Ria van Loon op rechts, met startnummer 40 (Foto: Koos Bommelé)
Ria van Loon op rechts, met startnummer 40 (Foto: Koos Bommelé)

Honderden lopers lopen Klaas Vaak Droomtijdloop

Algemeen

DELFT - Vanuit het hele land reisden vorig weekend lopers naar Delft voor de Klaas Vaak Droomtijdloop. Deze halve marathon, die eens in de vijf jaar terugkeert, is er niet zomaar een. De loop start om 2.00 uur ‘s nachts en levert droomtijden op voor deelnemers vanwege de klok die een uur wordt teruggezet.

Door Cheyenne Toetenel

De Delfgauwse Ria van Loon is met haar 77 jaar de oudste dame die meedeed aan de Droomtijdloop. “Ik liep hem dit jaar uit in 2.07 uur. Niet zo snel als vroeger, toen won ik zelfs meerdere edities en lag mijn tijd rond de 1.27 - met de klok een uur terug dus amper een halfuur, maar ik ben natuurlijk wat jaartjes ouder. Maar joh, ik ben al hartstikke blij dat ik hem nog steeds kan uitlopen!” De eerste keer Droomtijdloop voor Ria was in ‘87. “Eerst was die eens in de twee jaar, later eens in de vijf. In totaal heb ik hem denk wel een stuk of elf keer gelopen.” Een halve marathon lopen midden in de nacht, dat doe je niet zomaar. Daar traint Ria dan ook voor. “Met de Ski-Runners trainen wij voor langeafstandslopen. Sowieso trainen we twee á drie keer per week afstanden van rond de 15 kilometer om fit te blijven. Samen trainen is natuurlijk leuker dan alleen!” Over de organisatie van de Droomtijdloop is Ria ook dit jaar zeer te spreken. “Het was anders dan anders door de coronamaatregelen - geen uitbundige start, geen muziek onderweg en minder aanwezigen langs de kant - maar desondanks was de sfeer weer fantastisch en was alles netjes geregeld.” De Droomtijdloop zit erop, maar Ria blijft trainen met een doel. “In december lopen we de Linschotenloop en in januari de Egmond Halve Marathon. Genoeg om naar uit te kijken!”

Henk en Bas uit Brabant
Niet elke deelnemer aan het Delftse evenement komt uit de regio. Zo ook Henk van Gerven en Bas Lemmens uit Brabant. Om 23.00 uur vertrok dit Brabantse duo richting Delft. Anderhalf uur later arriveerden zij bij de startlocatie. “De organisatie vond het bijzonder dat wij vanuit Oostelbeers en Oirschot naar Delft waren gekomen om daar midden in de nacht te gaan lopen”, schrijven de heren achteraf in een verslag. Zij blijken te rennen vanuit Stichting Loopgroep Bali Runners. Deze loopgroep zet zich in voor kwetsbare kinderen in Indonesië, middels sponsoring. Ze kijken terug op een geslaagde loop. “Om 2.00 uur klonk het startschot. Een rij van personen met Bengaals vuurwerk stond langs de kant. Wat een beleving. De route bestond uit twee ronden. De eerste ronde deden we het rustig aan. We kwamen door in 1.01 uur. Tijdens de tweede ronde stond het publiek nog steeds langs de kant om ons aan te moedigen. Het was een mooie route. Door de stadspoort over bruggetjes langs het water. Er was zelfs een heel stuk van de route verlicht met allemaal fakkels. Onze tweede ronde ging in 56 minuten dus we hadden flink door kunnen versnellen. We waren nog goed fit ondanks het late (of vroege) tijdstip, midden in de nacht. Het was een mooie beleving die we niet hadden willen missen.” Op 24 april organiseren de Bali Runners zelf de Groene Woud Lente Trail. De Koplopers zijn hierbij van harte uitgenodigd.

Fotograaf Koos Bommelé bleef op tot in de late uurtjes om foto’s van dit unieke evenement te schieten. Deze zijn te vinden op www.delftopzondag.nl.