Ellen Rijsdorp (Foto: Koos Bommlé)
Ellen Rijsdorp (Foto: Koos Bommlé)

Hemd van het lijf: Ellen Rijsdorp

Algemeen

Ellen Rijsdorp (59) is met haar keramiekwerk genomineerd voor de Sieburger Keramiekprijs in Duitland. Op 9 januari hoort zij of ze heeft gewonnen.

Waarom hier op de foto?
“Ik sta hier voor mijn keramische wandinstallatie in Huszar.”

Wat houdt de Sieburg Keramiekprijs in?
“Sieburg is een stad in Duitsland die een beetje te vergelijken is met Delft, een stad waar keramiek heel belangrijke plaats in neemt en zich daarmee ook wil profileren. Om het jaar wordt daar een prijs uitgereikt voor het beste keramiekwerk. Dit jaar ben ik daarvoor genomineerd. Als ik win, krijg ik publiciteit in een vakblad en een geldbedrag.”

Hoe bent u genomineerd?
“Ik heb een wandinstallatie gemaakt, eigenlijk een soort toonladder van keramische objecten en die heb ik ingezonden. Het is heel anders dan wat ik normaal maak.”

Wat maakt u normaal?
“Ik maak altijd ruimtelijke objecten. Ik draai de klei op een draaischijf en maak objecten om neer te zetten. Dit is voor mij weer een nieuwe ontwikkeling in mijn werk.”

Met wat voor kunstwerk bent u genomineerd?
“Ik heb een wandinstallatie van zeven meter gemaakt waar verschillende keramische objecten aan hangen. Het zijn objecten van diverse formaten, modellen en kleuren.”

Hoe bent u begonnen met het maken van keramische objecten?
“Ik heb de keramiekopleiding gevolgd. Daar werd ik opgeleid tot productiedraaier. Maar ik had geen interesse in het maken van gebruiksgoed, zoals een vaas of theepot, maar meer in het maken van objecten die geen gebruiksfunctie hebben.”

Is het een fulltime baan?
“Zeker! Ik ben dagelijks bezig in mijn atelier in het Bacinol gebouw.”

Hoe verkoopt u uw werk?
“Voornamelijk op beurzen, in galerieën en op keramiekmarkten door heel Europa. Ik vind dit ontzettend leuk om te doen, want zo ontmoet ik ook andere collega’s door heel Europa. Vind het leuk om te zien dat elk land zijn eigen traditie heeft op keramiek gebied. Ook kunnen de mensen terecht op www.ellenrijsdorp.nl. Hier kunnen zij mijn werk bekijken en eventueel kopen.”

Wat zou u doen als burgemeester van Delft?
“Ik zou het mooi vinden als we de link zouden blijven leggen tussen de traditie en alle ontwikkelingen op het gebied van keramiek die in Delft plaatsvinden. Laten wij met elkaar realiseren dat kunst iets is van ons dagelijks leven. En dat wij dat ook allemaal heel hard nodig hebben.”