Een stukje Tanthofkade. Inzet: de oude kaart)
Een stukje Tanthofkade. Inzet: de oude kaart)

De naam ‘Tanthof’ gaat verder terug dan je denkt

Algemeen

DELFT - Waar komt de naam ‘Tanthof’ eigenlijk vandaan? Het is verleidelijk te denken dat het gewoon een variatie is op de serie ‘hofs’ die we in Delft hebben: Poptahof, Voorhof, Buitenhof, Tanthof... logisch toch?

Niet helemaal. Hoewel ‘Tanthof’ keurig in het rijtje past, dateert de naam uit een lang vervlogen tijd. De wijknaam is namelijk afgeleid van de Tanthofkade, een eeuwenoude dijk die de Kerkpolder scheidt van de Abtswoudsepolder. En de Tanthofkade is op haar beurt weer afgeleid van ‘t Anthoofd. Een ouderwets woord dat ‘uiteinde van een stuk land’ betekent, maar ook wel gebruikt werd om een dam, waterkering of grondophoging zelf aan te duiden. De Tanthofkade is aangelegd aan het anthoofd van de percelen land die zich vanaf het Abtswoude naar het westen toe uitstrekken. De dijk was één van de waterwerken die het gebied van de Hof van Delft moesten beschermen tegen wateroverlast. En deze dijk was er mogelijk al in de 12e eeuw!

Mooie wandelroute
De Tanthofkade loopt van Den Hoorn helemaal naar het oosten van Schiedam via de Buitenhof, Kerkpolder en Tanthof. Ze begint in Den Hoorn als een smalle zijstraat van de Hoornseweg, naast het, helaas nu gesloten, Café Delfland. Net buiten de bebouwing van Den Hoorn wordt het pad landelijker met aan de linkerkant de laatste hoge flats van de Delftse muziekbuurt. Bij de kruising met de Kerkpolderweg, die naar het zwembad Kerkpolder en de sportvelden leidt, gaat het pad over in een echte dijk. De laatste grote onderbreking vormt de Kruithuisweg. Door gewoon de richting van de dijk aan te houden (onder de tunnel door) is het pad aan de andere kant goed terug te vinden (bij twijfel: de roodgele tekens op de bomen geven het pad aan).

Moeras en weide
Na de Kruithuisweg gaat de Tanthofkade eerst langs woonwijk Tanthof en aangelegde moerasgebiedjes om vervolgens het weidelandschap van de Abtswoudsepolder in te lopen. Geleidelijk aan buigt de kade meer naar links (oost) om na een rietmoeras uiteindelijk aan te komen bij de Abtswoudseweg (Abtswoude). Op deze plaats heeft het Hoogheemraadschap van Delfland een tussengemaal aangelegd om overtollig water uit de Zouteveense- en Abtswoudsepolder richting het Schiekanaal af te voeren.
De Abtswoudseweg is ook de eeuwenoude verbindingsweg van Delft met Kethel en Schiedam.

(Bron: http://cultuur.middendelfland.net)