Ook de dochter van Ilse Vergeer, Carina, zet een vink door groen en een kruis door woningen in Pasgeld (Foto: Koos Bommelé)
Ook de dochter van Ilse Vergeer, Carina, zet een vink door groen en een kruis door woningen in Pasgeld (Foto: Koos Bommelé)

Ontwerp Landschapspark Pasgeld ziet het licht

Algemeen

RIJSWIJK - Van oudsher maakt Pasgeld deel uit van de groene buffer tussen Rijswijk en Delft, maar ook hier dreigt verstedelijking. Werkgroep Pasgeld pleit al een tijd voor een pas op de plaats en zet zich in om het groene en historische karakter van deze voormalige buitenplaats in Rijswijk te behouden en te versterken. In samenwerking met Natuurlijk Delfland, KNNV afd. Den Haag en de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland hebben zij nu het ontwerp ‘Landschapspark Pasgeld’ ontwikkeld.

Door Cheyenne Toetenel

“Pasgeld is altijd een belangrijke groene buffer geweest”, vertelde Ernst Hoyer, lid van de Werkgroep Pasgeld, eerder dit jaar aan Delft op Zondag. “Maar de gemeente Rijswijk heeft bedacht het gebied vol te bouwen en daarmee het onderscheidend vermogen van de gemeente ten opzichte van naastliggende steden te verliezen. Dat is al met Sion en ‘t Haantje gebeurd, en nu dreigt verstening ook voor Pasgeld.” Werkgroeplid Ilse Vergeer destijds: “De gemeente lijkt maar één visie te hebben en dat is bouwen. Hoe ironisch dat ze daarmee voorbijgaan aan hun eigen beleid.” Vergeer doelde hiermee op het groenbeleid uit 2010 en de regionale woonvisie. “Daarin zeggen ze dat Rijswijk als ‘groene gemeente’ streeft naar één boom per inwoner, 77 vierkante meter groen per woning en dat woningbouw niet mag plaatsvinden ten koste van groen. Maar inmiddels is dat feitelijk 0,58 boom per bewoner en ook het groenoppervlak per woning is sterk afgenomen. Ze zeggen dat groen belangrijk is, maar ondertussen staren ze zich blind op woningbouw als economisch nuttig ontwikkelen van een gebied.”

Groene long
“Pasgeld is een belangrijk gebied voor Rijswijk”, schijft Natuurlijk Delfland voorzitter Geert van Poelgeest. “Het is een groene long, een noodzakelijke buffer, historisch uniek en ecologisch bijzonder. De komende jaren bouwt Rijswijk duizenden huizen voor tienduizenden nieuwe bewoners. Niet alleen de druk op Rijswijk, maar ook op Pasgeld wordt gigantisch. Daarbovenop wil men het nu nog open groene gebied, dicht verstedelijken. De klimaatverandering, met de onlangs nog voelbare enorme wateroverlast dwingt ons echter de ogen niet langer meer te sluiten: verdere verstening mag niet ten koste gaan van een leefbare toekomt. Dichte bebouwing van Pasgeld, het laagste stuk van Rijswijk, laat de emmer straks letterlijk overlopen! Daarom is een daadwerkelijk integrale visie hard nodig.”

Uitdaging
Eerder stelde een woordvoerder van de gemeente Rijswijk dat voor de gemeente afgewogen keuzes kan maken, het belangrijk is om het gehele gebied integraal te bekijken. “Vanuit de woningopgave, mobiliteit en vanuit de mogelijkheden die gebiedsontwikkeling biedt om de kwaliteit van groen en de recreatieve en ecologische waarde een impuls te geven. De uitdaging is de juiste balans te vinden in het gebruik van de ruimte, waarbij behoeftes, voorzieningenniveau en leefbaarheid naar de toekomst toe geborgd worden.”

Ontwerp
Het plan voor Landschapspark Pasgeld geeft volgens Van Poelgeest een volwaardige invulling aan het laatste stukje open groen tussen Delft en Rijswijk. “Dit binnen de realiteit van vandaag én morgen: een plan voor alle inwoners van Rijswijk en omstreken. In dit plan worden thema’s als klimaat, natuur, biodiversiteit, recreatie, mobiliteit én wonen verenigd. Een plan waarvan de gemeente Rijswijk heeft toegezegd het als serieuze planvariant te zullen overwegen. Het Landschapspark Pasgeld verenigt het Wilhelminapark, het Elsenburgerbos en Pasgeld West en Pasgeld Oost tot een volwaardig gebied.”

Ontwerp Landschapspark Pasgeld