De horecaondernemers op de Beestenmarkt geven aan niet actief te gaan controleren op de coronapas (Foto: Koos Bommelé)
De horecaondernemers op de Beestenmarkt geven aan niet actief te gaan controleren op de coronapas (Foto: Koos Bommelé)

‘De coronapas is in strijd met dat waar wij voor staan: gastvrijheid’

Algemeen

DELFT - Wie per zaterdag 25 september de horeca bezoekt, heeft een coronabewijs nodig. Toch lijken veel Delftse horecaondernemers niet van plan dit te gaan controleren. 

Door Cheyenne Toetenel

Dat vanaf volgende week alleen mensen met een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs nog welkom zijn in de horecazaken, zit veel ondernemers niet lekker. Dit geldt ook voor de horecaondernemers van de Beestenmarkt, die eerder deze week met een gezamenlijk statement kwamen hun klanten niet te gaan controleren. “Bezoek aan ons is ineens alleen voor de mensen die het kunnen bewijzen dat ze de horeca mogen bezoeken, en dát zit ons helemaal niet lekker”, klinkt het in het statement. “Wij zijn er niet voor opgeleid om discussies te voeren waarom iemand wel of niet, alleen óf met een vriend/vriendin, zou mogen zitten aan een stuk appeltaart met slagroom. Wij willen geen tieners de deur wijzen, die na een hockey- of voetbalseizoen, als afsluiter een heerlijke pizza willen eten. Wij willen die ene ongevaccineerde collega niet weigeren, die buiten op het terras een biertje komt drinken, tijdens de spontane vrijdagmiddag borrel. Kortom, iedereen is welkom op de Beestenmarkt, ook na 25 september.” 

Begrip
Jon Cornelese, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Delft, snapt het statement wel. “Dat deze maatregel draagvlak mist, kan ik als horecaondernemer goed begrijpen”, vertelt hij. “Vanuit KHN hebben wij onze leden altijd gezegd zich aan de regels te houden, mensen te placeren en afstand te behouden. Het gaat immers om de volksgezondheid. Met de aankondiging van de coronapas voor de horeca ligt dit toch wel een stuk gevoeliger.” Vanuit de Delftse horecabranche hoort Cornelese verschillende argumenten. “Enerzijds strijkt dit in tegen alles waar de horeca voor staat, en dat is gastvrijheid. Zoals onder meer de horecaondernemers van de Beestenmarkt aangeven, wil je juist een plek zijn waar iedereen welkom is. Of mensen zich wel of niet laten vaccineren, moet een eigen keuze zijn. Je gaat er toch van uit dat mensen hun gezond verstand gebruiken en thuis blijven bij klachten.” Anderzijds wijst Cornelese op de uitvoering. “De overheid komt weer met een set maatregelen en wederom moeten wij ze zelf uitvoeren. Mensen zitten al met een personeelstekort en moeten nu ook nog eens mensen gaan vrijmaken om coronabewijzen te controleren. Boa’s kwamen met het statement dat zij niet mensen willen controleren op een bewijs, omdat sommigen agressief reageren. Maar wij moeten dus wel dealen met die vervelende reacties. En dan heb ik het nog niet gehad over het geld dat de horeca wederom gaat mislopen door deze maatregel. In Frankrijk is aangetoond dat horecaondernemers 20 procent omzetverlies lijden sinds de invoering van het coronapaspoort. Ik snap best dat een coronabewijs iets kan toevoegen in een drukke club, maar wat kan er gebeuren als iedereen aan een eigen tafeltje zit in een restaurant, café of op het terras.” Ook de blijvende horecasluiting tussen 00.00 uur en 6.00 uur kan rekenen op flink wat kritiek. “Als iedereen een bewijs heeft getoond, waarom is het dan ‘s nachts opeens niet meer veilig? Dat de overheid de financiële steun wil stoppen, deze maatregel handhaaft én het coronabewijs invoert vind ik onbegrijpelijk.”

Handhaving
Een woordvoerder van de gemeente Delft laat weten ervan uit te gaan dat alle ondernemers en andere partijen uit de stad zich aan de geldende maatregelen houden. “Hierop zal ook worden toegezien door de gemeentelijke handhavers. Er worden op dit moment gesprekken met ondernemers gevoerd om de zorgen/bezwaren/knelpunten van ondernemers te horen en te kijken hoe we als gemeente kunnen helpen.” Cornelese is namens KHN Delft nauw in contact met de gemeente. “Wij hebben de gemeente gewezen op steden als Den Haag en Amsterdam, waar is aangegeven niet actief te gaan handhaven tenzij het echt te gek wordt. Hopelijk is zo’n constructie ook mogelijk in Delft.” Donderdag werd bekend dat een Kamermeerderheid wil dat er géén coronatoegangsbewijs komt voor terrassen. Volgens Cornelese een stap in de goede richting.