Ook dit najaar gaat de succesvolle beginnerscursus weer van start
Ook dit najaar gaat de succesvolle beginnerscursus weer van start

‘Bridgen is niet alleen goed voor het brein, maar ook gezellig’

Algemeen

DELFT - Vier Delftse bridgeclubs - Gisolf, De Gaech, One Down Delft en Prometheus - hebben vijf jaar geleden de handen ineen geslagen om het bridgen in Delft te promoten. Ook dit najaar gaat de succesvolle beginnerscursus weer van start. 

Door Cheyenne Toetenel

Bridge is een populaire denksport. “De bridgebond is één van de grootste bonden in Nederland”, vertelt Fred Platzek die vanuit One Down Delft deel uitmaakt van de stuurgroep waarin de vier clubs zijn vertegenwoordigd. “Veel mensen bridgen thuis, ‘s middags bij kleine clubjes die niet zijn aangesloten bij bond - zogenoemde grijze middagclubs - en er zijn veel bridgeclubs die wel zijn aangesloten bij de bond en ‘s avonds actief zijn, zoals wij. Elke club heeft een eigen wekelijkse speelavond, die we na een lange coronatijd nu eindelijk weer kunnen gaan oppakken. Ook onze gezamenlijke beginnerscursus ‘Bridge in een Flits 1’ kunnen we, na een jaar van afwezigheid, weer organiseren.”

Beginnerscursus
Het idee om samen te werken ontstond vijf jaar geleden, toen bleek dat de vier clubs wel wat extra leden konden verwelkomen. “Al snel waren we het er over eens dat het doel van onze samenwerking niet enkel ledenwerving moest zijn, maar ook voornamelijk het spel bridge bekend maken bij veel mensen. Inmiddels hebben we met de vier verenigingen samen al zo’n 200 mensen het spel kunnen leren.” In oktober gaan de clubs weer op twee avonden - maandag en woensdag - cursussen geven aan twee groepen van twintig personen.

Flits 1 en 2
‘Bridgen in een Flits 1’ is een beginnerscursus van twaalf lessen die plaatsvinden vanaf oktober tot net voor Kerst. “In principe kan iedereen die het leuk vindt om het spel te leren zich inschrijven, ongeacht leeftijd. Inschrijven hoeft ook niet met een duo; er zijn ook veel enkelingen die elkaar op de cursus ontmoeten en een duo vormen.” Elke les begint om 19.30 uur en eindigt om 22.00 uur. Het eerste deel bestaat uit een presentatie van de theorie, het tweede deel uit het ‘zelf doen’ onder begeleiding. “Het is goed om na de les thuis de theorie nog eens goed te bestuderen. Dat kan ook middels het theorieboek dat gratis wordt verstrekt bij de beginnerscursus. Alleen door de theorie goed te leren krijg je door hoe het biedsysteem werkt. Stapsgewijs leer je steeds meer mogelijkheden binnen de twaalf lessen. Wij vinden het leuk om deze cursus te organiseren en hebben geen winstoogmerk. We vragen slechts een vergoeding van om en nabij 80 euro om de ruimte te huren en de docenten te betalen.” Na de twaalf lessen is er de gelegenheid om in januari de Delftse bridgeclubs te leren kennen. “Dit gebeurt op vrijwillige basis in een eigen groepje. Vervolgens is er de mogelijkheid om vanaf februari mee te doen aan de vervolgcursus ‘Bridge in een Flits 2’ die wederom bestaat uit twaalf lessen. Na deze cursus bestaat de mogelijkheid om in te stromen bij één van de Delftse bridgeclubs. Welke club mensen kiezen maakt niet uit, het gaat ons er echt om dat we mensen het spel leren. Ook als cursisten besluiten zich bij geen enkele club aan te sluiten en het spel thuis of bij een grijze middagclub oppakken vinden wij dat helemaal prima.”

Sociaal
Fred zelf leerde, in tegenstelling tot veel anderen, bridgen op jonge leeftijd. “Op het Hugo Grotius College deed ik al veel kaartspelletjes met vrienden, zoals klaverjassen. Bridgen leerde ik thuis van mijn vader en heb ik in mijn studententijd veel gedaan. Daarna heb ik het een lange tijd niet meer gespeeld, maar toen ik ouder werd besloot ik het weer fanatiek op te pakken.” Wat bridgen zo leuk maakt? “Het is uitdagend en zorgt dat je je hersenen goed blijft gebruiken. Daarnaast is het een sociale sport. Op de club kom je met veel mensen in contact, zowel tijdens als na het spel. Mensen denken wel eens dat bridge niets voor hen is omdat het spel ingewikkeld is, maar door de rustige opbouw van onze cursussen kan echt iedereen leren bridgen. Het komt zelfs voor dat mensen die ooit onze beginnerscursus hebben gevolgd nu beter spelen dan ikzelf!” Al hoeft het natuurlijk niet de insteek te zijn om de beste te worden. “De een is fanatieker dan de ander en dat is prima. Binnen de clubs spelen wij met verschillende lijnen, ingedeeld qua sterkte van de spelers. Je speelt dus tegen min of meer gelijkwaardige spelers, kunt degraderen en promoveren.”

De cursussen worden vanaf begin oktober gegeven in het buurthuis aan het Herman Gorterhof. Cursisten dienen een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of geldige negatieve testuitslag te kunnen tonen. Mail voor meer informatie en aanmelden naar bridgecursusdelft@gmail.com.