Wim van Leeuwen met de scheurkalender
Wim van Leeuwen met de scheurkalender

Unieke scheurkalender over Delftse historie

Algemeen

DELFT - Delvenaar Wim van Leeuwen presenteert een unieke scheurkalender met Delftse historische gebeurtenissen. Het bijzondere van de kalender is dat elke dag een gebeurtenis vermeld wordt die op die datum in enig jaar in Delft plaatsvond. De kalender kent dus 365 gebeurtenissen. Op het datumblad kort de gebeurtenis met afbeelding met aan de achterzijde een verdere toelichting over die gebeurtenis.

Van Leeuwen: “Ik ben al jaren bezig met het verzamelen van data van Delftse gebeurtenissen. De coronatijd heeft het compleet maken van de jaarkalender versneld. Zo lezen we op 9 januari dat op die dag in 1556 het stadsbestuur besluit om een verbindingswater tussen de Nieuwe en de Oude Delft aan te leggen, de Boterbrug, om het vaarverkeer beter af te wikkelen. Op 20 februari lezen we dat het stadsbestuur op die dag in 1834 de Rotterdampoort verkocht om deze te laten slopen, de opbrengst bedroeg 1075 gulden. En natuurlijk vermeldt de kalender op 4 maart dat die dag in 1618 het stadhuis afbrandde. Ook wordt 15 april niet overgeslagen toen het gehucht Delft stadsrechten kreeg. De bevrijding komt ook aan bod. Op 6 mei wordt vermeld dat burgemeester Van Baren, die in 1941 door de Duitsers werd afgezet, in 1945 weer terugkeert als burgemeester.” Met andere woorden: alle dagen geven mooie, blije, droevige en wetenswaardige gebeurtenissen weer. Van Leeuwen realiseert zich dat veel niet aan bod komt. “Maar een jaar heeft niet meer dan 365 dagen.” 

Vermeer Centrum Delft
De kalender is voor 15 euro te koop in het Vermeer Centrum Delft, De Omslag aan de Wijnhaven en Read Shop Kempers In de Hoven Passage. Van Leeuwen: ”De opbrengst gaat voor de helft naar het Vermeer Centrum waar de 37 afbeeldingen van de schilderijen van Vermeer nieuwe belichting moeten gaan krijgen. De andere helft gaat naar Sociëteit Standvastigheid aan de Phoenixstraat, waar de plannen zijn gemaakt om aan de achtergevel een vluchttrap aan te leggen.” Van Leeuwen denkt hier twee slagen te maken: de geschiedenis van Delft levendiger te maken en twee goede doelen te steunen.