Het Stadskantoor is reeds voorzien van zonnepanelen
Het Stadskantoor is reeds voorzien van zonnepanelen

‘Wij zijn vóór de energietransitie, maar niet zonder goed overleg en onderzoek’

Algemeen

DELFT - Delftse belangenverenigingen maken zich zorgen. Niet om het feit dat er plannen worden gemaakt voor de energietransitie in Delft, maar om het gebrek aan inspraakmogelijkheden voor Delftenaren. Reden voor hen om wethouder Brandligt aan te spreken op de huidige gang van zaken rondom het op te stellen Warmteplan.

Door Cheyenne Toetenel

Sinds de start volgen de voorzitters van belangenverenigingen Voorhof II West, Onze Indische Buurt, Binnenstad Noord, De Oude en De Nieuwe Delf, Zuidpoort en Bewonersvereniging Heel Tanthof Delft met belangstelling de ontwikkelingen rondom de energietransitie in Delft. Dit doen zij onder meer door aan bijeenkomsten van het Platform Energietransitie en de klankbordgroep deel te nemen. Na het digitale stadsgesprek ‘Delft aardgasvrij’ zijn de voorzitters tot de conclusie gekomen dat de huidige stand van zaken reden voor grote ongerustheid over de aanpak is. De zorgen zijn toegelicht in een brief aan wethouder Stephan Brandligt, die over de energietransitie gaat. “We hopen de wethouder wakker te schudden”, aldus Jan van der Veen, voorzitter van belangenvereniging Voorhof II West. 

Inspraak
Van der Veen benadrukt dat de brief absoluut niet is opgesteld uit weerstand tegen de energietransitie. “Integendeel! Ook wij vinden dat de energietransitie zo snel mogelijk moet plaatsvinden, maar ook zo goed mogelijk. En dat laatste is nu echt nog een zorgenkindje.” Wat Van der Veen vooral opviel is dat de inwoners nauwelijks betrokken worden bij het proces. “Pas richting het eind mogen zij een keer meepraten, wat eigenlijk betekent dat alles keurig netjes wordt genoteerd en er vervolgens niets mee wordt gedaan. Dat terwijl mensen hun woning straks voor misschien wel een halve ton moeten aanpassen om aangesloten te kunnen worden op duurzame bronnen. Toch is het voornamelijk de onzekerheid over de besluitvorming die enorm veel onrust veroorzaakt onder Delftenaren. Iedereen wil graag weten waar we aan toe zijn. Een duidelijke procesbeschrijving en tijdspad zijn écht van belang bij het opstellen van het Warmteplan, maar die onderdelen kunnen wij nergens terugvinden. Hetzelfde geldt voor concrete informatie op de website. Een transitieproces als dit vergt een zeer ervaren aansturing, minimaal op het niveau van een projectdirecteur met ondersteuning. Ook hier zien wij nog niet hoe dat in de organisatie vormgegeven is. Het hele proces is erg warrig. Ik vermoed dat ze het in alle haast gebrekkig ingevuld hebben, maar zo’n enorm project vraagt om een goede organisatie. Als projectmanager weet ik dat alles wat je aan de voorkant niet goed regelt, je aan de achterkant tien keer zo hard tegenkomt. We hebben het hier over een megaoperatie waar geen risicomanagement op zit en waar geen second opinion wordt gepleegd. Dat vind ik onbegrijpelijk.”

Visie
Het Warmteplan wordt gepresenteerd als een visie. “Een visie moet je zien als een stip op de horizon, maar als je dit plan leest zie je dat er ook al een heleboel besluiten worden genomen, zelfs met een prioritering van de meest kansrijke wijken. Besluiten horen helemaal niet in een visie thuis.” Een andere zorg die Van der Veen deelt zit hem in de verdeling van belanghebbenden in een projectgroep en een klankbordgroep. “Professionele stakeholders maken deel uit van de projectgroep, inwoners van een klankbordgroep. In die projectgroep worden de besluiten genomen en wordt alles voorbereid. Als je daar niet bijzit heb je niet veel in te brengen, eigenlijk niks. Dat vind ik heel frappant. Had op zijn minst vertegenwoordigers laten meebepalen in die projectgroep.” Van der Veen heeft zelf wel een idee bij hoe het dan wél moet. “Wat mij betreft beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Ik zou het goed vinden als ze even een stop inlassen om het proces goed op orde te krijgen. Zoek eerst nog eens goed uit hoe de inwoners op een juiste manier kunnen worden betrokken bij het proces. Houd die lijn aan tussen visie en besluitvorming en zet er goed risicomanagement op. We hebben onafhankelijke mensen genoeg in Nederland die dat kunnen. Er moet een duidelijk en reëel beeld komen van wat er de komende jaren aangepakt gaat worden en hoe het aangepakt gaat worden. Voor Delftenaren moet heel duidelijk worden wat hun rechten en plichten zijn. Dit alles bij elkaar zal uiteindelijk zorgen voor een soepeler verloop van het proces en meer tevredenheid onder inwoners.”

Tot september kunnen zienswijzen worden ingediend op het Warmteplan waarin staat hoe Delft voor 2050 van het gas af gaat. Eind van het jaar stelt de raad het plan vast. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat een reactie op de brief volgt na bespreking in het college.