Afbeelding

Actievoerders ‘Woonactie’ protesteren tegen wooncrisis in Delft

Algemeen

DELFT - Net als op veel andere plekken in het land wordt ook in Delft een woonprotest georganiseerd, op zondag 6 februari om 13.00 uur met als startpunt het Poptapark. Het protest wordt georganiseerd door de brede a-politieke coalitie Delftenaren die zichzelf ‘Woonactie’ noemt en sluit aan bij eerdere en nog komende woonprotesten.  

“De wooncrisis raakt iedereen, overal”, aldus Jim Jansen namens de coalitie. “We zien het nu pas als crisis, omdat mensen met een middeninkomen ook de druk van de woningmarkt voelen. Feit is dat een woningmarkt zonder regulering structureel mensen buitenspel zet. Dat zijn mensen met een laag inkomen, mensen met een migratieachtergrond, gehandicapte mensen, studenten en ouderen. Deze groepen hebben slechts een fractie van het geld, de politieke macht en vertegenwoordiging die de rijken bezitten.” 

Eisen
Hoog en radicaal zijn de eisen van de actievoerders niet, stelt Jim. “Het is namelijk een overheidsverplichting om zorg te dragen voor veilige, prettige, toegankelijke en passende woningen voor iedere burger. Ook in Delft. Wij ondersteunen het woonmanifest, een pakket van tien eisen dat kan garanderen dat er radicaal wordt gebroken met het huidige woonbeleid. Daarnaast hebben wij nog een aantal Delftse eisen toegevoegd.” De eerste: “Stop gentrificatie. Leg de focus op de huidige demografie van Delft en de tekorten van woningen die nu in Delft spelen. Zorg dat de plannen voor nieuw Delft niet alleen focussen op koop-en-starterswoningen, maar ook sociale huur- en studentenwoningen meer ruimte krijgen. Delft hoeft niet aantrekkelijker te worden voor uitwas van Rotterdam en Den Haag, maar moet woonbaar zijn voor de mensen die er nu wonen.” De tweede: “Garandeer woonzekerheid. Zorg dat iedereen die hier komt studeren, hier ook kan wonen. Bouw genoeg (groeps-)woningen voor studenten, niet alleen studio’s, en communiceer het woningprobleem duidelijker naar toekomstige (internationale) studenten. Start met de bouw van meer woningen op de campus. Wij vragen ook de universiteit om verantwoordelijkheid te nemen voor de studenten die ze aantrekken door van de huisvesting van studenten een topprioriteit te maken.” De derde: “Garandeer betaalbaarheid. Bevries de huren en stop met het slopen van sociale huur zoals nu in de Bomenwijk gebeurt.” Tot slot: “Verbeter de toegankelijkheid voor mensen die door de huidige maatschappij worden beperkt in het vinden van passende woonruimte: beëindig validisme, racisme, homofobie, seksisme, transfobie, xenofobie en klassisme.”

Student en Delvenaar
De actievoerders nemen in hun eisen specifieke punten mee voor Delvenaren én studenten. “Studenten en Delvenaren worden door de woningschaarste tegen elkaar opgezet, maar de woonbehoeftes van de gemiddelde student lijken totaal niet op de woonbehoeftes van de gemiddelde sociale huurder.” Dit leidt volgens Jim tot onnodige wrijving tussen die twee groepen, die beide overgeleverd zijn aan een bureaucratisch systeem van wachtlijsten en onzekerheid. “Dit is bijvoorbeeld te merken in het DUWO-pand op de van Hasseltlaan, waar sociale huurders die daar soms al ruim twintig jaar wonen moeten toekijken hoe ze om de paar maanden nieuwe buren krijgen, en langzaam worden verruild voor studenten. Of in de Wippolder, waar de hoge concentraties verkamerde studenten ertoe leiden dat andere bewoners vervreemd raken van de buurt. De enige weg uit deze schaarste is solidariteit tussen die verschillende bewonersgroepen die de dupe zijn geworden van hetzelfde systeem.”

De actievoerders lopen zondag vanaf het Poptapark richting de Markt. Op www.woonactie.org is de route te vinden.