Ook in Delft zijn mensen getroffen door de toeslagenaffaire
Ook in Delft zijn mensen getroffen door de toeslagenaffaire

‘De lijdensweg die slachtoffers nu doormaken moet stoppen’

Algemeen

DELFT - In de periode tussen 2015 en 2020 hebben 1115 uithuisplaatsingen van kinderen van gedupeerden van de toeslagenaffaire plaatsgevonden, blijkt uit cijfers van het CBS. In de gemeente Delft gaat het om tien unieke uithuisgeplaatsten. Een causaal verband tussen de toeslagenaffaire en de uithuisplaatsingen kan op basis van dit rapport niet worden aangetoond, maar D66 maakt zich zorgen of er in Delft kinderen zijn die nu nog te lijden hebben onder de toeslagenaffaire.

Door Cheyenne Toetenel

“De financiële gevolgen zijn vreselijk, maar staan in schril contrast met de geestelijke schade die betrokkenen hebben opgelopen”, aldus D66-raadslid Harjo Schuurman. “De lijdensweg die de slachtoffers nu doormaken moet stoppen.” 

Delftse gedupeerden
De Belastingdienst stuurt de gemeente regelmatig lijsten met namen van mensen die mogelijk gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire. De Belastingdienst moet nog vaststellen in hoeverre deze mensen daadwerkelijk gedupeerd zijn. “Op deze lijst staan nu 375 namen”, laat het college weten. “Na telefonisch contact met de Belastingdienst weten we dat de Belastingdienst eind augustus van 212 mensen uit Delft heeft vastgesteld dat zij gedupeerd zijn. Wie van de 375 dat zijn, deelt de Belastingdienst echter niet met ons.” De gemeente neemt contact op met mogelijk gedupeerden van de toeslagenaffaire om na te gaan of zij behoefte hebben aan ondersteuning op de leefgebieden financiën, wonen, zorg, gezin en werk, laat een woordvoerder weten. “De ondersteuning van de gemeente aan mogelijk gedupeerden die hulp willen, is heel divers en is afhankelijk van de behoefte van de gedupeerde en zijn of haar gezin. Elke casus en context is anders. Dat betekent dat de ondersteuning per casus maatwerk vraagt.” Afgelopen donderdag werd het voorstel ‘Besluit om te anticiperen op een deel van de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen voor belastingschulden’ in de commissie positief ontvangen. Dit voorstel maakt het mogelijk dat de gemeente, voordat de verzamelwet officieel van kracht is, de belastingschulden kan kwijtschelden van gedupeerden.

In het vizier
Tot voor kort wisten gemeenten niet wie de gedupeerden waren. Gedupeerden moesten zich zelf melden. “Dit deden weinig mensen”, aldus Schuurman. “Hier kunnen allerlei oorzaken voor zijn zoals schaamte en laaggeletterdheid. D66 wil dat iedere gedupeerde bereikt en geholpen wordt.” Schuurman is daarom benieuwd hoe het college van plan is alle gedupeerden te bereiken en door te verwijzen naar de juiste instanties. De gemeente Delft zegt alle mensen in het vizier te hebben die zich voor 1 september 2021 bij de Belastingdienst hebben gemeld als mogelijk gedupeerde. “Tot nu toe hebben wij contact gehad met 232 van de 375 mensen op de lijsten van de Belastingdienst om een hulpaanbod te doen. Daarvan hebben 158 mensen aangegeven nu geen ondersteuning van de gemeente te willen en 74 mensen willen dat wel. Het proces om ook de andere mensen te benaderen, is in volle gang. Het is echter nog niet te voorspellen wanneer dit afgerond kan zijn. Dit hangt samen met knelpunten in de personele bezetting. Sinds 1 september levert de Belastingdienst alleen nog nieuwe namen aan van mensen die bij de Belastingdienst hebben aangegeven dat zij ondersteuning willen van de gemeente.”

Taak gemeente
Schuurman stelt dat D66 het als een taak van de gemeente ziet de gedupeerden te helpen. “Wat gaat het college voor deze kinderen en hun ouders doen als blijkt dat zij onterecht uit huis geplaatst zijn?”, vraagt hij zich af. Het is voor de gemeente volgens de AVG niet toegestaan om de lijst met namen van gedupeerden te vergelijken met eventuele informatie over uithuisgeplaatste kinderen. “Er zijn wel ouders die in gesprekken hebben verteld dat Jeugdzorg betrokken is bij hun gezin. Een aantal hiervan heeft aangegeven dat kinderen uit huis zijn geplaatst.” Het college geeft aan het ermee eens te zijn dat de gemeente een taak heeft om gedupeerden die ondersteuning van de gemeente wensen te helpen. “Het rijk, de VNG, Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdzorg Nederland en jeugdzorgaanbieders werken op dit moment aan een landelijk plan van aanpak om te kijken welke ondersteuning aan gezinnen waarvan kinderen uit huis zijn geplaatst kan worden geboden en welke rol gemeenten en andere partijen hierin spelen. Het uitgangspunt van deze aanpak wordt dat ouders op dit specifieke onderwerp vanuit één centraal punt worden ondersteund. Wij volgen deze ontwikkelingen en de landelijke aanpak.” Het college benadrukt dat het hebben van financiële problemen op zich geen grond is voor uithuisplaatsing van kinderen.