Petra van der Meer, consulent bij VTV Thuismaatjes
Petra van der Meer, consulent bij VTV Thuismaatjes

Passie met een gouden rand: Petra van der Meer

Algemeen

DELFT - Petra van der Meer (57) werkt al 12,5 jaar bij VTV Thuismaatjes in de regio Delft. Hier werkt zij als consulent. Zij helpt hulpvragers met het zoeken naar een passend maatje.

Door Sara Tholenaars

VTV Thuismaatjes zorgt ervoor dat er een maatje is voor iemand met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Thuismaatjes helpt ook naar het zoeken van een maatje voor mensen met een chronische ziekte, niet aangeboren hersenletsel, autisme of voor het broertje of zusje van het kind dat meer zorg nodig heeft. Het is wel van belang dat de hulpvrager nog wel thuis wonen en niet in een instelling of bejaardenhuis. Vaak hebben de mensen mantelzorgers over de vloer of andere hulpverleners, maar nooit echt iemand die even met hen gaat zitten of tijd met hen doorbrengt. Hier komt thuismaatjes dus heel erg goed van pas.

Maatje op maat
Thuismaatjes zorgt ervoor dat de hulpvragers een maatje op maat krijgen. Dit houdt in dat de organisatie gaat kijken welke vrijwilliger bij welke hulpvrager past. Dit is het werk van Petra en van haar collega Kristel. Zij houden intakegesprekken bij de hulpvragers thuis en daarna volgt er een kennismakingsgesprek tussen de vrijwilliger en de hulpvrager onder leiding van een consulent. Het is voor de hulpvragers erg belangrijk dat er iemand langdurig aan hen wordt gekoppeld. “Het is erg vervelend  voor iemand om steeds opnieuw kennis te moeten maken en zich steeds opnieuw moeten uit te leggen. Zo raken ze steeds geconfronteerd met het feit dat ze anders functioneren dan anderen”, vertelt Petra.

Vrijwilligers
Wanneer iemand zich aanmeldt als vrijwilliger wordt er een verklaring omtrent gedrag van hen gevraagd. Dit hoort nou eenmaal aangezien ze aan het werk gaan met mensen. Vervolgens wordt er gekeken naar wat hun drijfveer is en wat hun uitgangspunten zijn om bij Thuismaatjes vrijwilligerswerk te gaan doen.
De soorten vrijwilligers variëren heel erg bij Thuismaatjes, er zijn studenten die hier stage lopen, vrijwilligers die het simpel weg erg fijn vinden om iets voor een ander te doen, maar ook mensen die vroeger zelf een maatje hebben gehad en die nu een maatje voor een ander willen zijn. Als vrijwilliger van Thuismaatje is het belangrijk dat je affiniteit hebt met kinderen of volwassen die anders functioneren dan de anderen. Sommige vrijwilligers hebben een opleiding gevolgd die hierbij pas, andere doen dit naast hun fulltime baan en sommige vrijwilligers hebben helemaal geen ervaring, maar willen deze wel graag opdoen. Als je vrijwilliger wordt bij Thuismaatjes wordt er ook een introductiecursus aangeboden. Er zijn ook regelmatig bijeenkomsten waar je kan bijscholen. Thuismaatjes vindt het belangrijk dat de vrijwilliger weet dat zijn of haar werk gewaardeerd wordt, daarom houden Petra en Kristel contact met de hulpvragers om te kijken of alles goed gaat.
“Sommige mensen praten moeilijk of kunnen zich niet uiten. Het komt dan wel eens voor dat een vrijwilliger geen hoogte kan krijgen van iemand. Dat is niet erg, want dan bel ik of Kristel even op om te vragen hoe het gaat en vaak horen we dan dat de hulpvragers erg blij zijn met hun maatje.”

Taken
Als vrijwilliger is het erg belangrijk dat je duidelijk kan communiceren, duidelijke afspraken kan maken, maar je moet ook durven door te vragen “’Als je doorvraagt ga je de persoon ook beter leren kennen. Je komt erachter wat hij of zij denkt en hoe ze tegen situaties aankijken.” Als Thuismaatje ga je een of twee keer per week langs.

Activiteiten
Als Thuismaatje kan je verschillende activiteiten doen samen met de hulpvrager. Je kan gaan wandelen, ergens een kopje koffie of thee drinken, naar de speeltuin, potje rummikub spelen, maar sommige hulpvragers vinden het al heel fijn als een thuismaatje gewoon even bij ze komt zitten.

Aanmelden 
VTV Thuismaatjes is altijd nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wil jij je graag inzetten voor anderen die wat meer zorg een aandacht nodig hebben en lijkt het jou fijn om iemand zijn maatje te worden? Stuur dan en E-mail naar thuismaatjesdelft@vtvzhn.nl
Ben je zelf op zoek naar een maatje of voor iemand anders en zou je graag wat meer informatie willen? Dan kun je mailen naar thuismaatjesdelft@vtvzhn.nl of ga naar de website www.wijzijnvtv.nl