Anique 'live' en meer dan levensgroot. (Foto: Koos Bommelé)
Anique 'live' en meer dan levensgroot. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Een standbeeld als ode aan de onmisbaren

Algemeen

DELFT – Ze staat rechtop. Fier. Er is geen tijd om stil te staan, het werk moet door. De Delftse verpleegkundige Anique Landzaad ziet zichzelf meer dan levensgroot terug als standbeeld. Niet uit ijdelheid, maar om aandacht te vragen al haar collega’s in onmisbare en cruciale beroepen. 

Het standbeeld, dat afgelopen donderdag op het Stationsplein stond, is onderdeel van een actie van de FNV voor betere arbeidsvoorwaarden voor supermarktmedewerkers, mensen in de zorg en het onderwijs, schoonmakers en pakketbezorgers, kortom: de mensen die Nederland draaiend houden, zeker in coronatijd.

Pittig jaar
Anique werkt in een Haags ziekenhuis op de afdeling oncologie. Het afgelopen jaar was pittig voor haar en haar collega’s. Ze voelde zich erg gesteund en gewaardeerd toen vorig jaar uitbundig voor de zorg werd geklapt. “Ik had echt het gevoel dat de Nederlanders ons gaven wat ze konden geven, waardering.” Maar waardering moet ook tot uiting komen in de arbeidsvoorwaarden, vindt zij: “Daar gaat de gewone Nederlander niet over, maar de werkgevers en de overheid wel.” Toen het FNV haar vroeg model te staan voor dit project, dacht ze eerst aan een grapje: “Het was op 1 april.”Maar daarna zei ze volmondig ‘ja’. “Het gaat er niet om dat we er warmpjes bij willen zitten. Ook voor ons wordt het leven gewoon duurder.” Bovendien zijn goede arbeidsvoorwaarden belangrijk voor de toekomst van haar vakgebied, legt ze uit: “Het moet aantrekkelijk blijven dit werk te gaan doen.” Het gaat niet alleen om meer geld: “Het gaat ook om minder regels, bescherming tegen te hoge werkdruk.

Pose
Het beeld is van de hand van kunstenaar Marnix de Klerk. Het werd lasergesneden en het gezicht is deels met de hand gemaakt. “We hebben goed nagedacht over de pose: die moest iets uitstralen dat niet alleen zorgmensen, maar ook andere cruciale beroepen herkennen: actie, doorgaan. “Vervolgens stond zij ongeveer een kwartier in die pose terwijl mensen om haar heen aan het scannen waren: “allemaal met de hand. Zo zagen we op het scherm langzaam het beeld ontstaan.” Ze is trots op het resultaat en blij dat ze hier, in haar geboortestad, op deze manier op mag komen voor haar collega’s en al die andere mensen die belangrijk werk verrichten. Het beeld gaat nu op tour door het land. Hiermee brengen we een ode aan al die onmisbaren, aldus Rob Kolner, campagneteam onmisbaren FNV. Maar tegelijkertijd zeggen we zo tegen werkgevers en politici: ‘Na het klappen komt het lappen.’”