Tommy Simonis hoopt snel weer voor publiek te kunnen voetballen bij RKDEO. "Want de voorbereiding naar zo'n oefenwedstrijd is toch anders. Het heeft meer weg van de je in een tiende elftal speelt" (foto: Roel van Dorsten)
Tommy Simonis hoopt snel weer voor publiek te kunnen voetballen bij RKDEO. "Want de voorbereiding naar zo'n oefenwedstrijd is toch anders. Het heeft meer weg van de je in een tiende elftal speelt" (foto: Roel van Dorsten)

Regioclubs proberen iets te maken van de vervroegde winterstop

Algemeen

DELFT - Waar zondagmiddag de laatste speelronde van 2021 zou moeten plaatshebben, ‘genieten’ onze regioclubs nu al voor het tweede weekend van een vervroegde winterstop. Hoe wordt daar door betrokkenen naar gekeken?

Door: Alphons de Wit jr. 

Op vrijdag 26 november deelden Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdens de coronapersconferentie mee dat sportcomplexen tussen 17.00 uur en 5.00 uur de deuren dienden te sluiten. Dit deed de KNVB beslissen om de nog te spelen wedstrijden in 2021 voor elftallen in de A-categorie uit te stellen naar het volgend jaar.

Niet verwacht
Het verbaasde Paul de Bree, voorzitter van DHL, niet dat het kabinet met een nieuwe corona-aanpak kwam. “Het was wel duidelijk dat er behoefte was aan een forse ingreep om het virus onder bedwang te krijgen, maar dat de sportcomplexen tussen vijf en vijf dicht moeten blijven, had ik niet verwacht. Wat we van die maatregel vinden, is in principe niet heel relevant. We zijn als bestuur aan tafel gaan zitten en hebben ons erover beraden hoe we de maatregelen zouden gaan implementeren.”
Hierbij moest rekening worden gehouden met drie groepen. “Ten eerste zijn er natuurlijk de jeugd en de B-categorie senioren, waarbij de wedstrijden nog wel gewoon doorgaan en je hebt de A-categorie, ons eerste elftal, waarvan de competitie is stil komen te liggen. We hebben gekeken wat er voor de verschillende groepen mogelijk is en daarbij in de gaten gehouden dat mogelijke trainingen vóór 17.00 uur klaar moesten zijn.”
De Bree vindt het belangrijk dat DHL zich aan de geldende maatregelen houdt. “En gelukkig kunnen we vrijwilligers vinden, bijvoorbeeld om bij de ingang van de kantine op QR-codes te controleren. Je merkt echter wel dat sommige mensen het lastig vinden om begrip voor de maatregelen op te brengen. Hun redenering is dat ze hun kind moeten halen en brengen, wat tot vier vervoersbewegingen leidt, terwijl er genoeg ruimte is om de wedstrijd op voldoende afstand van elkaar te volgen. Helaas leidt dit soms tot discussies tussen ouders, maar daar blijft het gelukkig bij.”
Ook heeft de huidige situatie financiële gevolgen. “Je loopt in deze periode toch heel wat mis, maar gelukkig kunnen we het nu nog opvangen. Als iedereen zich goed aan de regels houdt, kunnen de sportcomplexen hopelijk zo snel mogelijk weer open.”

Waarom ‘s avonds niet?
Dat is ook de hoop van Marcel de Letter, trainer van SEP. “Want het is wel een beetje saai zo. Ik snap heel goed dat er iets moet gebeuren, maar ik denk niet dat de sluiting van de sportparken tussen vijf en vijf echt zoden aan de dijk zet. Waarom zouden we op maandag- en woensdagavond niet kunnen doen wat we op zondagmiddag wel kunnen? Er valt ook geen peil op te trekken, want tijdens de vorige strengere maatregelen mocht sporten juist weer wel. Ik heb nog wel geïnventariseerd wie er om acht uur konden trainen en wie om drie uur, maar dat waren er niet genoeg voor een goede training.”
Met het stilleggen van de competitie heeft de oefenmeester weinig problemen. “Ik snap dat je op deze manier het aantal reisbewegingen beperkt en dat is goed. Wij hebben afgelopen zondag een onderling toernooitje gespeeld en dat was hartstikke leuk, maar het is natuurlijk niet te vergelijken met het spelen van een wedstrijd. Daarbij hebben we ook nog, alle maatregelen in acht nemende, rustig Sinterklaas gevierd. Maar ook dat is toch anders.”
SEP staat erom bekend dat het een gezellige vereniging is. “En die jongens houden sowieso wel contact, daar hebben ze de trainer gelukkig niet bij nodig.” De Letter hoopt en verwacht dat de voetballoze periode niet veel langer zal duren dan gepland. “Het is te hopen dat we de feestdagen met zijn allen goed doorkomen. Als dat het geval is, denk ik dat we in januari wel weer wat meer mogen. Gelukkig staan er nog genoeg inhaalweekenden gepland, dus voor die twee gemiste wedstrijdjes valt denk ik best een plekje te vinden.”
Ook bij RKDEO kwam het besluit van de KNVB niet als een verrassing. “Al had ik aan het begin van het seizoen wel verwacht dat we een normaal seizoen tegemoet gingen”, vertelt aanvaller Tommy Simonis. “Maar toen de besmettingscijfers opliepen, zag je het wel aankomen. Wij hebben afgelopen zaterdag een oefenwedstrijd tegen DSO te spelen en dit weekend spelen we vriendschappelijk tegen DONK. De benadering van zulke wedstrijd is qua intensiteit wel ontzettend anders. Zelf doe ik mijn best om fit te blijven door twee keer in de week hard te lopen.”
Simonis hoopt in januari weer voor het echie te spelen. “Als het goed is, gaat ons trainingskamp naar Malaga gewoon door en daarna moet het toch wel weer kunnen?”