Ook over de geschiedenis van de Beestenmarkt weet Peter veel te vertellen tijdens zijn rondleidingen (Foto: Koos Bommelé)
Ook over de geschiedenis van de Beestenmarkt weet Peter veel te vertellen tijdens zijn rondleidingen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Peter Damen

Algemeen

DELFT - De 69-jarige Peter Damen weet de mooiste historische plekken én verborgen pareltjes in Delft goed te vinden. Als stadsgids van vrijwilligersorganisatie Gilde Delft deelt hij zijn kennis en ervaring graag met anderen die geïnteresseerd zijn in de stadsgeschiedenis.

Door Cheyenne Toetenel

Peter is allesbehalve een stilzitter. In zijn leven heeft hij verschillende werkzaamheden verricht, van pottenbakker in Ierland tot docent Economie en Recht in Nederland. Zijn cv is daarna aangevuld met onder meer ruime ervaring als hovenier, praktijkdocent omscholing werkelozen, adviseur bij een diagnoseservice en trajectbegeleider van mensen met een sociale werkvoorziening bij Haeghe Groep. Binnen die laatste organisatie ging hij de laatste jaren aan de slag als docent en trainer. Ook in zijn vrije tijd deed Peter gedurende zijn arbeidzame leven al van alles. Kleien, clowning, mime, Afrikaanse dans, filosofie, schilderen, fotograferen, fietsen, wandelen, zingen in een koor en beeldhouwen. “Creatief bezig zijn vind ik belangrijk.” Met vrijwilligerswerk is Peter aan de slag gegaan toen hij met pensioen ging. “Ik wilde iets doen wat te maken heeft met natuur of historie. Tegenwoordig ben ik taxateur bij de volkstuinen, gids bij Gezond Natuur Wandelen én stadsgids bij Gilde Delft.”

Stadsgids
Gilde Delft is een vrijwilligersorganisatie met als doel kennis, kunde en ervaring belangeloos en informeel overbrengen op anderen. Het Gilde organiseert rondleidingen en kent daarnaast het taal- en integratieproject SamenSpraak. Peter focust zich als vrijwilliger op de rondleidingen, gericht op de historie van Delft. Daarnaast houdt hij zich bezig met het initiatief om een historische fietsroute in en om Delft uit te zetten. “Ik vind het leuk om als stadsgids door Delft te trekken en steeds weer andere mensen te ontmoeten. Delft is natuurlijk een prachtige stad vol met historische verhalen die lang niet iedereen kent. Maar ik vind het voor mezelf ook belangrijk om dingen te onthouden, om geestelijk actief blijven.” Na een tweetal gesprekken vier jaar geleden, werd Peter opgeleid tot stadsgids. “Je loopt met een aantal andere stadsgidsen mee en moet vervolgens een examen afleggen. Als dat goed gaat, krijg je een certificaat en kun je zelf aan de slag.” Peter geeft maandelijks drie tot vier rondleidingen door de stad met een duur van anderhalf tot twee uur. Dat doet hij in het Nederlands en Engels. “Frans en Duits laat ik aan de andere gidsen over!” Belangstellenden kunnen zich momenteel zeven dagen per week om 14.00 uur melden bij het VVV-kantoor voor een leuke tour. “Tot nu toe heb ik voornamelijk Nederlanders en Belgen rondgeleid. Het zijn met name mensen van buiten Delft, toeristen en dagjesmensen, die geïnteresseerd zijn in een tour over de Delftse geschiedenis. Toch wil ik ook Delftenaren aanraden om eens aan een rondleiding deel te nemen. Als Delftenaar weet je lang niet alles over je eigen stad. Als je de verhalen achter de gebouwen kent, ga je opeens heel anders kijken naar Delft.”

Verwondering
Peter richt zich tijdens zijn wandelingen op verhalen die mensen nog niet kennen. “Over architectuur heb ik het bijvoorbeeld nauwelijks. Veel mensen weten daar al veel van. Het gaat bij het Gilde echt om de verhalen die zich hebben afgespeeld in Delft. Weetjes die de meeste mensen nog niet kennen. Mensen stellen uiteraard ook vragen tijdens de wandeling, wat elke wandeling ook voor mij weer uniek maakt.” Peter start zijn rondleidingen altijd met een korte inleiding. “Ik vertel over hoe Delft is ontstaan, welke belangrijke industrieën er allemaal geweest zijn in het verleden en Delft als VOC-stad. Ook informeer ik of mensen al bekende Delftenaren kennen. Vermeer is het vaakst genoemde antwoord.” Na de introductie start de wandeling. “Ik heb een standaard wandeling, maar ik wijk er vaak van af om de tours weer net iets anders te maken. Maar je komt natuurlijk wel altijd bij de bekende plekken zoals de Nieuwe en de Oude Kerk, het Stadhuis, de Beestenmarkt en Hugo de Groot.” Historische kennis heeft Peter verkregen via Gilde Delft én het internet. “Regelmatig ga ik op zoek naar nieuwe informatie. Je weet natuurlijk nooit alles, daar gaat de Delftse geschiedenis te ver voor terug. Ik laat mij graag verwonderen door hoe mensen vroeger leefden.”

VVV-kantoor
Al hoort de ‘burgemeestersvraag’ eigenlijk niet bij deze rubriek maar bij ‘Hemd van het Lijf’, wil Peter zijn antwoord hierop graag delen met de lezers van Delft op Zondag. Wat hij zou doen als hij burgemeester van Delft was? “Het VVV-kantoor een prominentere plek in de stad geven, het liefst in het oude Stadhuis op de Markt. Toeristen bezoeken Delft graag en brengen behoorlijk wat geld in het laatje, dus het kantoor verdient een plekje dat de aandacht trekt.”