'De poppetjes aan het dansen'
'De poppetjes aan het dansen'

Hemd van het Lijf: René Jacobs

Algemeen

Beeldend kunstenaar René (52) van galerie ART Jacobs organiseert zondag 5 september zijn nieuwe expositie ‘De poppetjes aan het dansen’.

Waarom hier op de foto?
“Voor mij is dit de fijnste plek op aarde. Dit is de plek waar ik altijd aan het werk ben. Ik heb geprobeerd mezelf aan te leren iedere ochtend als ik de sleutel in het slot steek even te genieten van dat ik dit mag doen. Bovendien is hier volgende week mijn expositie.”

Hoe ben jij ooit begonnen met het maken van kunst?
“Ik heb economie gestudeerd en wilde altijd schrijver worden, maar schreef erbarmelijk slecht. Pas op mijn 25ste ontdekte ik dat mijn creativiteit veel beter in beelden werkte dan in woorden. Toen ben ik overgegaan op schilderen, naast mijn kantoorbaan. Het heeft even geduurd voordat ik echt volledig mijn brood kon verdienen met kunst. Ik denk dat ik een jaar of 35 was.”

Waarom zette jij toen die stap?
“Dat is een bijzonder verhaal. Mijn vrouw en ik werkten bij hetzelfde bedrijf. In 2006 verloren wij binnen één week allebei onze baan én we hoorden dat mijn vrouw zwanger was van een tweeling. Dat was even schrikken, maar het gaf mij wel de kans om verder te gaan met kunst. Zeker ook omdat wij een dijk van een ontslagpremie meekregen. Achteraf was dat ontslag dus alleen maar goed.”

Wat is het eerste kunstwerk dat je ooit hebt gemaakt?
“Een schilderij van mijzelf in een dwangbuis in een heel klein kamertje met een piepklein raampje. Ik was toen 15 jaar en had het verlangen om te ontsnappen en vrij te zijn, wat logisch is op die leeftijd. Ik schilderde dus al op jonge leeftijd, maar pas toen ik ging werken en geld had om verf te betalen kon ik meer doen en besefte ik hoe leuk ik schilderen vond.”

Wat inspireert jou?
“Wat centraal staat in mijn werk verandert vaak. Ik maak nu heel andere dingen dan jaren terug. Ik wil dat kinderlijke plezier erin houden, mezelf verrassen. In het begin maakte ik vooral een soort gevallen superhelden, daarna zijn de onderwerpen van mijn werken veel maatschappelijker geworden. De overrompeling van ons landschap en wij als mens door techniek en industrie en noem maar op.”

Hoe omschrijf jij je stijl zelf?
“Een klant heeft mij een keer zo’n beetje midden in de nacht opgebeld. Ik dacht dat hij met spoed een werk moest hebben, maar dat was het niet. Hij had een term gevonden voor mijn werk: ‘tragisch realisme’. Sindsdien gebruik ik dat ook om mijn werk te omschrijven. Want, tragisch realisme, dat is het wel een beetje!”

Met wat voor materialen werk je?
“Daar zit een steeds grotere gemene deler in. Waar ik vroeger veel met canvas en verf werkte, merk ik dat ik tegenwoordig veel recycle. Ik gebruik reeds bestaande schilderijen om er wat nieuws in te schilderen of ik gebruik objecten die ik in antiekzaken vind. Die voorwerpen fascineren me. In mijn werkwijze zit ook een soort tijdsgeest, want ik ben me er erg van bewust dat we de wereld kapot maken en neem daar mijn verantwoordelijkheid in. Ik gebruik bestaande voorwerpen als basis om nieuwe werken te creëren en ze een nieuw leven te geven.”

Hoe zit het met komende expositie?
“We worden als samenleving geconfronteerd met problemen die we alleen als massa kunnen oplossen. Twintig jaar geleden lag de focus heel erg op het individu. Ik denk echt dat dat steeds minder belangrijk moet gaan worden, want als iedereen puur zijn eigen doelen nastreeft maken we de planeet kapot. We hebben een aantal dingen die we als massa moeten gaan oplossen, zoals corona en de klimaatverandering. Het inspireert me hoe wij als massamensen bijna als één organisme functioneren. Hoe we allemaal achter elkaar aanlopen en dezelfde dingen doen. Hoe we denken dat we allemaal individuen zijn, maar dat steeds minder lijkt te worden. Met ‘De poppetjes aan het dansen’ kan ik dat perfect weergeven.”

En je hebt regels voor het bezoek?
“Mensen met een achternaam die begint van met de letter A tot en met I zijn welkom van 14.00 uur tot 15.00 uur, J tot en met R van 15.00 uur tot 16.00 uur en S tot en met Z van 16.00 uur tot 17.00 uur.”

Wat zou je doen als burgemeester van Delft?
“Ik vind dat ze het prima doet, maar ik zou die ketting vaker dragen. Trek een trainingspak aan, een paar witte sneakers en dan die ketting eroverheen. Dat zou toch fantastisch zijn!”