Bernadette Lengkeek
Bernadette Lengkeek

Passie met een Gouden Rand: Bernadette Lengkeek

Algemeen

DELFT - Het TaalCafé is een oefenplek voor iedereen die onder het genot van gezelligheid en spelletjes de Nederlandse taal onder de knie wil krijgen. Een van de vrijwilligers is Bernadette Lengkeek. Zij begon samen met een paar anderen tien jaar geleden het TaalCafé in Delft. Zij vertelt over haar werk als vrijwilliger en de gezellige sfeer in Het TaalCafé.

Door Sara Tholenaars

Elke woensdag van 20.00 uur tot 21.30 uur kunnen mensen, zonder zich aan te melden, gratis deelnemen aan Het TaalCafé in DOK. Binnen het TaalCafé zijn vrijwilligers actief die je met open armen zullen ontvangen en je met alle liefde en gezelligheid helpen met de Nederlandse taal.

Het begin
Ongeveer tien jaar geleden startte Bernadette samen met Marga, Heleen en Eline een nieuw idee binnen hun taalcollectief, het Taalcafé. Het TaalCafé is opgericht met het idee om buitenlandse studenten te helpen met de Nederlandse taal. “Wij keken naar wat er in Delft op dat gebied ontbrak. Snel merkten wij dat er voor de hooggeschoolde mensen geen plek was om de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen”, vertelt Bernadette. “Wij zijn begonnen met het flyeren op plekken waar studenten vaak zijn, zoals de universiteit en de Copyshop. Al gauw kwamen er veel mensen op af.”
Het TaalCafé werd eerst twee keer in de maand gehouden in een café. Sinds 2017 wordt het TaalCafé elke woensdag gehouden en het is nu gevestigd in DOK Centrum in OPEN. “Ik ben DOK zo dankbaar dat wij met het TaalCafé hier elke woensdag terecht kunnen.”

Voor iedereen
Het TaalCafé begon voor buitenlandse studenten, maar inmiddels is iedereen welkom! “Wij geven geen lessen, maar lokken taal uit bij mensen. Door het uit te lokken zullen zij meer aan het woord zijn en blijven wij meer op de achtergrond”, vertelt Bernadette enthousiast.
Zo’n avond begint vaak met een paar rondjes ‘speeddaten’, dit duurt ongeveer 45 minuten. “Door het speeddaten ontstaan er wel eens onderlinge vriendschappen en zijn de mensen samen bezig met de Nederlandse taal, want taal is één ding, maar sociale gezelligheid is net zo belangrijk. Door het speeddaten merk je aan sommige mensen dat zij het fijn vinden om gehoord te worden en dat er iemand geïnteresseerd is in zijn of haar verhaal. Na het speeddaten is er de mogelijkheid om met elkaar spelletjes te spelen, met elkaar in gesprek te gaan of moeilijke woorden te bespreken die je hebt gehoord, waarvan je de betekenis niet weet.”

Verschillende thema’s
Elke woensdag staat een bepaald thema centraal. Zo hebben ze bij het TaalCafé een paar weken geleden ‘verjaardagen’ als thema behandeld. Hier werd dan besproken hoe de verjaardagen in verschillende culturen worden gevierd.

Zonder aanmelding
Het TaalCafé is kosteloos en je kan er zonder aanmelding aan deelnemen. Er zijn geen niveaus binnen het TaalCafé. Iedereen is hier welkom. Het TaalCafé is juist een fijne plek om de taal te oefenen en nieuwe mensen te leren kennen. Er zijn mensen van wie dit het enige uitje is waarnaar zij uitkijken in de week. Zij voelen zich soms eenzaam en vinden het dan juist hartstikke leuk om onder de mensen te zijn en tegelijkertijd ook iets te leren van anderen. Het Taalcafé is een veilige plek waar gezelligheid en de Nederlandse taal centraal staan. Fouten zijn er om gemaakt te worden en niemand wordt hier dan ook op afgerekend of uitgelachen.

DelftseBuur
Bernadette werkt ook wel eens samen met DelftseBuur dat statushouders helpt met de Nederlandse taal. Wanneer zij de Nederlandse taal enigszins onder de knie hebben, kunnen zij doorgroeien bij het TaalCafé. “Het TaalCafé verkleint de afstand tussen hen en hun droom. Zij willen uiteindelijk ook studeren of werken,” aldus Bernadette. “Het TaalCafé zorgt ervoor dat de mensen gehoord en gezien worden.”

Vrijwilligers
Momenteel zijn er zeven vrijwilligers werkzaam bij het TaalCafé en er zijn er altijd meer welkom. De vrijwilligers drinken achteraf nog een drankje samen om de avond te bespreken. Om vrijwilliger te worden zijn er geen eisen waaraan je moet voldoen. Je zorgt er voor dat de mensen zich op hun gemak voelen en je probeert de taal bij de mensen uit te lokken. Het is tenslotte de bedoeling dat zij meer aan het woord zijn dan jij.

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!