Voor Delftse Hout geldt momenteel een waarschuwing
Voor Delftse Hout geldt momenteel een waarschuwing

‘Waterkwaliteit blijft lastig dossier voor Delfland’

Algemeen

DELFT - De provincie Zuid-Holland heeft buitenwateren aangewezen om in te zwemmen en Delfland is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Maar deze zomer kun je niet overal het water in. Hans Middendorp van de AWP Delfland wil dat er meer geld komt om de waterkwaliteit te verbeteren, zodat zwemplekken een positief zwemadvies blijven behouden gedurende de zomerperiode. 

Voor vijf zwemwateren in Delfland geldt op dit moment een negatief zwemadvies. Zwemmen op die locaties is schadelijk voor de gezondheid, omdat er te veel blauwalgen zijn, of te veel bacteriën, waardoor je darmklachten krijgt als je water binnenkrijgt. Op nog drie zwemlocaties geldt een waarschuwing. Op vijf andere locaties is het zwemwater wel goed. Negatief zwemadvies geldt bij Wollebrand in het Westland, het Wilhelminapark in Rijswijk, de Dobbeplas in Pijnacker-Nootdorp, Madestein in Den Haag en Waterspeelplaats Tanthof in Delft. Waarschuwingen gelden momenteel voor Delftse Hout, Plas Prinsenbos in het Westland en de Krabbeplas in Vlaardingen. Wijzingen in de zwemadviezen zijn te volgen via www.zwemwater.nl.

Zwemwater
Het hoogheemraadschap van Delfland doet al jaren moeite om de waterkwaliteit te verbeteren. Middendorp: “Zo is de Wilhelminaplas in Rijswijk helemaal uitgebaggerd en zelfs drooggelegd in 2016, maar toch zijn er opnieuw blauwalgen. Ook in de Delftse Hout, waar in 2019 natuurvriendelijke oevers zijn aangelegd voor bijna een miljoen euro, wordt er weer gewaarschuwd voor blauwalgen. Waterspeelplaats Tanthof, waar kleine kinderen lekker kunnen spelen, heeft ieder jaar wel een tijdje een negatief zwemadvies vanwege kans op diarree. Het hele jaar is de waterkwaliteit goed genoeg om te zwemmen, behalve in de zomer. En juist in de zomerperiode willen mensen zwemmen. Waterkwaliteit is één van de vier kerntaken van Delfland, maar daarvoor is veel minder geld beschikbaar dan voor baggeren of voor onderhoud aan dijken en gemalen. Dus als je daar één procent vanaf haalt, kun je aan schoon water tien procent meer geld uitgeven. Wellicht dat je ’s zomers dan wel kan zwemmen?”

Bestrijdingsmiddelen
Eerder dit jaar bleek al dat er in het hele Delflandse gebied achttien bestrijdingsmiddelen werden aangetroffen in hogere concentraties dan toegestaan. Volgens Delfland zijn die giftige middelen afkomstig uit de glastuinbouw in Westland en Pijnacker-Nootdorp. “Deze cocktail van bestrijdingsmiddelen is natuurlijk ook niet echt gezond.”