Ronald Besse heeft na negentien jaar en 365 doelpunten een plaats verworven op Full Speed's Wall of Fame. (foto: Roel van Dorsten)
Ronald Besse heeft na negentien jaar en 365 doelpunten een plaats verworven op Full Speed's Wall of Fame. (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Ronald Besse?

Algemeen

DELFT - Ronald Besse (37) is al 37 jaar lid van Full Speed en staat als goede tweede op de eeuwige topscorerslijst van de club.

- Hoe gaat het met je?
“Het gaat goed, heel goed zelfs. Samen met Lucy hebben wij een samengesteld gezin met vier kinderen. Dat is druk maar ook gezellig. We hebben ook geen last gehad van corona, dat is fijn. Ook qua werk gaat het goed. Ik zit in de kozijnen en het glaswerk. Dat heb ik eerst als zzp’er gedaan, maar sinds een paar maanden ben ik in dienst bij Alupui. Dat bevalt goed, ik heb het er erg goed naar mijn zin.”

Ronald Besse komt uit een echte Full Speed-familie en was dus al vroeg actief bij de rood-witten: “Ik kom al 37 jaar bij de club. Ik mocht ook al vroeg beginnen, ik was een jaartje of vier, denk ik. Ik heb één keer een uitstapje gemaakt, toen ik twaalf jaar was. Ik zat toen in de Haagse Jeugdselectie en mocht stage lopen bij ADO. Dat is op niets uitgelopen, maar daar heb ik nooit spijt van gehad. Op mijn vijftiende heb ik mijn debuut gemaakt in het eerste elftal van Full Speed onder trainer Peter van der Zwan. Ik speelde toen onder andere met Michael van der Pot en een hele rits Dennissen, haha. Dennis Bommelé, Dennis den Os, Dennis Vos. Op mijn zestiende heb ik definitief de overstap vanuit de jeugd gemaakt en had ik een basisplaats. Die plek heb ik negentien jaar vastgehouden.” 

- Negentien jaar Full Speed-1, wat heeft dat aan prijzen opgeleverd?
“Nou, we zijn vaak gepromoveerd. Kampioen ook. Ik herinner mij het kampioenschap onder Pierre van Zinnen met de kampioenswedstrijd tegen Wippolder. Wat een feest was dat. Het was de tijd dat ik speelde met Frank Verhaar, Glen van Eeden, Danny Hoogendoorn, Pierre van Zadelhoff, Steven Suiker en de Nieuwenhoutjes, Eric en Tim. Met Pierre van Zinnen noem ik ook een trainer met wie ik een special band had. Een lieve man, van hem mocht ik alles. Maar hij kon ook boven de groep staan. Ik heb ook nog prijzen gewonnen op het jaarlijkse voetbalgala van Full Speed. Beste voetballer van de club geworden, maar ook topscorer. En één keer beste voetballer van Delft via het spelersklassement van Delft op Zondag. Daar heb ik nog een gouden schoen voor ontvangen. En in het Delfts Elftal gespeeld met een wedstrijd tegen de beloften van FC Groningen, dat zijn mooie momenten om mee te maken.”

- Je bent altijd bij Full Speed gebleven, wat maakt de club uniek?
“Full Speed is een echte familieclub. Warm, gezellig en iedereen kent elkaar. Dat is ook de reden dat ik nooit de behoefte heb gehad om het hogerop te zoeken bij clubs als DHC en Vitesse Delft. Ik train nu ook de jeugd. En ik niet alleen, heel veel oud- en huidige eerste elftalspelers doen dat. Dat is mooi om te zien.”

- Wat voor speler was je?
“Ik ben begonnen als rechtsbuiten, maar heb ook als spits en linksbuiten gespeeld. Dus op alle posities in de voorhoede. Ik was snel, had inzicht en was technisch. Veel doelpunten gescoord. Ik ben de nummer twee van de eeuwige topscorerslijst van de club. Maar ik hoef mij niet te schamen, want mijn vader Marcel staat nummer één. Hij heeft 421 doelpunten gemaakt en ik 365. Dat scheelt wel een beetje, maar ik was na negentien jaar op. Ik heb zelfs nog één wedstrijd met mijn vader samen gespeeld, hoe bijzonder is dat!”

- Wat doe je nu nog?
“Ik speel nu met mijn vrienden in Full Speed-3. En ik train JO13-1 waarin mijn zoon Levi speelt. Weer een Besse, alleen is hij puur links. Heeft hij van zijn opa, haha.” (RvD)