Het is voor de theaters een hele klus om het programma weer rond te krijgen na de lockdown. (Foto: Koos Bommelé)
Het is voor de theaters een hele klus om het programma weer rond te krijgen na de lockdown. (Foto: Koos Bommelé) Foto: Koos bommelé

Herstarten is “soms is een beetje kunst en vliegwerk”

Algemeen

DELFT – “Hoera, we mogen weer open!” De vreugde van de mogelijkheden gaat echter wel gepaard met een aantal praktische zaken; want hoe start je je theater of je filmhuis weer op na een maand stilstand?

Door Esdor van Elten 

“Het is soms een beetje kunst en vliegwerk”, geeft Jasper Weck van Theater De Veste toe. Hij is volop bezig met de herstart van het theater en dat vraagt om creativiteit en veel inzet. “Natuurlijk zijn we blij dat we open mogen, maar de restricties die er nog zijn leveren soms wel hoofdbrekens op.” De restrictie die de meest uitdagend is de anderhalve metermaatregel. “Verminderde capaciteit heeft allereerst invloed op hoe rendabel een voorstelling is”, legt Jasper uit. “Niet alleen voor ons, óók voor de artiest. Dat betekent dat we, zodra er meer duidelijkheid was, zo snel mogelijk in gesprek zijn gegaan met artiesten en impresariaten om te zien wat er wel en niet kan.” Er zijn voorstellingen voor wie een klein publiek te verliesgevend is, zodat de voorstelling komt te vervallen. Zo moest Nico Dijkshoorn al zijn optredens verplaatsen. “Maar de meesten staan te trappelen om weer op te treden, dus er worden heel vaak wel oplossingen gevonden” Vervolgens moeten natuurlijk ook de bezoekers worden ingelicht. “Bij uitverkochte voorstellingen moeten we dan creatief zijn.” Maar Jasper blijft positief: “De cultuursector heeft zich vorig jaar ook lenig getoond. We komen er echt wel uit.”

Vrijwilligers ‘aanzetten’
Dunja Gaspers van het Rietveld Theater herkent een aantal van de problemen die Jasper schetst. Daar heeft zij ook mee te maken: “Hoewel we de hele lockdownperiode wel aanwezig zijn geweest, konden we voor wat betreft de voorstellingen pas echt beginnen met plannen toen we zekerheid hadden over de opening.” Maar daarna ging het team ook meteen aan de slag: “Dat we maar een beperkt aantal bezoekers kunnen ontvangen brengt veel werk mee. Zo overleggen we met de artiesten van wie de voorstelling is uitverkocht, of we die gaan uitstellen, of dat er andere mogelijkheden zijn, zoals dubbel spelen.”
Bij het Rietveldtheater speelden ook andere zaken mee: “We werken veel met vrijwilligers. Die hebben natuurlijk noodgedwongen stilgezeten de afgelopen maand. Dus die moet je ook weer ‘aanzetten’.Verder mag ook de horeca weer open, maar is dat ruimtetechnisch best wel lastig: “Daar moet je dan ook weer een oplossing voor vinden. We moesten op praktisch gebied echt helemaal omschakelen. Maar toch, we zijn blij dat we weer iets kunnen.”

‘Trappelen’
Filmhuis Lumen hoeft voor haar programma dan wel niet in overleg met artiesten, maar ook daar is heropenen niet simpel een kwestie van alleen maar de projector aanzetten. “We zagen het natuurlijk wel aankomen, dus we konden ons voorbereiden”, vertelt Stefanie de Klerk. “Alle films voor de eerste periode stonden al klaar.” En zo kon Lumen op donderdagmiddag alweer van start. Net als voor het Rietveld theater, zijn ook voor Lumen vrijwilligers belangrijk: “Die stonden te trappelen.” Een tekort is er dan ook nog niet, ondanks dat veel mensen positief getest zijn of in quarantaine zitten. Daar staat tegenover dat we ook wat minder vrijwilligers nodig hebben omdat we minder bezoekers mogen ontvangen.” Dat komt dus niet heel slecht uit, maar toch hoopt Stefanie dat het Filmhuis binnen afzienbare tijd weer helemaal vol zit. “We hebben er echt weer zin in!”