Een etiket kan al heel veel vertellen over de wijn die in de fles zit. (Foto: EvE)
Een etiket kan al heel veel vertellen over de wijn die in de fles zit. (Foto: EvE)

Wat staat er nu eigenlijk op zo’n wijnetiket?

Algemeen

DELFT - Het ene is nog mooier dan het ander, maar wat staat er nu eigenlijk allemaal op een wijnetiket? “Voor kenners kan een etiket heel leerzaam zijn.”, weet Bart Kooiman van De Wijnstok.

“Kijk, dit is een interessante.” Bart pakt een fles uit één van de rijkgevulde schappen: “Dit is de Papale Primitivo di Manduria van Varvaglione. Een Italiaanse wijn dus. Het etiket vertelt mij al heel wat over wat ik kan verwachten. Varvaglione is het wijnhuis dat de wijn maakt. Gesticht in 1921 en dit jaar dus een eeuw oud. Varvaglione ligt in de streek Puglia. Oftewel Apulië. Maar de wijngaard waar de druiven vandaan komen liggen in Manduria. Dat ligt in de streek Salento, in de hak van Italië. Een gebied dat bekend staat om haar goede wijnen. 

Druif
“De naam van de wijn: Papale, vertelt me nog meer”, gaat Bart verder. “Papale verwijst namelijk naar de paus (pappas). De wijngaard in kwestie is namelijk in het bezit van de familie Orsini. En dat is de familie van Pietro Francesco Orsini (1649-1730), beter bekend als Benedictus XIII, paus van 1724 tot 1730. Zij zijn, ook na zoveel eeuwen, nog steeds trots op hem.”
Welke druif leveren de Orsini’s voor deze wijn? “Dat kan ik ook van het etiket aflezen: het is de ‘Primitivo’, druivensoort waar de wijn van gemaakt is.” Dat is, zo weet de wijnkenner, “een mooie volle, wat steviger druif. Dat betekent dat ik ook een wat stevigere wijn mag verwachten.” En dat klopt: “Het is echt een wijn die goed past bij wild of een mooie stoofpot. Dat komt ook omdat deze wijn, in wijnkennersjargon, 10 maanden ‘op hout heeft gelegen’, oftewel: gerijpt heeft in een eikenhouten vat.

Leren lezen
Bart pakt een andere fles: “Dit is er één van de serie 12 Emezzo. Twaalfeenhalf dus. Dat slaat op het alcoholpercentage. De Pinot Grigio di Puglio komt uit hetzelfde gebied, maar is een andere druivensoort: De grigio is een witte druif met een wat kruidiger smaak. Dit is een wat lichtere wijn, makkelijk drinkbaar.”
Bart leest een etiket als een boek. “Maar soms staat er gewoon ook PR-praat op”, weet hij. Het is bovendien per land verschillend wat je wel en niet op een etiket mag zetten. Een term als ‘reserva’ (rijping) mag in Chili zomaar gebruikt worden, terwijl je in Spanje echt aan strenge eisen moet voldoen.” Kortom: je moet een etiket leren lezen. En dat is ook het leuke van wijn: wie zich er in verdiept leert nieuwe dingen. En wie er niet uit komt kan altijd naar Bart voor goed advies: “Ik vertel graag over mijn producten.” Kom dus gerust langs in de Frederik Hendrikstraat 34A. Voor een goede fles wijn en een mooi verhaal. www.de-wijnstok.nl.