Verenigingsondersteuner Rachèl van Barneveld op het sportcomplex van Blue Birds
Verenigingsondersteuner Rachèl van Barneveld op het sportcomplex van Blue Birds

De verenigingsondersteuner ondersteunt ook tijdens de lockdown

Algemeen

DELFT - De verenigingsondersteuners van Delft voor Elkaar zijn actief voor alle sportverenigingen in Delft. Ondanks dat het sporten momenteel stil ligt, kunnen zij ook nu veel betekenen voor de Delftse clubs. Verenigingsondersteuner Rachèl van Barneveld vertelt meer over de ondersteuning die zij en haar collega’s bieden in coronatijd.

Door Cheyenne Toetenel

Verenigingsondersteuners adviseren en ondersteunen sportverenigingen bij verschillende vraagstukken. “De vereniging geeft aan waar ondersteuning bij nodig is en wij kijken hoe we daarin kunnen helpen. Wij focussen ons daarbinnen op drie themalijnen: sport in het sociaal domein, vitaliseren van sportverenigingen en sportstimulering en -innovatie. Het eerstgenoemde thema gaat over het maatschappelijk ondernemen binnen een sportvereniging. Het vitaliseren van sportverenigingen zit hem in het versterken van de organisatiekracht. Hoe zit de vereniging in elkaar, hoe zit het met de financiën, het beleid, de vrijwilligers en de leden? De tak sportstimulering en -innovatie is gericht op het toegankelijk maken van sport voor iedereen en het uitnodigen van mensen om daar gebruik van te maken.” In de praktijk lopen deze drie themalijnen vaak door elkaar. 

Coronaschommelingen
De sportverenigingen hebben in coronatijd flink wat schommelingen te verduren gehad. “Door al die wisselingen van regels, merken wij als verenigingsondersteuners dat ook de behoefte aan de vorm van ondersteuning verandert. In de eerste lockdown was de situatie zo nieuw dat we veel hebben geadviseerd op zaken die nu vanzelfsprekend zijn voor veel verenigingen. Denk aan online zichtbaarheid om je ledenbinding op orde te houden. Langere tijd was er ook sprake van dat buitensporten wel mochten, maar binnensporten niet. Wij hebben connecties gelegd tussen binnen- en buitensportclubs, zodat binnensportclubs gebruik konden maken van buitensportcomplexen. Nu die connecties bestaan, wordt makkelijker contact gezocht indien nodig.” Wat Rachèl als positief ervaart, is dat bij verschillende clubs nauwelijks leden zijn vertrokken in coronatijd. “Waar veel mensen hun sportschoolabonnement hebben opgezegd, blijven leden eerder lid van hun sportvereniging. Daaraan zie je dat die sociale binding echt wat toevoegt. Dit is dan ook wel de extra verdienste van de club die er moeite in stopt om die binding te houden. Een persoonlijk gebaar zoals het sturen van een kaartje naar je leden of het langsbrengen van een kerststol bij je vrijwilligers kan voor dat stukje binding zorgen.”

Activiteiten
De afgelopen maanden hebben ondanks de coronamaatregelen diverse activiteiten plaatsgevonden. “Begin oktober was de bijeenkomst ‘Positief Sportklimaat in Delft’ - georganiseerd vanuit het Delfts Sportakkoord - nog fysiek, wat heel fijn was voor de interactie. Ook de Delftse Sportweek kon gelukkig bij de verenigingen doorgaan in oktober. Zo ook het kennismakingsproject Delft Try Out, waarbij kinderen voor 5 euro konden deelnemen aan vier proeftrainingen. In de tweede editie van 2021 deden ruim 320 kinderen mee, verdeeld over 28 verenigingen. Daaruit zijn minstens 73 lidmaatschappen afgesloten, dus dat is mooi nieuws voor de verenigingen.” Vanuit het servicebudget van het Delfts Sportakkoord zijn dit jaar zestien cursussen aangevraagd. “Daaraan deden 133 deelnemers mee. Sommige cursussen waren ook online, dus waar nodig konden deze online doorgaan. Een collega van mij heeft ook mede vanuit het Delfts Sportakkoord een overzicht gemaakt van alle mogelijke fondsen en subsidies voor sportverenigingen, te vinden op sportraadvandelft.nl/subsidies/. Voor het actuele en complete overzicht en eventuele ondersteuning bij het aanschrijven kan een vereniging mailen naar: vo.delft@haaglandenbeweegt.nl.” Afgelopen jaar is ook Walking Football bij een tweede vereniging gestart, wat tot stand is gekomen uit een mooi samenwerkingsverband tussen een aantal Delftse voetbalverenigingen. “Dit zorgt voor een breder en inclusiever sportaanbod en mensen die overdag gebruikmaken van het sportcomplex.”

Lange termijn
Nu corona al een tijd in ons leven is en de sportverenigingen voor de zoveelste keer te maken hebben met strenge maatregelen, zijn de korte termijn vraagstukken afgenomen. “De prioritering verandert soms wel iets bij verenigingen, maar we hebben nu allemaal wel door dat corona blijft en de lange termijn vraagstukken gewoon opgepakt kunnen worden. Het is wel even puzzelen wat een goed moment is om veranderingen door te voeren of iets compleets nieuws op touw te zetten, maar we kunnen alvast plannen maken. We kunnen al subsidies aanvragen, projectplannen uitwerken en commissies opstellen. Dat is een goede eerste stap. Het is sowieso positief dat veel verenigingen ons ook nu nog actief benaderen met vragen, ondanks dat er minder gesport wordt.”

Wil jij deze kerstvakantie lekker ‘sportief’ bezig zijn? Doe dan mee de Esports competitie van de Online Wintergames. Zie esportsnederland.nl/delftvoorelkaar voor meer informatie.