Spelers en staf van DHC waren vorig jaar zichtbaar verguld met het voor de vijftiende keer in de wacht slepen van de Stad Delft Bokaal. Foto: Roel van Dorsten
Spelers en staf van DHC waren vorig jaar zichtbaar verguld met het voor de vijftiende keer in de wacht slepen van de Stad Delft Bokaal. Foto: Roel van Dorsten

DHC stapt horizontaal over naar de zaterdag

Algemeen

DELFT - Het bestuur van DHC heeft besloten om bij de KNVB binnen de daartoe gestelde termijn een verzoek in te dienen om met ingang van het seizoen 2022/2023 horizontaal over te stappen van de zondag- naar de zaterdagcompetitie. Dit betreft alleen het 1e seniorenelftal.

“Een consequentie van de door de KNVB opgestelde regels is, dat een 1e elftal dat in het seizoen 2021/2022 uitkomt in de 1e klasse zondag en aan het einde van dat seizoen wil overstappen naar de zaterdag op dat moment is uitgesloten van promotie naar de Hoofdklasse en ook is uitgesloten van deelname aan de Nacompetitie om promotie naar de Hoofdklasse”, schrijft het bestuur van DHC. 

Afweging
“Deze ‘niet-promoveren’ regel heeft nog wel voor enige twijfel gezorgd, maar uiteindelijk is de afweging toch in het voordeel van de horizontale overstap uit gevallen. De groen-zwarte hoofdmacht – zowel de spelers als de technische staf – hebben gezegd dat ze uiteraard op het sportieve vlak er ook komend seizoen het beste van zullen gaan maken. Ze zullen uiteraard hun sportieve plicht doen en proberen om zo hoog mogelijk te eindigen. Uiteraard moeten de onderste plaatsen buiten zicht blijven, want degraderen is volgens de opgestelde regels wel mogelijk. DHC 1 kan wel kampioen worden. Als dat gebeurt zullen we dat uiteraard vieren.”

Redenen
“De redenen voor de overstap zijn divers, zowel financieel-economisch als ook sportief. De ‘leegloop’ van de zondag-standaardcompetitie in met name ons district West 2 (maar ook breder) maakt het er niet aantrekkelijker op. We zien op zondag op 1e klasse-niveau in de recente jaren al steeds meer tegenstanders van vrij ver weg, met name uit Brabant. Op zich is daar niks verkeerds aan, maar de reisafstand en daarmee de reistijd is groot, de aantrekkelijkheid voor toeschouwers van beide clubs is vrij klein. De clubs zijn voor elkaars toeschouwers veelal te onbekend.”

Concurrentie
“De mindere aantrekkelijkheid van de standaardcompetitie op zondagmiddag is al jarenlang ook versterkt door de concurrentie van met name de eredivisiewedstrijden op die zondagmiddag, zowel in het stadion als ook op de televisie. Op de zaterdagmiddag heeft men geen concurrentie van de eredivisie. Ten slotte speelt ook een rol dat de overstap van de zondag naar de zaterdag, met name in onze regio, massaal lijkt te zijn. Er blijven op ons niveau, zoals we het nu zien, maar weinig clubs over die op de zondag blijven. Dat zou betekenen dat blijven-op-zondag in de toekomst nog meer tegenstanders van ver weg zal betekenen. Als dat op Hoofdklasse-niveau zou zijn, is dat nog iets anders dan op 1e klasse-niveau.”

Competitie
“Het bestuur van DHC heeft in de afgelopen weken over deze horizontale overstap met name gesproken met de technische staf, de spelersgroep en een aantal sponsoren. Uiteindelijk bleek dit de enige juiste beslissing. Die is dan ook genomen en aan de KNVB kenbaar gemaakt. We zien uit naar een mooie komende competitie waarbij DHC hopelijk bovenin kan mee spelen. Vervolgens zien we uit naar mooie wedstijden in de seizoenen daarna, maar dan in de zaterdag-standaardcompetitie.”