Vorige editie bij Royal Delft, waar kinderen Delfts blauw leren tekenen van een meesterschilder (Foto: Fred Leeflang)
Vorige editie bij Royal Delft, waar kinderen Delfts blauw leren tekenen van een meesterschilder (Foto: Fred Leeflang)

Cultuurbarbaren beleven een onvergetelijke herfstvakantie

Algemeen

DELFT - Na een zeer succesvolle eerste editie van Cultuurbarbaren in 2020, kunnen we ook komende herfstvakantie weer veel leuke culturele activiteiten verwachten. Van zaterdag 16 tot en met zondag 24 oktober kunnen kinderen van 4 tot en met 12 jaar genieten van kunst, theater, film, workshops en andere activiteiten in Delft. Zo kunnen zij op een leuke manier kennismaken met cultuur.

Door Cheyenne Toetenel

Nina Voets is het brein achter Cultuurbarbaren. “Een jaar of vijftien geleden heb ik samen met beeldend kunstenaar René Jacobs Museumnacht Delft opgericht. Na acht jaar vonden we het tijd voor iets nieuws en organiseerden wij het event ‘Night at the Museum for Kids’. Vorig jaar was het lastig om een eendaags kinderfestival neer te zetten met alle coronaregels en zijn we de activiteiten over een week gaan spreiden. Die volle week aan culturele activiteiten op verschillende culturele locaties bleek een groot succes, wat vraagt om herhaling!” Nina organiseert Cultuurbarbaren niet alleen. Dunja Gasper en Annemarie Oorthuizen zorgen voor versterking. Vol enthousiasme vertellen de dames over wat we dit jaar allemaal kunnen verwachten van het culturele event. 

Thema
Binnen het thema ‘Volg je dromen, zij weten de weg’ worden de jonge cultuurbarbaren dit jaar uitgedaagd om tijdens het festival te ontdekken wat hun dromen en talenten zijn en hoe ze deze waarmaken. Dit sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek: ‘Worden wat je wil’. “We hebben deze editie activiteiten op meer dan twintig locaties, dus het is wederom een stadsbreed programma geworden”, aldus Nina. “De focus ligt op musea en beeldende kunst, maar het is aan de deelnemers om daar zelf invulling te geven. Al met al is het een heel divers programma geworden, met voor elk kind wat wils. De activiteiten zijn laagdrempelig en toegankelijk voor families met een kleine beurs, want de prijzen variëren tussen 0 en 8 euro.” Net als vorig jaar worden de workshops aan kleine groepen gegeven. “Vorig jaar is die persoonlijke aandacht goed ontvangen, dus we houden die erin. Alleen op de grotere locaties waar voorstellingen worden gegeven laten we dit jaar wat meer kinderen toe.” Net als vorig jaar is ook nu het doe-element weer sterk aanwezig. “Door zelf aan de slag te gaan, blijft iets veel beter in je geheugen hangen dan wanneer je enkel naar iets kijkt. Juist dat helpt kinderen geïnteresseerd te raken in cultuur en te ontdekken wat ze leuk vinden.”

Programmering
Een keuze maken uit het ruime aanbod zal lastig zijn voor kinderen en hun ouders. “Maar gelukkig hebben ze negen dagen achter elkaar om zoveel mogelijk leuke dingen te doen!” Aanraders volgens Dunja? “Graag wil ik met mijn kinderen Delfts blauw tekenen bij Royal Delft, de DJ-workshop doen bij Ciccionina en verf maken op de ouderwetse manier bij Paul Tétar van Elven. Maar de breakdanceworkshop bij DOK Voorhof is ook leuk, of het bouwen van je droombaan met LEGO bij Abtswoude Bloeit! Met kleine kinderen is het leuk om naar DOK te gaan waar wordt voorgelezen, of naar de knutselactiviteiten in de Botanische Tuin.” Annemaries aandacht wordt getrokken door de Cultuurbarbaren flashmob op de Markt. “Op woensdag 20 oktober om 16.15 uur gaat die van start. Oefenen doe je van tevoren bij LA Dansstudio.” Nina wijst op een nieuwe deelnemer dit jaar: Museumhuis Van Meerten. “De kinderen maken hier een eigen theatervoorstelling in het thema dromen en treden op voor hun ouders.” Ook het Prinsenkwartier, Science Centre Delft, OPEN, Theater de Veste, het Rietveld Theater, 38CC, Filmhuis Lumen, Molen de Roos, Museum Prinsenhof Delft, psychiatriemuseum Historisch Joris, Something Extra, De VAK en nog veel meer organisaties organiseren inspirerende activiteiten.

Kunstenaars
Een toevoeging dit jaar is dat naast het programma op de locaties, vijf Delftse kunstenaars video’s maken met een leuke kunstopdracht die is gerelateerd aan het thema. “De opdrachten staan met foto’s en uitleg in ons programmaboekje en komen als video op de website”, vertelt Annemarie. “De technologie die zo waardevol is gebleken in coronatijd kunnen we nu inzetten voor een zo groot mogelijk bereik in Delft. Kinderen kunnen met de video op elk gewenst moment voor, tijdens of na Cultuurbarbaren zelf thuis aan de slag, of op de BSO of basisschool met de juf of meester een heuse kunstles volgen waarin Delftse kunstenaars laten zien hoe je met simpele objecten prachtige creaties kunt maken.” Dunja vult aan: “Street artist Micha de Bie ontwerpt een eigen lettertype met papier, theatermaker Jeroen Molenaar knutselt met schaduwen, Lucy de Haas tekent mandala’s, Gonny Stuut maakt een droomtooi en Avi Lev maakt een 3D-dromenvanger.” Kunstenaar Theo Jansen is ook betrokken bij het initiatief. Het voorwoord van het programmaboekje is een inspirerend verhaal over zijn dromen als kind en nu.

Tickets
Voor Cultuurbarbaren moet online een ticket gereserveerd worden, zowel voor de betaalde als de gratis activiteiten. Meer informatie vind je in het programmaboekje dat elk Delfts basisschoolkind mee naar huis krijgt en op www.cultuurbarbaren.com.