Ronald Roepman: voor gedegen onderzoek naar plan biedlogboek
Ronald Roepman: voor gedegen onderzoek naar plan biedlogboek

Roepman: ‘Transparant onder voorwaarden’

Algemeen

DELFT- “In het kader van bescherming van de consument: help hem, doe transparant. Maar of dit nou leidt tot die eerlijkheid die de minister voor ogen heeft betwist ik”. De Delftse makelaar Ronald Roepman heeft een uitgesproken mening over het voorstel van demissionair minister Ollongren om een biedlogboek op de woningmarkt te brengen.

Door Rianne Dekker

In het logboek worden alle biedingen op een huis bijgehouden, zodat de verkoper daar een bewuste keuze uit kan maken, en kandidaat-kopers achteraf kunnen checken of een en ander eerlijk is verlopen.  Momenteel plaatsen kopers hun bod direct bij de makelaar, waarna die de bieding voorlegt aan de verkoper. Hierbij zouden zich soms schimmige praktijken voordoen, bijvoorbeeld dat makelaars bewust biedingen niet door zouden geven. Roepman zegt te weten hoe dit leeft. “Het is niet altijd terecht, die wijzende vinger naar de makelaar naar aanleiding van teleurstellingen van kopers. Maar ik ben er voorstander van om de makelaar uit het verdomhoekje te halen. De transparantie van zo’n logboek zou hieraan kunnen bijdragen, mits er wel voorwaarden aan toegekend worden”. 

Zuiver of de buurman?
Deze voorwaarden zijn volgens de makelaar nodig om paal en perk te stellen aan de door hem gevreesde wildgroei aan (onechte) biedingen om de prijs op te stuwen. Doordat in het nieuwe logboek plan biedingen niet meer langs de makelaar gaan, is zijn vrees niet ongegrond. “Allereerst is de tendens in het kader van de AVG: “Ik kan bieden wat ik wil, ik hoef mezelf toch niet kenbaar te maken”. Iedereen die niet wil kopen kan meebieden om de prijs op te drijven. Je weet dus niet of je met een zuiver voorstel hebt te maken of met de buurman die onder zijn e-mailadres mee zit te bieden. Je kunt de echte biedingen er nu niet uit filteren”. Het woord eerlijkheid durft Roepman dan ook maar heel voorzichtig in de mond te nemen. Hij ziet eerder het tegenovergestelde effect opdoemen van het plan om de koper te beschermen. “In gebieden waar de markt oververhit is, lees: Delft en omstreken, is het sowieso vlak na biedingen een prijzen rally. Dit zou mijns inziens door het plan van de minister alleen maar versterkt kunnen worden. Ik vind dan ook dat dit eerst goed onderzocht moet worden”.

Blijvende rol
Roepman weet dat de NVM haar systemen al aan het opstarten is voor een pilot van een online biedsysteem dat vorig jaar geïntroduceerd is. Hier is tijdens het proces al zichtbaar wat anderen bieden en kan meerdere keren een bod worden gedaan. Dit in tegenstelling tot de versie waar een Rotterdamse makelaar al mee werkt. Hierin is het eerste bod meteen het laatste, wat een goede oplossing zou kunnen zijn voor het probleem van prijsopdrijving. Echter, in dit plan speelt de makelaar geen rol meer in het biedproces, dat louter via een notaris loopt. Roepman heeft hier wel een kanttekening bij. “Ik ben er geen voorstander van om het werk bij ons weg te nemen”.

Gunfactor
Overigens gaat volgens de makelaar niet iedere verkoper voor het hoogste bod. “Zeker bij de oudere generatie zie je dat men het leuk vindt dat een jong gezin hun huis gaat bewonen”. Een veld “motivatie koper” in het logboek zou daar volgens hem een extra ondersteuning in kunnen zijn.