Stef Breukel  overhandigt Ravi Ahluwalia het beeldje voor Dé Delftenaar van het Jaar. (Foto: Koos Bommelé)
Stef Breukel overhandigt Ravi Ahluwalia het beeldje voor Dé Delftenaar van het Jaar. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Ravi Ahluwalia is Dé Delftenaar van het Jaar!

Algemeen

DELFT - Dé Delftenaar van het Jaar 2021 is bekend! Ravi Ahluwalia kwam na het tellen van alle stemmen uit de bus als winnaar. Stef Breukel, een van de vier juryleden overhandigde Ravi het beeldje. 

Door Sara Tholenaars

In de editie van 27 juni 2021 werd Ravi Ahluwalia geïnterviewd voor de rubriek ‘Passie met een Gouden Rand’. Hierin kon u lezen dat Ravi zich inzet als vrijwilliger voor meerdere projecten binnen Delft. Een van die projecten is Buurttuin Voorhof. “Ik ben iemand die altijd bezig is met meerdere projecten voor Delft. Dat ik nu gekozen ben als Dé Delftenaar van het Jaar vind ik hartstikke leuk! Je krijgt zichtbaar een schouderklopje”, vertelt Ravi

Verrast
“De eerste keer dat ik erachter kwam dat ik genomineerd was, was via het Vrouwen in Delft platform. Binnen deze organisatie waren er ook twee anderen genomineerd. Toen ik uiteindelijk hoorde dat ik ook nog eens in de top tien terecht gekomen was, was ik erg verrast.
Ik vind het een eer om de titel te mogen dragen en vind het een hele mooie manier om in het zonnetje gezet te worden.” Ravi is erg trots op alle andere genomineerden en heeft ook alle artikelen gelezen. “Ik vind het supermooi om te zien dat er zoveel mensen zijn die zich op een positieve manier inzetten voor de stad en haar inwoners. Er zijn er natuurlijk veel meer dan degenen die genomineerd zijn. Je kunt je afvragen ‘Hoe zou het zijn als er geen vrijwilligers zouden zijn? We kunnen niet zonder ze.’”

Jurylid Stef Breukel was niet verbaasd dat Ravi verkozen werd tot Dé Delftenaar van het Jaar. “Wat ik bijzonder vind, is dat zij zich inzet voor de buurt, de stad en voor de wereld via de verschillende projecten waarmee zij zich bezighoudt. Het is een ijverige mevrouw,” vertelt Stef Breukel. 

Verschillende projecten
Naast de Buurttuin Voorhof is Ravi ook penningmeester voor Stichting 8 maart Delft en is zij actief binnen het het Vrouwen in Delft-platform. Haar inzet binnen deze stichtingen komt samen binnen Delft4GlobalGoals waar zij al vanaf het begin bij betrokken was. Alle projecten dragen bij aan een duurzame en inclusieve samenleving. Dat is ook de drijfveer en motivatie van Ravi om aan verschillende projecten mee te doen.
Door de diverse projecten waar Ravi mee bezig is, leert zij vele leuke mensen kennen die, net als zij, op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een duurzamer en inclusiever Delft. “Ik ben dankbaar dat ik samen met anderen iets te kan betekenen voor de samenleving. De mensen van de verschillende projecten wisten niet dat ik zo actief bezig was met andere zaken. Het is wel een hele kunst om al die verschillende projecten gescheiden van elkaar te houden. Ik denk dat de mensen mij nu veel breder leren kennen dan voorheen doordat ze eerder niet wisten dat ik met andere projecten meedraai.
Alle projecten dragen bij aan een duurzame en inclusieve samenleving dat is ook mijn motivatie en drijfveer om aan de verschillende projecten mee te werken.”

Buurttuin Voorhof
Een van de projecten waar Ravi zich mee bezig houdt is Buurttuin Voorhof. De plek waar de moestuin zich nu bevindt was vroeger een industrieterrein, vervolgens waren plannen om er studentencomplexen te bouwen. “De buurt werd op een gegeven moment benaderd door de gemeente met de vraag of wij een leuk idee hadden voor het stuk grond. Het was mijn idee om er een moestuin van te maken. Ik ben in de buurt gaan rondvragen wat de bewoners ervan vonden. Velen reageerden enthousiast.” Zelf heeft Ravi geen tuin, dus dat was wel een gemis voor haar. “Ik woon in een appartementencomplex. Door de moestuin kom je in contact met de andere buurtbewoners die je misschien normaal gesproken nooit sprak. Je kan veel van elkaar leren. Bij de een groeit de groente bijvoorbeeld veel harder dan bij de ander, zo kun je elkaar tips geven. In de afgelopen zeven jaar ben ik veel meer over tuinieren te weten gekomen dankzij mijn buurtbewoners. Het is leuk als je dezelfde passie met elkaar kan delen.

Nieuwe ontwikkelingen
Sinds het laatste interview hebben zich al nieuwe ontwikkelingen voorgedaan in de Buurttuin. “Wat een hele mooie ontwikkeling is geweest, is dat er een schapenhek is geplaatst rondom de tuin. Dat geeft een hele leuke uitstraling. In samenwerking met de gemeente hebben wij dit kunnen regelen. Het was nog best wel veel werk, want je gaat dan toch denken ‘Joh hoe zullen we dit aanpakken en mogen wij hier überhaupt iets plaatsen?’
Samen met de buurt hebben wij uiteindelijk het schapenhek kunnen realiseren.” Voordat het schapenhek geplaatst werd liepen er wel eens honden met hun eigenaren door de moestuin heen. Omdat er niet altijd iemand aanwezig is kunnen de mensen van de moestuin de hondenbezitters moeilijk tegenhouden of wegsturen. Wij zijn heel blij met het schapenhek, maar we zijn er nog niet. Er moet nog veel meer gebeuren. Het schapenhek zorgt ervoor dat de Buurttuin een uitnodigende uitstraling op de omgeving heeft.”
Naast het schapenhek is er ook een groepsapp in het leven geroepen. Voorheen werd er gecommuniceerd vanuit de coördineerde rol van Ravi, zij stuurde dan mails naar de mensen over de ontwikkelingen van de Buurttuin.

Toekomstplannen
“Voor de toekomst hebben wij grote plannen. Wij zouden in de toekomst graag een wormerij willen. Wij hebben met de buurt gebrainstormd over wat wij nog meer zouden willen in de Buurttuin en hoe we dat gaan aanpakken. Nu het schapenhek er staat en het nieuwe seizoen eraan komt, gaan wij weer volop aan de slag. In de toekomst zouden wij graag een schuurtje willen waar de gemeenschappelijke tuingereedschappen kwijt kunnen. Voorheen stonden er ook vuilnisbakken in de Buurttuin, dat zorgde ervoor dat wanneer de vuilnisbakken vol zaten de mensen het vuil ernaast gooien. “Het was een goed besluit om de vuilnisbakken weg te halen, want in principe kent de natuur geen afval. Door deze stappen zijn wij bezig om de buurt mooier te maken. Niet alleen mensen van de moestuin moeten van de buurt genieten, maar iedereen.” Ravi heeft al vele leuke reacties gehad op de ontwikkelingen binnen de buurttuin. “Ik ben erg blij met onze contactpersoon bij de gemeente. Die is zo meedenkend en heeft ons erg geholpen.”

Tip
“Voor het stuk grond van de moestuin is er nog geen beheerovereenkomst, daar zijn wij nu ook mee bezig. Wij zijn al jaren aan het praten over de beheerovereenkomst. Als die er eindelijk is, is het ook veel duidelijker welk deel van het openbaar groen de gemeente beheert en wat de buurt beheert. Ik zou ook graag als tip willen meegeven dat als je een stuk leeg en onverzorgd grond ziet in de buurt, ga dan naar de gemeente. Wie weet kan je er wat leuks van maken samen met de buurtbewoners.”

“Het is een eer om te winnen. Ik hoop dat ik met mijn verhaal andere mensen enthousiast kan maken en ze daarmee kan motiveren om meer naar buiten te treden.”