Foto: Jacqueline Spaans
Foto: Jacqueline Spaans

Werkse! bundelt klussen tot banen

Algemeen

Hoe krijgt ontwikkel- en werkbedrijf Werkse! meer mensen uit de bijstand aan het werk? Door klussen van verschillende werkgevers te bundelen tot een baan waarin iemand zich kan ontwikkelen: de ontwikkelbaan. “Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op losse taken plaatsen is makkelijker dan op complete vacatures.”

“We merken dat mensen aan werk helpen ook een positief effect heeft op hun gezondheid,” zegt programmamanager Jiske Kiers. “Daarom hebben we organisaties op het gebied van gezondheid en welzijn betrokken. Om samen mensen uit de bijstand aan het werk te helpen.” Het ging onder meer om stichting Perspektief, GGZ, dagbestedingsorganisaties als Lekker Bezig en de Wmo-uitvoeringsorganisatie Delft Support. Samen willen zij het aantal bijstandsgerechtigden in Delft in vier jaar halveren. Dat doel kreeg de naam BHAG, dat staat voor ‘big hairy audicious goal’. In het Nederlands: ‘groot gedurfd dapper doel’.

Werkgevers verleiden
Een belangrijk onderdeel is werkgevers op verschillende manieren verleiden meer mensen aan het werk te helpen. Kiers: “We vroegen werkgevers wat ze nodig hadden. Het antwoord was dat ze vaak wel tijdelijke klussen hadden, maar geen complete vacatures op het niveau waarop wij die kunnen invullen. Daarom zijn we klussen bij verschillende organisaties gaan bundelen tot een volledige baan. Daarvoor nemen we mensen uit de bijstand aan. Die komen tijdelijk bij Werkse! in dienst, in een ‘ontwikkelbaan’, met als doel uiteindelijk naar een reguliere baan uitstromen. Dat is al met 17 mensen gebeurd.”

Deur op een kier
Afdelingsmanager Sjaak Kwakernaat organiseert een deel van die banen. “Ik vraag werkgevers welke taken ze kunnen vrijmaken. Zo werken we o.a. samen met PostNL en Avalex en kregen we de deur op een kier bij TU Delft voor archiefwerk. Momenteel worden 80.000 bouwtekeningen gedigitaliseerd en voorzien van metadata. Deze klus biedt mensen de kans om arbeidsritme en vaardigheden op te doen.” Zo heeft Kwakernaat ook andere digitaliseerklussen uit de markt binnengehaald, waarvoor hij verwacht volgend jaar veertien ontwikkelbanen te kunnen creëren.

Succesfactor: durf
Wat is er nodig om zo’n aanpak op te zetten? Volgens Kwakernaat vooral durf. “Wij moesten durven taken aan te nemen en er mensen op te zetten. Kan iemand die digitaliseerklus wel aan? Dat lukt door die taken ook weer op te delen. Scannen kan iedereen. Als iemand zich verder ontwikkelt, kun je dat belonen met ingewikkelder werk. Zo zie je iemand groeien.”