De dames na een succesvolle wedstrijd eerder dit zaalseizoen
De dames na een succesvolle wedstrijd eerder dit zaalseizoen

Hoofdklasse-avontuur Ring Pass ten einde na ‘akkoordje’ Bloemendaal en Laren

Algemeen

DEN HAAG - Waar de Ring Pass Dames afgelopen zondagmiddag in Den Haag een goede kans dachten te hebben om te kunnen handhaven in de Hoofdklasse Zaal, bleek niets minder waar. De dames kijken vanaf de tribune verbouwereerd toe hoe de hockeysters van Bloemendaal en Laren het op een akkoordje gooien en anderhalve minuut voor tijd stoppen met spelen. 

Door Cheyenne Toetenel

Zondag streden de nummers twee van de degradatiepoules - Ring Pass en Laren - samen met de beste nummer drie - Bloemendaal - om de laatste twee plaatsen in de hoofdklasse zaal van volgend seizoen. De Delftse club moet het ontgelden, waarbij de manier waarop dit gebeurt leidt tot ophef. Ring Pass heeft al twee keer gespeeld met als resultaat 3-4 winst op Bloemendaal en 3-2 verlies van Laren, en kijkt vanaf de tribune toe naar het laatste duel tussen Laren en Bloemendaal. Vlak voor tijd scoort Laren de 3-4 en stoppen beide teams plotseling met hockeyen, terwijl nog anderhalve minuut speeltijd op de klok wegtikt. De stand is voor beide ploegen voldoende voor handhaving hoofdklasse zaal en heeft als gevolg dat Ring Pass degradeert naar de topklasse. Bij doorspelen had elk extra doelpunt kunnen leiden tot een andere degradant. 

Dubbel gevoel
Ring Pass-coach Marc van Geest kijkt met een dubbel gevoel terug op de gespeelde wedstrijden. “De nacompetitie begon goed. De eerste wedstrijd wonnen we en de tweede startten we goed. We kwamen 2-0 voor, maar daarna gaven we het uiteindelijk toch weg en was het afwachten wat de stand van Laren-Bloemendaal zou worden. Er waren een heleboel scenario’s waarbij we door zouden gaan en een paar waarbij we alsnog buiten de boot zouden vallen. Dat dit laatste mogelijk was wisten we, alleen de manier waarop dit zou gebeuren hadden we van tevoren niet kunnen bedenken.” De dames uit Delft zijn vooral teleurgesteld. “In eerste instantie moeten we het natuurlijk niet zo weggeven, daar begint het mee, anders waren we na die twee wedstrijden al veilig geweest. Daarbij komt ook wel boosheid over de onsportieve manier waarop de slotfase verliep. Of ze het vooraf op een akkoordje hebben gegooid is de vraag, maar vanaf het moment dat ze de gewenste stand hadden bereikt waren ze niet van plan om het nog voor een van de twee mis te laten gaan. Het is zuur om op die manier te degraderen.”

Opmerkelijke uitslag
Dit is niet de eerste wedstrijd tussen Bloemendaal en Laren met een opvallende uitslag. In een eerdere wedstrijd deze zaalcompetitie had Bloemendaal een zege met minimaal acht punten verschil nodig om niet rechtstreeks te degraderen. Door een overwinning van Bloemendaal op Laren met 9-1 was het niet Bloemendaal dat degradeerde, maar Almere dat het op doelsaldo niet won.

Onderzoek KNHB
Ring Pass-voorzitter Peter van Haagen liet eerder deze week weten dat het bestuur van Ring Pass de KNHB heeft gevraagd een onderzoek te laten instellen door het Instituut Sport Rechtspraak: “Het zal weinigen zijn ontgaan dat de wijze waarop onze Dames 1 is gedegradeerd uit de hoofdklasse zaal, de gemoederen bezighoudt. Onze dames hebben zich zeer kranig geweerd in deze zware competitie en waren dichtbij handhaving. Echter waren zij afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd tussen Bloemendaal en Laren. Er is in de media veel aandacht besteed aan de wijze waarop deze wedstrijd is verlopen. De frustraties bij ons team zijn dan ook zeer begrijpelijk. Voor ons was het verloop van deze wedstrijd gecombineerd met wat er eerder in de competitie aan vooraf ging (winst Bloemendaal op Laren met 9-1, red.), reden om de KNHB te verzoeken een onafhankelijk onderzoek te laten instellen. Het onderzoek moet zich richten op de vraag of er sprake is geweest van manipulatie van de wedstrijd en er dus vooraf onderling afspraken zijn gemaakt over de uitslag.” De KNHB gaf hierop aan dat, om de onafhankelijkheid zo maximaal mogelijk te faciliteren, Ring Pass zelf aangifte moet doen bij het ISR. Ring Pass heeft daartoe besloten inderdaad een verzoek in te dienen. De KNHB zal haar volledige medewerking verlenen aan het onderzoek.

Trots
Van Geest wil vooral ook de positieve aspecten van het zaalseizoen benadrukken. “Als we die laatste anderhalve minuut wegdenken, kijken we terug op een mooi seizoen. We hebben laten zien dat we echt meekunnen met de grote clubs en niet zomaar weggespeeld worden. We hebben mooie wedstrijden gespeeld en mooi zaalhockey laten zien. Een paar dagen na de nacompetitie is dat lastig te beseffen, maar het gevoel moet nog even landen. Wat we hebben neergezet is iets om trots op te zijn.”