Woelders met de hockeytalenten in India
Woelders met de hockeytalenten in India

Ring Pass coach trainde kansarme kinderen in India

Algemeen

INDIA - Sjoerd Woelders is begonnen aan zijn tweede seizoen bij Ring Pass Delft Dames 1. Heel iets anders dan waar hij vóór die tijd een periode actief was: India. Hier zette hij zich in om kansarme kinderen en jongvolwassenen met de kracht van sport te helpen ontwikkelen, met de focus op hockey.

Door Cheyenne Toetenel

Woelders stationeerde zich in India namens de Bovelander Foundation, de organisatie van voormalig hockeyer Floris Jan Bovelander. “Ze zochten een coach en technisch directeur, iemand die een jaar lang naar de Academy in India wilde om kinderen daar te ondersteunen bij hun ontwikkeling”, vertelt Woelders. “Dat heb ik gedaan. Nu ik terug ben in Nederland blijf ik nog steeds betrokken, maar dan met een functie op afstand. Ik regel van alles voor op het hockeyveld daar. We zijn vanuit de Bovelander Foundation verantwoordelijk voor het hockeytechnische gedeelte van de Academy.” In totaal telt India twee Hockey Academies, grotendeels mogelijk gemaakt door Tata Steel. “Hier worden kinderen opgeleid die uit zeer arme gebieden komen. Zij krijgen een kans op een beter leven, als ze talent hebben in hockey. We hebben op de ene locatie momenteel 80 kinderen en op de andere 52. De verwachting is dat beide locaties uiteindelijk doorgroeien tot boven de 100.” 

Faciliteiten
Hockey in India en Nederland is niet met elkaar te vergelijken, vertelt Woelders. “Dat begint al met het feit dat ze in India geen hockeycompetitie hebben. Het is voor ons lastig om goede tegenstanders te vinden, want die wonen heel ver weg.” Toch zijn de faciliteiten die de kinderen worden geboden vergelijkbaar met de faciliteiten voor het Nederlands elftal. “Ze krijgen ijsbaden, er zijn conditietrainers, krachttrainers en fysiotherapeuten. Ze moeten alles bijhouden, zodat we kunnen monitoren of ze fit zijn. Dat is supergaaf om te doen, ook omdat je weet waar die kinderen vandaan komen. Er komen nog steeds kinderen bij ons binnen die de eerste week op de grond slapen, omdat ze geen bed gewend zijn. Dat is heftig.”

Kansarme kinderen
Kinderen die worden geselecteerd voor de Academy zijn zo’n 13 tot en met 19 jaar oud. “In de dorpen hebben we Indiase coaches rondlopen die daar hockeytrainingen geven aan kinderen. Die trainingen zijn er om kinderen zich te laten ontwikkelen. Ze kunnen van een grasveldje naar een kunstgrasveld en vanaf een kunstgrasveld kunnen ze zich kwalificeren voor die Academy. Het is mooi om te zien dat die kinderen zo groeien, vanuit hun eigen thuissituatie. Wij hopen die kinderen uiteindelijk in het selectiekamp te krijgen van Jong India, dus we gaan nu ook richting een team tot en met 21. We proberen zoveel mogelijk toernooien met ze te spelen. Op de Academy krijgen de kinderen onderwijs, onderdak, eten, drinken en trainen ze twee keer per dag onder leiding van Nederlandse en Indiase tophockeycoaches, met uitzondering van de de woensdag en zondag.” Om de juiste impact te garanderen en de hockeyprogramma’s goed te kunnen implementeren werkt de Bovelander Foundation samen met lokale organisaties en personen, met als doel dat deze uiteindelijk organisatorisch en financieel onafhankelijk kunnen worden voortgezet.

Wil je meer lezen over het project? Kijk dan op www.bovelanderfoundation.com.