Patrick Verbaan te midden van jongeren die graag bij De Border komen (Foto: Koos Bommelé)
Patrick Verbaan te midden van jongeren die graag bij De Border komen (Foto: Koos Bommelé)

Jongeren zijn ook na vijf uur welkom bij De Border

Algemeen

DELFT - Delftse jongeren zijn sinds deze week ook weer in de avond welkom bij activiteiten van Stichting Welbevinden Delft in jongerencentrum De Border in Tanthof. Voor jongerencentra is landelijk een uitzondering gemaakt, zodat de kwetsbare jeugd ook na 17.00 uur van de straat is. Een goed besluit, vindt jongerenbegeleider Patrick Verbaan.

Door Cheyenne Toetenel

“We hebben al lange tijd te maken met coronamaatregelen, waardoor we meer thuis zitten en jongeren kwetsbaarder of zelfs eenzaam zijn geworden”, aldus Patrick. “Voor jongeren die in een lastige thuissituatie zitten is het prettig om deze soms te kunnen ontvluchten. Velen trekken naar buiten en verzamelen zich op straat, waar het volgende probleem zich voordoet. Ook daar lopen frustraties vaak hoog op, en wordt ze verweten dat ze overlast veroorzaken. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat we De Border ook in de avond open kunnen houden, als een plek om met je vrienden samen te komen. We zijn dan ook blij met het besluit van de overheid om de deuren van jongerencentra weer in de avonduren te openen, naar aanleiding van gesprekken met Sociaal Werk Nederland.”

Activiteiten
Aan de openstelling zijn wel enkele voorwaarden verbonden. “Het moet een besloten activiteit zijn. Dat betekent voor ons dat we een inloop hebben van 19.00 uur tot 19.45 uur. Daarna start de activiteit en is het niet meer mogelijk om binnen te lopen. Iedereen draagt een mondkapje tijdens het lopen, als ze zitten mag die af.” Deze voorwaarden mogen de pret niet drukken, want er is genoeg te beleven. “Elke maandag, woensdag en vrijdag hebben we van 14.00 uur tot 17.00 uur inloopmiddag voor tieners van 10 tot 15 jaar en jongeren van 16 tot 26 jaar. Diezelfde dagen kunnen jongeren in de avond van 19.00 uur tot 22.00 uur bij ons terecht voor leuke activiteiten zoals een filmavond en diverse toernooien. De jongeren zelf worden betrokken bij het bedenken van activiteiten, want niemand weet beter waar behoefte aan is dan zijzelf. Onze activiteiten zijn vóór jongeren, dóór jongeren. Dit is een goede manier om ze aan te spreken en een band met ze op te bouwen. Niet alleen met jongeren uit Tanthof, maar uit alle Delftse wijken.”

Maatschappelijke rol
Stichting Welbevinden Delft wil met diverse activiteiten ook de verbinding leggen tussen jong en oud. “Om dit te bereiken hebben we afgelopen woensdag bijvoorbeeld kerstkaarten gemaakt voor ouderen. Het is mooi om wat voor een ander te doen. Vroeger was dat heel normaal, maar in de maatschappij waarin we nu leven is het een beetje vervaagd. Toch zie je tijdens dit soort activiteiten dat als we uitleggen waarom het belangrijk is om wat voor ander te doen, zowel tieners als jongeren het oppakken.”

Kerstvakantie
Aan het programma voor de kerstvakantie wordt momenteel hard gewerkt. “In eerste instantie zou er een schaatsbaan komen in de voetbalkooi, maar wegens de coronamaatregelen kan dit niet meer. Toch blijven we positief en werken we aan nieuwe activiteiten. Wellicht een kerstinloop om kennis te maken met mensen uit de wijk, een kerstdiner en kerstbingo. Zeker tussen Kerst en oud en nieuw willen we jongeren naar De Border trekken. Dan blijft het lekker rustig in de wijk en heb je geen overlast. En heel belangrijk, de jongeren hebben een leuke tijd.”

Plannen voor 2022
Stichting Welbevinden Delft heeft al veel weten te bereiken in de negen maanden die ze nu actief is, en als we Patrick mogen geloven is dit nog maar het begin. De toekomst van De Border ziet er eindelijk rooskleuriger uit door het voorstel van het college aan de raad om een deel van de bezuinigingen op het jeugdcentrum te verzachten. “De toekomst van De Border lijkt gered! We zijn trots op wat we tot nu toe voor elkaar hebben gekregen met de jongeren. Voor komend jaar hebben we mooie plannen. Zo willen wij een buddyprogramma opzetten, waarbij we jongeren inzetten om ouderen en hulpbehoevenden te helpen met klusjes. Ook willen we kijken of we kunnen gaan werken met mensen vanuit het UWV of die wegens een beperking buiten de boot vallen. Van al die nieuwe plannen krijgen we nieuwe energie.”