Max Huiberts (rechts) is onder de indruk van de organisatie en accommodatie van Den Hoorn en is maar al te blij om vanuit AZ een samenwerkingsovereenkomst met de Midden-Delflanders te ondertekenen. (foto: Roel van Dorsten)
Max Huiberts (rechts) is onder de indruk van de organisatie en accommodatie van Den Hoorn en is maar al te blij om vanuit AZ een samenwerkingsovereenkomst met de Midden-Delflanders te ondertekenen. (foto: Roel van Dorsten)

Den Hoorn is elf gediplomeerde trainers rijker en werkt samen met AZ

Algemeen

DEN HOORN - Het gaat SV Den Hoorn voor de wind. De hoofdmacht draait bovenin mee in de eerste klasse, de jeugdopleiding is elf gediplomeerde trainers rijker en afgelopen woensdag werd het samenwerkingsverband met AZ eindelijk bekrachtigd. 

Door Alphons de Wit jr. 

Als we de accommodatie betreden, leidt Edger Kuntz, hoofd jeugdopleidingen van de Midden-Delflanders, Max Huiberts rond. Ze betreden net de ruimte die is ingericht voor video-analyse. De technisch directeur van AZ is zichtbaar onder de indruk van de faciliteiten op het Eric R. van Dijk-sportcomplex.
Eigenlijk zouden de elf cursisten die afgelopen voetbaljaargang de cursus jeugd voetbal trainer coach van de KNVB volgden al in december vorig jaar in het zonnetje worden gezet, maar de tweede lockdown gooide roet in het eten. De speciale gast, Max Huiberts, had woensdagavond een plekje vrij in zijn agenda en was bereid om de bijbehorende certificaten aan de kersverse gediplomeerde jeugdtrainers uit te reiken.

Belang jeugdtrainers
Om dit heuglijke feit te vieren is een groot deel van de begeleidingsstaf van de jeugdopleiding uitgenodigd en wat meteen al opvalt is dat er duizenden wedstrijden aan ervaring in eerste elftallen van clubs uit de Delftse regio aanwezig is. Van de overige jeugdtrainers is het overgrote deel inmiddels ook gediplomeerd, doordat ze de cursus jeugd voetbal trainer coach met succes hebben afgerond.
In een vraaggesprek kon Huiberts, die als prof voor Zwolle, Roda JC, Borussia Mönchengladbach en AZ speelde, hier alleen maar heel veel begrip voor opbrengen. Op de vraag wie zijn beste trainer is geweest noemt hij dan ook niet grote namen als Huub Stevens, Willem van Hanegem of Co Adriaanse. “In de senioren hoef je bij een profclub de spelers niet meer te leren voetballen. Dan is het vooral belangrijk dat je ze tevreden houdt en ervoor zorgt dat de sfeer goed is. Ik heb het geluk gehad dat ik, toen ik begon met voetballen bij CSV ‘28, twee heel ambitieuze trainers trof. Zij hadden bewust gekozen om bij de jeugd te beginnen en wilden het later maken bij de senioren. Die mannen kenden zoveel oefenstof en de theorieën achter het geven van een training, zodat over de trainingen een stuk beter werd nagedacht dan een welwillende vader, die natuurlijk ook heel belangrijk is voor de club, zou doen. Ik heb het geluk gehad dat deze mannen steeds met de spelers doorschoven en ik heb in die jaren ontzettend veel van ze geleerd. Wat dat betreft kan ik alleen maar toejuichen dat er hier gestreefd wordt naar allemaal gediplomeerde jeugdtrainers.”

Samenwerking
Edger Kuntz is zeer in zijn nopjes met de samenwerking tussen Den Hoorn en AZ, die door handtekeningen van voorzitter Frank van Mil en Max Huiberts werd bekrachtigd. “We zijn ook met Sparta en Feyenoord in gesprek gegaan, maar via Sieme Zijm kwamen we ook bij AZ terecht. Bij die club hadden we zo’n warm gevoel en daarbij hebben ze ook al enige jaren een toonaangevende jeugdopleiding. We kijken uit naar de samenwerking. In december gaan we met een delegatie naar Alkmaar en krijgen we een kijkje bij hen in de keuken. Daarnaast hebben we afgesproken dat we gebruik kunnen maken van hun expertise.”
‘Dat klinkt allemaal heel mooi, maar waar zit het addertje onder het gras’, is de strekking van een vraag die vanuit de zaal werd gesteld. “Alle voetballers in Nederland beginnen bij een amateurclub”, legt Huiberts uit. “Daarom is de opleiding binnen het gehele Nederlandse voetbal ook voor ons van belang. Daarom staan wij altijd open om onze kennis te delen en gaan we regelmatig met onze partners in gesprek. Veel verenigingen zijn creatief en hebben dingen bedacht die wij ook in de opleiding kunnen invoeren. Als ik de accommodatie en de organisatie hier zo zie, verbaast het me dat de afgelopen jaren niet veel meer jongens vanuit deze club de stap naar een betaald voetbalorganisatie hebben gemaakt. Als ik zie hoe bevlogen er hier wordt gewerkt, weet ik zeker dat er hier spelers voor bvo’s opgeleid worden. Ik hoop dat dat voor AZ zal zijn.”

Diploma-uitreiking
Na afloop van het tweegesprek tussen de voorzitter van Den Hoorn en de technisch directeur van AZ was het tijd voor de diploma-uitreiking en de mededeling dat de contracten van de hoofdtrainers van de onder-19 tot en met de onder-15 zijn verlengd.. Elf jeugdtrainers kregen uit handen van Huiberts hun getuigschrift van de afronding van de cursus Jeugd Voetbal Trainer Coach van de KNVB overhandigd. Op deze manier hoopt Huiberts dat de Hoornse jeugd net zulke enthousiaste trainers krijgt als hij toen hij begon met voetballen. En daar mogen zeker goedwillende ouders tussen lopen, maar een diploma is wel een pré.