Afbeelding

Hemd van het lijf: Kees Huisman

Algemeen

Kees (65) neemt na 40 jaar op De Horizon te hebben gewerkt afscheid van ‘zijn school’.

Waarom hier de foto?
“Deze kleurrijke school met een uitdagende leerlingpopulatie is tientallen jaren mijn uitdaging geweest. Het bestrijden van kansenongelijkheid heeft altijd in mijn achterhoofd gezeten. Als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind, zijn vier domeinen belangrijk: goed onderwijs, een prettige thuissituatie, buurt en vriendenkring. Op al die domeinen heb ik samen met het team en externe organisaties projecten mogen realiseren om kinderen te laten groeien, op beide locaties van De Horizon; in Buitenhof en Poptahof.”

Waarom 40 jaar op De Horizon?
“Ik heb mijzelf hier kunnen ontwikkelen. Op De Horizon zien we het als een uitdaging om aan de slag te gaan met kinderen die wat extra aandacht nodig hebben. Dat ik kinderen van 25 jaar geleden nu hoor zeggen, ‘je was er altijd voor kinderen die iets extra’s nodig hadden’, dan raakt dat mij. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om middenin de populatie te staan en er te zijn voor gezinnen. Die rol heb ik kunnen vervullen op deze fantastische school.”

Welke functies heb jij bekleed?
“Ik ben gestart als leerkracht in de bovenbouw. Daar merkte ik - met alle veranderingen in de buurt - dat veel kinderen meer nodig hadden dan alleen goed onderwijs, namelijk ondersteuning thuis. Uiteindelijk werd ik projectcoördinator.”

Op welke projecten kijk jij vol trots terug?
“Het team van De Horizon heeft mij altijd gevoed en aangegeven wat nodig was. Extra investeren in taal en de thuissituatie was een verzoek. Zo ontstond het project ‘Samen digi-TAAL de toekomst in!’ Dit hebben wij binnen de school zelf ontwikkeld en is inmiddels al door tientallen organisaties ingevoerd. Kinderen krijgen op een iPad lessen mee naar huis waar zowel ouders als kind de Nederlandse taal en digitale vaardigheden van leren. Een ander verzoek was om meer met muziek te doen, waar muziekonderwijs met muziekdocenten uitkwam. Maar ook techniekonderwijs, opgezet met behulp van TU-studenten en Maakbaar Delft, om kinderen te motiveren voor techniek. Dit alles hebben we mogelijk kunnen maken dankzij diverse fondsen en steun van de gemeente. Huiswerkbegeleiding en de DOK-vindplaats op school hebben enorm geholpen bij de leesbevordering. Maar ook buiten het onderwijs hebben we als Community School veel kunnen organiseren in de wijken. Denk aan koken, de modeacademie, de ontdektuin voor kleuters en de activiteiten met ouderen in zorgcentra. Om wijken te veranderen en bewoners te motiveren moet je kijken hoe je hun krachten kan inzetten. Trots ben ik ook op mijn maatschappelijke rol in de samenwerking met Woonbron. Waar nodig heb ik kunnen bemiddelen. Met het project ‘Achter de schooldeur, achter de voordeur’ hebben we ook kinderkamers kunnen opknappen met hulp van vrijwilligers om kinderen thuis een fijne werkplek te geven. Al die jaren heb ik mij ingezet om werelden in de wijk samen te brengen. Al deze projecten hebben mij de energie gegeven om 40 jaar met plezier op De Horizon te hebben gewerkt.”

Maar nu ga jij toch echt met pensioen!
“Ja, hoewel het schooljaar net is gestart, rond ik mijn taak nu af. Vrijdag hebben we dit gevierd met ons team, oud-leerkrachten en mensen van organisaties die De Horizon hebben gesteund met allerlei projecten. Een emotioneel moment.”

Hoe moet dat als jij weg bent?
“Ik heb alle vertrouwen in mijn bevlogen collega’s die het stokje gaan overnemen!”

En wat ga jij zelf doen met al jouw vrije tijd?
“Ondanks mijn pensioen stopt het hier niet voor mij. Ik ben door het Jeugdeducatiefonds gevraagd of ik regiocoördinator wil worden en zo scholen wil ondersteunen bij de voortgang van hun projecten om ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten vanuit een achterstand. Ook word ik ambassadeur van de stichting KIMG: Kleine Ingrepen Mooie Gevolgen. Wat er verder nog op mijn pad komt, zal de tijd uitwijzen.”

Wat zou je doen als burgemeester van Delft?
“De kleurrijke wijken niet vergeten en ze de nodige ondersteuning geven. Vergeet ze ook niet in de ontwikkeling van Delft, want dit zijn de plekken waar kinderen opgroeien die onze toekomst zijn. Maar Marja van Bijsterveldt vergeet deze ook niet hoor! Zij heeft altijd oprechte belangstelling en het hart op de goede plek.”