Chris Oomen stijgt dit jaar naar de 39e plek
Chris Oomen stijgt dit jaar naar de 39e plek

De rijkste Delftenaren in de Quote 500

Algemeen

DELFT - Quote maakte onlangs weer bekend wie de 500 rijkste Nederlanders zijn. Traditiegetrouw staan we hier ook in Delft op Zondag even bij stil. Want hoe gaat het met onze rijke regiogenoten?

Door Cheyenne Toetenel

Steven Schuurman
Steven Schuurman (46) voert, net als hij vorig jaar als nieuwkomer deed, ook dit jaar weer namens Delft de lijst aan. Schuurman is de oprichter van het softwarebedrijf Elastic Search dat in 2018 naar de beurs ging. Begin dit jaar was hij in het nieuws omdat hij in aanloop naar de verkiezingen 1,35 miljoen euro aan D66 en de Partij voor de Dieren schonk ter ondersteuning van de klimaatplannen van de partijen. In september schonk hij nog eens 1,25 miljoen euro aan de Duitse politieke partij Die Grünen, zo meldt Quote. Ondanks deze giften zag hij zijn vermogen volgens Quote met 36,4 procent stijgen tot 1,5 miljard euro. Daarmee is hij goed voor de 30e plek. Drie plekken hoger dan vorig jaar.

Chris Oomen
De tweede Delftenaar die we tegenkomen op de lijst is Chris Oomen. Oomen was 32 jaar lang de baas bij zorgverzekeraar DSW, verder was hij een van de grotere aandeelhouders bij beurshandelshuis Optiver. De 72-jarige Oomen doet nog steeds goede zaken. Door zijn overname van het Algemeen Nederlands Persbureau van John de Mol stond hij dit jaar opeens weer vol in de spotlights. Zijn vermogen is volgens Quote met 22,2 procent gestegen naar 1,1 miljard euro. Dit is voor het eerst voorbij de ‘magische grens’ van een miljard. Met dit vermogen stijgt Oomen dit jaar met drie plekken naar 39.

Ruud Vlek
Met een stijging van 24 procent tot 620 miljoen euro aan vermogen bereikt Ruud Vlek (73) dit jaar de 72e plaats in de ranglijst. Acht plekken hoger dan vorig jaar. Ook Vlek, nazaat van de oprichters van Vlek Jenever en aandeelhouder van Optiver, stond dit jaar flink in de spotlights. Dit door de schenking van 10 miljoen euro aan Museum Prinsenhof Delft voor renovatie.

Gebr. Roodenburg
Ook de gebroeders Joop (71) en Henk (66) Roodenburg ontbreken dit jaar niet op de lijst. Zij zijn eigenaren van Huisman Equipment. Ze fabriceren kranen en installaties voor de offshore en olie-industrie en hebben volgens Quote 464 mensen op de loonlijst staan. Het bedrijf van de broers was onderdeel van een Belgisch-Nederlands consortium dat de scheepsbouwer IHC een reddingsboei toewierp. Daarmee willen de mensen de kennis en technologie van de IHC voor Nederland behouden. Het vermogen van de broers blijft volgens Quote gelijk aan vorig jaar; 550 miljoen euro. Aangezien veel rijken nog een stukje rijker zijn geworden betekent dat voor de gebroeders wel dat ze een aantal plekken zakken op de lijst. Zij dalen van de 70e naar de 81e plek.

Wim Zegwaard stond vorig jaar nog op de 425e plek in de Quote, maar is dit jaar niet op de lijst te vinden.