In een studentenstad als Delft zijn de regels ten aanzien van verkamering aangescherpt
In een studentenstad als Delft zijn de regels ten aanzien van verkamering aangescherpt

Actueel woningmarkt wel en wee

Algemeen

Door Rianne Dekker

DELFT- ING verwacht dat de klant door oplopende inflatie en een binnenkort stijgende hypotheekrente de hypotheek niet meer kan afbetalen of daar op z’n minst moeite mee gaat krijgen. Om zich daar tegen in te dekken, heeft de bank 346 miljoen euro opzij gezet, zo blijkt uit de donderdag gepubliceerde jaarcijfers. 

De zogenaamde “stroppenpot” wordt elk kwartaal aangevuld. Dit keer is het bedrag uitzonderlijk hoog. De bank vreest dat mensen als gevolg van de oplopende inflatie meer geld kwijt zijn aan levensmiddelen en daardoor meer moeite hebben om de hypotheek af te betalen. Dit zou nog extra bemoeilijkt worden door de verwachte stijging van de hypotheekrente.

Zelfwoonplicht
Ook op donderdag werd bekend, dat onze hoofdstad de zelfwoonplicht in gaat voeren per 1 april aanstaande. Sinds 1 januari van dit jaar is het voor gemeenten mogelijk om naast opkoopbescherming voor nieuwbouw, deze ook voor bestaande koopwoningen in te voeren. De zelfwoonplicht beschermt de huizenkoper tegen beleggers die woningen opkopen om deze vervolgens voor veel geld te verhuren. Vorig jaar zomer stelde woningmarkt expert Peter Boelhouwer van de TU Delft dat deze plicht goed kan helpen om starters meer kansen te geven. “Er komen niet meer woningen door, maar je regelt wel dat er meer betaalbare huizen beschikbaar blijven voor woningzoekenden. Zonder dat beleggers ermee aan de haal gaan”. Boelhouwer vond ook dat de gemeente bindende afspraken moet maken met particuliere investeerders. Als voorbeeld noemde hij het vastleggen dat een belegger niet alleen dure woningen bouwt, maar zich ook verplicht goedkopere huizen te ontwikkelen. Overigens is er wel sprake van een aantal uitzonderingen van de zelfwoonplicht. Zo mag een woning wel worden verhuurd aan directe familie (ouder, broer of zus) of als de eigenaar tijdelijk in het buitenland woont (maximaal twee jaar). Ook woningen die onlosmakelijk horen bij een bedrijfsruimte, kantoor of winkel mogen worden verhuurd.     

Combi met antispeculatiebeding
De zelfwoon of zelfbewoningsplicht is onderdeel van de integrale visie op de woningmarkt en één van de maatregelen die worden geïntroduceerd om provincies en gemeenten te helpen bij problemen op de huizenmarkt. Het merendeel van de gemeenten die een zelfbewoningsplicht hanteren. houdt die maatregel aan voor huizen tot een bepaalde koopsom, bijvoorbeeld voor sociale koop (tot 200.000 euro) of de maximale Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 325.000 euro. Veel gemeenten combineren de zelfbewoningsplicht met een zogenaamd antispeculatiebeding. Dan mag een huis gedurende een bepaalde periode niet worden doorverkocht. Daarnaast legden studentensteden waaronder ook Delft, de verkamering van woningen aan banden. Verkamering houdt in het omzetten van woningen tot woonruimte waarin kamers los worden verhuurd.

In Delft werd vorig jaar door de VVD en Groen Links gepleit voor een zelfbewoningsplicht, en toonde de PvdA interesse voor deze maatregel. Ook in de wijk Wippolder, waar een groot deel van de woningen is verkamerd, gingen onder bewoners veel geluiden op voor de zelfbewoningsplicht. De overlast van studenten die hun studentenleven leiden in een woonwijk is daar enorm.