Zo lang het onderzoek loopt, stopt de gemeente met het online volgen van inwoners (Foto: Koos Bommelé)
Zo lang het onderzoek loopt, stopt de gemeente met het online volgen van inwoners (Foto: Koos Bommelé)

Kamervragen over ‘spionagepraktijken’

Algemeen

DELFT - Al langere tijd volgt de gemeente Delft nauwlettend wat inwoners op social media zeggen over politiek gevoelige kwesties in de stad, onder meer via een nepaccount. Nadat hier eerder reuring over ontstond, besloot de gemeente deze werkwijze voorlopig op te schorten. Tweede Kamerlid Wybren van Haga wil opheldering van de minister van Binnenlandse Zaken en stelt Kamervragen over de kwestie. 

Uit de conclusies van onderzoek van NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden en de Rijksuniversiteit Groningen bleek in mei dat Nederlandse gemeenten op grote schaal meekijken met burgers op sociale media. Het online monitoren van Delftenaren gebeurde in het kader van de openbare orde en veiligheid. Burgemeester Marja van Bijsterveldt laat onderzoek doen naar deze werkwijze. Zo lang dit onderzoek loopt, stopt de gemeente met het online volgen. Het onderzoek wordt gedaan door de Functionaris Gegevensbescherming Delft. “Mocht uit het onderzoek blijken dat aanpassingen in de tot nu toe gehanteerde werkwijze noodzakelijk zijn, voert het college deze vanzelfsprekend door”, aldus Van Bijsterveldt vorige maand in een brief aan de raad.

Vraagtekens
Van Haga zet vraagtekens bij het plotselinge besluit van de burgemeester om voorlopig met het online meelezen met haar inwoners te stoppen: “Eerst wordt een publiek debat dat Onafhankelijk Delft aanvroeg geblokkeerd en nu laat de burgemeester plots onderzoek doen naar de manier waarop het spioneren is gebeurd. Dit verbaast mij, zeker omdat de Autoriteit Persoonsgegevens de Delftse situatie zorgelijk noemt. Heeft de gemeente Delft hier de wet overtreden en wordt dat nu onder het tapijt geschoven? Ambtenaren moeten de publieke zaak dienen, in plaats van de Sherlock Holmes uit te hangen door te spioneren via social media.”