Foto's: Koos Bommelé
Foto's: Koos Bommelé

‘Plaats helden op een podium en creëer daarmee nieuwe helden’

Algemeen

DELFT - Afgelopen dinsdag vond op de TU Delft Campus een bijzondere freerunning clinic plaats, gegeven door de Delftse wereldkampioen Noa Diorgina Man (16). Deze clinic was één van de activiteiten in de ‘sporttrendweken’, georganiseerd door CANIDREAM en Delft voor Elkaar.

Door Cheyenne Toetenel

“Lange tijd hebben we geen fysieke activiteiten kunnen organiseren door corona”, vertelt Glenn Weisz, directeur van de stichting CANIDREAM. “De coronamaatregelen hebben op een heleboel mensen impact gehad, zeker ook op jongeren. Bewegen en samen plezier hebben, dat kon voor velen langere tijd nauwelijks. Dat heeft geleid tot eenzaamheid en stress.” Om jongeren weer te laten bewegen én met elkaar te verbinden zijn de sporttrendweken opgezet. “Sport heeft ook een sociale verbindingsfunctie. Daar hebben wij op ingezet.” 

Trendsporten
In samenwerking met Delft voor Elkaar heeft CANIDREAM een breed programma neergezet waarin jongeren kennis kunnen maken met trendsporten. “Dan moet je denken aan Panna Knock Out, BMX, een stepcompetitie, LED basketbal en dus freerunning met Noa”, vertelt Glenn. “In één dag kunnen we niet de wereld van jongeren veranderen, maar we kunnen ze wel laten kennismaken met sporten die ze nog niet kennen of wel kennen maar nog nooit hebben gedaan om ze zo te inspireren. Maar ook kinderen die de trendsporten zelf uitvoeren waren welkom, uiteraard wilden ook zij in contact komen met de wereldkampioen freerunning. Het is mooi als onze workshops ertoe leiden dat jongeren geraakt worden en ermee willen doorgaan. Dat is niet alleen positief voor de fysieke gezondheid, maar vooral ook voor de mentale gezondheid.”

Freerunning
Noa hoefde niet lang over een antwoord na te denken toen zij werd gevraagd een workshop te geven aan Delftse jongeren. “Direct vond ik het een mooi initiatief”, vertelt ze. “Het is belangrijk dat kinderen lekker kunnen bewegen en meedoen, zonder dat je er veel voor nodig hebt. Freerunnen is daarvoor een goede sport, want je kan met een bankje buiten al van alles doen. Dat de sport zo goed past bij dat wat de organisatie wilde uitstralen was voor mij een reden om ja te zeggen.” Dinsdag werd op de campus van de TU Delft de clinic gegeven aan kinderen van 8 tot 15 jaar. “Zij hebben de freerun-basics geleerd, hoe zij een flip kunnen doen en hoe ze over obstakels kunnen springen. De kinderen vonden het superleuk en zeiden dat ze het met vrienden gaan doen op het schoolplein.” Alles wat de kinderen hebben geleerd konden zij ter afsluiting combineren tot een eigen run. Noa zelf gaf ook een indrukwekkende demonstratie. “Ik hoop dat ik jongeren heb kunnen inspireren en dat kinderen die zelf niet op een sport zitten het initiatief nemen om voortaan zelf gewoon op pad te gaan en lekker te bewegen. Freerunnen kan in je woonkamer, in de tuin, eigenlijk overal waar je komt. Volgens mij hebben de kids een hele leuke dag gehad en ik zelf ook!”

BASI en helden
Glenn heeft vol verwondering naar Noa’s clinic gekeken. Vol trots keek hij ook naar de CANIDREAM talenten die hebben geholpen om dit te organiseren. “Deze jongeren doen mee aan het BASI-project en willen een positief verschil maken: jongeren die jongeren een podium bieden, en daarmee jongeren inspireren. Heel bijzonder!” Glenn vindt dat we meer mogen doen aan onze heldenverering in Delft. “Laten we mensen op een podium zetten als ze dat verdienen. Laat die jongeren zien hoe goed het is om ergens voor te gaan. Dat is een hele mooie les die Noa uitstraalt. Plaats helden op een podium en creëer daarmee nieuwe helden.”

Afsluiting
Het project is nog niet ten einde. Op 12 september wordt afgesloten met een muziekevenement. “Cultuur en sport zijn voor ons onlosmakelijk met elkaar verbonden”, aldus Glenn. “Die twee gaan hand in hand en daar geven we gehoor aan. Het evenement gaat er uitzien zoals je van ons gewend bent, met goede muziek, workshops die in teken staan van talentontwikkeling, graffiti, de CANIDREAM studio waar jongeren ook weer aan de slag kunnen en een BBQ. Hoe leuk is het om een heleboel kinderen samen te brengen die gedachten met elkaar kunnen uitwisselen.”

Samenwerking
Deze workshop kwam tot stand uit een mooie samenwerking tussen de stichting CANIDREAM, Delft voor Elkaar, TU Delft met ondersteuning door de gemeente Delft. Fotograaf Koos Bommelé was erbij en legde de workshop en demonstratie vast. Benieuwd naar zijn foto’s? Kijk dan op www.delftopzondag.nl!

Afbeelding