Rutger van der Zwan, Julia Molenaar, Niels van der Windt en Sam van den Berg met de schuimballen
Rutger van der Zwan, Julia Molenaar, Niels van der Windt en Sam van den Berg met de schuimballen

Delfgauwenaar in actie tegen hersenschade door koppen

Algemeen

DELFGAUW - Delfgauwenaar Niels van der Windt, eerstejaars student Commerciële Economie aan De Hogeschool Leiden, is samen met zijn projectgroepje een actie gestart om geld in te zamelen voor de Edwin van der Sar Foundation. Daarnaast willen de studenten aandacht vragen voor preventie rondom niet aangeboren hersenletsel.

De Edwin van der Sar Foundation realiseert projecten ter ondersteuning van mensen met hersenletsel op het gebied van revalidatie, participatie en preventie. “Naast dat wij enkel geld willen gaan inzamelen voor de Edwin van der Sar Foundation, willen wij ons ook echt actief gaan inzetten voor de preventie van hersenletsel”, aldus Niels. “We vragen met name aandacht voor de gevaren tijdens voetbal.” 

Schuimballen
“Het koppen van een voetbal op jonge leeftijd, kan op latere leeftijd bijvoorbeeld hersenschade opleveren en meer kans op dementie. Dit is vastgesteld door de Universiteit van Glasgow. Wij willen daarom koppen met schuimballen de norm maken bij voetbalclubs. Voetbalvereniging Foreholte uit Voorhout is al enthousiast en heeft ons akkoord gegeven om dit in gang te mogen zetten. Daar mogen wij een lading schuimballen uitdelen aan de jeugdspelers van de club.” Eén van de studenten heeft zelf indirect te maken met hersenletsel, via een vriendin. “Dat motiveert ons nog meer om aandacht te vragen voor het onderwerp.”

Steunen
Momenteel zijn de studenten op zoek naar bedrijven of particulieren die het project willen ondersteunen. Wil jij bijdragen aan dit project? Dat kan door op gofundme.com te zoeken naar ‘Voorkom hersenletsel onder de jeugd’ en te doneren. Bedrijven die mee willen doen kunnen mailen naar nielsvdwindt@gmail.com. Zij kunnen onder meer een logo krijgen op een voetbal die binnenkort gepresenteerd zal worden bij Foreholte.