetske in het dagelijkse bestuur samen met de penningmeester, voorzitter en een aantal algemene leden. “Ik doe veel verschillende dingen als secretaris, denk aan notuleren, de mailbox bijhouden, contact hebben met mensen binnen en buiten de vereniging, vergaderingen bijwonen en plannen en belangrijke onderwerpen aansnijden.”

faciliterende functie
Tetske heeft zelf geen contact met de deelnemers, wel heeft zij contact met de coördinatoren. “Ik zie het werk dat wordt verricht door de andere vrijwilligers. Ik hoor de verhalen natuurlijk ook en van die verhalen word ik erg blij. Ik vind het mooi dat ik daarin een faciliterende functie heb. Dat ik ervoor kan zorgen dat de vereniging draaiende blijft. Je merkt wel dat de samenleving behoefte heeft aan de hulp die Humanitas aanbiedt. Hierdoor haal ik veel voldoening uit mijn werk.”

Visie
Het mooiste aan Humanitas vindt Tetske de visie die zij hebben als vereniging. “Het is geen vereniging met een religieuze overtuiging, maar meer een levensbeschouwende overtuiging waarin iedereen wordt geaccepteerd zoals hij of zij is. De vrijwilligers van Humanitas helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen.”
Humanitas Delft, Rijwijk, Pijnacker-Nootdorp is een afdeling van de landelijke vereniging Humanitas. De vereniging helpt mensen die iets in hun leven willen veranderen. De hulp wordt gratis aangeboden en is laagdrempelig. Humanitas is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond en levensovertuiging.

Activiteiten
Binnen Humanitas zijn er een aantal activiteiten. Humanitas opvoednetwerken helpt gezinnen die behoefte hebben aan opvoedingsondersteuning. Humanitas biedt ook steun bij rouw en verlies. Een vrijwilliger reikt dan graag de helpende hand. Ook heeft Humanitas een telefooncirkel. Hier wordt gebeld met mensen die behoefte hebben aan dagelijks contact met de medemens. Bent u benieuwd naar de andere activiteiten binnen Humanitas, kijk dan op www.humanitas.nl/afdeling/delft/ 

Bent u geïnteresseerd in Humanitas? Heeft u hulp nodig of wilt u zelf vrijwilliger worden? Aarzel dan niet en neem contact op. De openstaande vacatures vindt u op de website. De vrijwilligers helpen op het gebied van eenzaamheid, verlies, thuisadministratie en bij opgroeien en opvoeden. Elke vrijwilliger kan gratis lid worden van vereniging Humanitas.

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? 
Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!