Aïsha Sriram wil graag meer activiteiten voor wijkbewoners in het wijkcentrum (Foto: Koos Bommelé)
Aïsha Sriram wil graag meer activiteiten voor wijkbewoners in het wijkcentrum (Foto: Koos Bommelé)

‘Het wijkcentrum moet weer van bewoners worden’

Algemeen

DELFT - “Een bruisende plek waar veel leuke en interessante activiteiten plaatsvinden.” Dat is de omschrijving die bewoners jaren geleden nog bij een wijkcentrum gaven, waaronder Poptahof-bewoner Aïsha Sriram. Inmiddels is dit positieve beeld na diverse bezuinigingsrondes flink afgezwakt. “Het wijkcentrum is geworden tot een ordinair zalencentrum en dependance voor welzijnsorganisaties.”

Door Cheyenne Toetenel

Aïsha heeft het in haar geval specifiek over Wijkcentrum De Vleugel, maar weet van stadsgenoten dat het niet alleen in Poptahof speelt. “Bij een buurtcentrum denk je aan knutsel- en bingomiddagen, koffieochtenden en een playbackshow. Maar de bezuinigingen van de gemeente hebben het er de afgelopen jaren niet beter op gemaakt. Dat is ontzettend jammer, want zeker in een wijk als Poptahof is er behoefte aan een fijne plek waar je zomaar even kan binnenlopen. Bewoners van de oudbouw, waaronder ikzelf, hebben er behoefte aan om af en toe te kunnen ontsnappen uit de eigen woning. De staat van de woningen is nou eenmaal niet al te best.” Ook voor jongeren is het volgens Aïsha belangrijk om naar een wijkcentrum te kunnen. “Poptahof is wel vaker slecht in het nieuws geweest. We moeten zorgen dat we de jongeren van de straat houden, zodat ze minder snel illegale praktijken gaan uitvoeren.” Zelf is Aïsha betrokken bij bewonersinitiatief PoptaKids in Action én adviseert zij anderen hoe zij financieel redzaam kunnen worden. “Wijkcentrum De Vleugel zag ik als de ideale plek om op beide vlakken activiteiten te organiseren en daarmee medebuurtbewoners te helpen. Voor dit soort activiteiten kun je bij De Vleugel tegen betaling een ruimte boeken, maar het wordt ons als bewoners allemaal zo lastig gemaakt dat er uiteindelijk niets van terecht komt. Het systeem voelt als een ontmoedigingsbeleid. De reserveringssite is onoverzichtelijk en het beleid voelt als een web van onmogelijke regeltjes. Activiteiten kunnen alleen doordeweeks worden georganiseerd, terwijl je juist in het weekend meer mensen bereikt. Ze gooien het erop dat er in het weekend geen vrijwilligers beschikbaar zijn om het wijkcentrum open te stellen, maar kunnen we niet een paar bewoners het vertrouwen geven door ze de sleutel te geven? Dan is er een boel meer mogelijk en wordt de leefbaarheid van Poptahof vergroot.” Ook het feit dat het pand deels door welzijnsorganisaties wordt gehuurd vindt Aïsha niet passend. “Als bewoner van Poptahof voel ik me daar niet welkom. Er is slechts één bewoner die nog wat organiseert, namelijk naailessen. Verder heeft het wijkcentrum niets meer met de wijk te maken.”

Beheer
Richard de Jong, beheerder van het wijkcentrum namens Sportfondsen, stelt dat De Vleugel in het weekend veelal gesloten is door een gebrek aan vrijwilligers. “Overigens is het niet zo dat er helemaal niet in het weekend gehuurd kan worden. Onder bepaalde voorwaarden zijn er mogelijkheden. De ruimtes die de commerciële partijen huren zorgen niet voor minder beschikbaarheid voor bewoners.” Een woordvoerder van de gemeente Delft vult aan: “De gehele rechterflank van het gebouw is altijd al in gebruik geweest door maatschappelijke partijen.” Sleutelhouders aanwijzen schijnt geen optie te zijn. “Deze situatie hadden we in het verleden en dit gaf allerlei problemen. De gemeente heeft het beheer na een aanbesteding uitbesteed aan een professional. Maar in de praktijk is de mogelijkheid er wel; iedere bewoner kan een zaal reserveren en vrijwilligers zijn welkom om de activiteit te begeleiden. Wel zijn er enkele voorwaarden om vrijwilliger te worden.” Daar staat tegenover dat gratis opleidingen worden aangeboden aan vrijwilligers. De woordvoerder wijst ook op de eerdere evaluatie van het accommodatiebeleid. “Hieruit is gebleken dat ‘goed programmabeheer’ in de wijkcentra ontbreekt. Daarom is een pilot gestart voor wijkcentra De Wending en De Hofstee. De uitkomsten van deze pilot verwachten we op z’n vroegst in 2024.”