Vrijwilliger Els Jahangir, coördinator Conny van Luijk, verpleegkundige Marian Amadsalipan en bestuursvoorzitter Dick de Leeuw op de huidige locatie (Foto: Koos Bommelé)
Vrijwilliger Els Jahangir, coördinator Conny van Luijk, verpleegkundige Marian Amadsalipan en bestuursvoorzitter Dick de Leeuw op de huidige locatie (Foto: Koos Bommelé)

Hospice Delft zoekt geschikte nieuwe locatie

Algemeen

DELFT - Het Delftse hospice wil een ‘Bijna thuis huis’ zijn voor terminale patiënten als dat thuis niet of niet goed meer mogelijk is. Momenteel gebeurt dit op de huidige locatie, op de zesde etage van Woonzorgcentrum Delfshove. Echter, wachtlijsten en de behoefte aan een groene omgeving vragen om een nieuwe locatie om de visie te kunnen uitdragen. Dick de Leeuw, voorzitter van het stichtingsbestuur, vraagt daar hulp bij.

Door Cheyenne Toetenel

Het Delftse hospice heeft in de 17 jaar van bestaan al ruim duizend bewoners begeleid in hun laatste levensfase. Het hospice is momenteel gehuisvest in Delfshove aan het Vorrinkplein, een gebouw dat eigendom is van Pieter van Foreest. Stichting Hospice en VPTZ Delft huurt de zesde etage van Pieter van Foreest. “Wij zijn Pieter van Foreest dankbaar dat wij de etage kunnen huren voor een zogeheten ‘maatschappelijke’ huurprijs”, aldus De Leeuw. “Toch kent de etage ook enkele evidente beperkingen. Daarom houden wij een intensieve zoekcampagne naar een geschiktere nieuwe locatie.”

Groei
De huidige locatie beschikt over vijf kamers. “De laatste jaren zien we de vraag toenemen en de wachtlijsten langer worden, wat betekent dat we mensen moeten teleurstellen. Een verklaring is de toegenomen levensverwachting, afname van de beschikbaarheid van partner en kinderen voor mantelzorg, het sluiten van verzorgingshuizen en schaarste aan zorgverleners in de thuiszorg. Er is dus behoefte aan uitbreiding, want we willen meer mensen helpen. Maar, we willen de sfeer van een ‘Bijna thuis huis’ behouden want dat maakt nu juist dat bewoners en familie zich prettig voelen. We willen daarom van vijf bedden nu, naar zeven in de toekomst. Daar hebben we een wat grotere locatie voor nodig.”

Groen
Een andere belangrijke reden om de zoektocht naar een nieuwe locatie te starten is de grote behoefte aan groen. “Hoe blij we ook zijn dat we van onze huidige locatie gebruik mogen maken, voelt het toch een beetje alsof we zitten weggestopt in een groot gebouw. Als je kijkt naar omliggende gemeenten zie je dat hospices bijna altijd op de begane grond zijn gehuisvest met een eigen tuin of grenzend aan een openbaar groen gebied. Dit betekent dat bewoners in hun laatste weken of dagen toch nog een beetje kunnen genieten van het groen om hen heen. Op onze locatie is dat anders. We zitten hoog, wat inhoudt dat bewoners niet veel meer kunnen zien dan de lucht. Ook het bed naar buiten rollen en genieten van de rust in de natuur is bij ons niet mogelijk. We zitten daarnaast op de hoek bij het drukke kruispunt waar de Westlandseweg, Krakeelpolderweg en Papsouwselaan samenkomen, wat nogal wat lawaai met zich meebrengt van verkeer, politieauto’s, brandweerwagens en ambulances. Hoe fijn zou het voor onze bewoners zijn als zij hun laatste periode van het leven kunnen doorbrengen in een rustige groenrijke omgeving.”

Locatie
Op dit moment is één concrete locatie in beeld. “Het gaat om een ontwikkeling op het ruime en groene terrein van GGZ Delfland. Wethouder Schrederhof heeft ons met elkaar in contact gebracht, wat wij erg waarderen. Toch is helaas nog niets zeker en verloopt het proces ondanks de steun van het college niet heel snel. Dat is de reden voor ons om te zeggen; ‘We moeten niet blijven gokken op één paard, maar zorgen dat we een plan B paraat hebben’.” Bij die zoektocht naar andere locaties, wordt nu ook de hulp van de gemeenteraad gevraagd. “We doen een beroep op alle politieke partijen om ons de komende jaren terzijde te staan. Dit kan bijvoorbeeld door onze huisvestingswens een plaats te geven in de verkiezingsprogramma’s van de raadsverkiezingen 2022 en te zorgen dat onze wens opgenomen wordt in het collegeprogramma van de komende vier jaar. Ook hopen wij op financiële steun vanuit de gemeente. Hier hebben wij nog nooit eerder om gevraagd, terwijl andere gemeenten vaak wel bijdragen aan hospices op hun grondgebied. We hebben er vertrouwen in dat we een nieuwe locatie middels fondsen, donaties, sponsors en wellicht steun van de gemeente kunnen bewerkstelligen.”